bannerPos

Høkildegård er lig med livskvalitet

- Her kan kunderne komme ud og opleve, hvordan frilandsgrise og de økologiske kreaturer, får og geder trives i de naturrige omgivelser. Kunderne kan se, at dyrene har haft et godt liv, lyder det fra Lise og Thomas Rasmussen, der her ses med Høkildegård og en del af fåreflokken i baggrunden.

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
16-05-2020 08:00
Nøgleordene er dyrevelfærd, høj fødevarekvalitet og ikke mindst naturoplevelser, når kunder og besøgende triller ind hos Høkildegård Landhandel, beliggende i en sydfynsk oase lige syd for Vester Skerninge.

Blomsterstriber, frilandsgrise, økologisk lamme- og gedekød, samt racehøns med farverige hønseæg til husbehov.

Passionen for dyr og natur skinner tydeligt igennem ved alle de mange tiltag, der tages op på Høkildegård, der omringet af Syltemade Ådal med de stejle skrænter fra historiens sidste istid, er beliggende med sine 42 tønder land ved Vester Skerninge.

Den idylliske ejendom i bindingsværk, der kan dateres tilbage til 1803, er Lise Rasmussens barndomshjem. Her bor hun i gårdens ene længe sammen med sin mand Thomas Tange Rasmussen og parrets fire børn, Anna, Karl Emil, Aksel og Holger, mens Lises mor, Karen Rasmussen, fortsat bor i stuehuset.

Gårdens tredje længe indeholder både lokaler til Thomas Tange Rasmussens management-konsulentfirma Tange & Partners, samt et fødevaregodkendt produktions- og pakkerum.

Udvikling og tilpasning

Det er i den ene ende af stuehuset, at Lise Rasmussen i 2008 åbnede Høkildegård Landhandel, der løbende har udviklet sig til i dag at have mange gode stamkunder til det kvalitetskød, som sælges fra butikken.

Der er tale om kød fra gårdens egne dyr, og det er netop det, som tiltrækker kunderne.

- Her kan kunderne komme ud og opleve, hvordan frilandsgrise og de økologiske kreaturer, får og geder trives i de naturrige omgivelser. Kunderne kan se, at dyrene har haft et godt liv, lyder det fra Lise Rasmussen, der overordnet set lægger vægt på, at et godt dyreliv er ensbetydende med masser af lys, luft, græs, motion, mudderbad, grovfoder og fri udfoldelse af naturlig adfærd.

Det er forhold, der i sidste ende også giver kødet den gode smag.

I landhandlens mange kølediske er alle mulige udskæringer, grillpølser, rullepølser, medisterpølser, vakuumpakket og på frost. Men man kan også købe en halv gris, ged eller lam til fryseren derhjemme.

- De fleste kunder er dog mest til de færdige udskæringer, fortæller Lise Rasmussen, der får slagtet lokalt - frilandsgrisene hos Gelsted Slagteren, samt kreaturer, får og geder hos Vester Åby Slagterforretning, mens spegepølserne produceres i Gudme.

Oksekødet er på tilbagetog

Det er en velkomstkomite af nysgerrige og meget kælne får og geder, som tager imod i det kuperede terræn bag Høkildegård.

- Vi er rundt og tilse alle dyr hver eneste dag, og vi lægger stor vægt på, at det er rolige dyr, som børnefamilier kan komme til at kæle med, lyder det fra Lise Rasmussen, imens et får hviler hovedet i hendes arme.

Familiens besætning er nu oppe på 27 moderfår og en del flere geder, end det oprindeligt var planen. Sammen trives flokken i det kuperede og frodige område. Til gengæld er der ikke længere så mange kreaturer på Høkildegård.

- Vi drosler lidt ned med oksekødet. Jeg er en del væk hjemmefra, og det kan være hårdt arbejde for Lise, hvis hun skal assistere køerne i forbindelse med kælvninger. Der er det lettere med fårene, lyder det fra Thomas Rasmussen.

Nedtrapning i kvægholdet bunder dog også i udviklingen hos forbrugerne.

- Den moderne forbruger har ikke behov for at udnytte hele dyret. Der bliver færre og færre kunder til det kvarte ungkreatur. Det er hakket oksekød og bøffer – det andet er der ikke længere så meget salg i, forklarer parret, der samtidig fornemmer, at historien om koen, der prutter, kan mærkes.

- Men vi har brug for drøvtyggerne til at sikre den mangfoldige og »rigtige» natur, påpeger Thomas Rasmussen, og kigger ud over Ådalen – et fredet overdrev, som familien via flerårige aftaler med kommunen er forpligtet til at afgræsse.

Skov med naturrigdom i fokus

Langs folden, hvor flokken af frilandsgrisene roder i jorden, er den ene af de to arealer med nyplantet skov.

- Vi er i tredje driftssæson nu, fortæller Thomas Rasmussen om de to gange to hektar med egetræer, lindetræer og bøgetræer, der blev plantet i maj måned i den regntunge periode i 2018.

Til gengæld betød den våde start, at træerne klarede sig igennem den tørre sommer.

- Vi har lagt vægt på størst mulig naturrigdom fremfor økonomi her i de første 20 år. Det er natur og jagt, vi har i fokus. Derfor har vi også valgt områder med gran, lærk og anden fugle- og vildvenlig beplantning, fortæller parret om de to skove, der er anlagt under »Ny skovordning« og dermed hverken må plejes ved hjælp af bekæmpelsesmidler eller gødskning.

- Det er jo en livskvalitetsvirksomhed. Det er livskvalitet og ikke driftsøkonomi, der vægter højest for os med Høkildegård Landhandel, påpeger Thomas Rasmussen og viser, hvor der få timer senere kommer en maskinstation og sår blomsterstriber langs kanten af markerne på ejendommen til gavn for bierne.

Coronatid giver travlhed

Meget er forandret i forbindelse med corona-situationen, og det gælder også forbrugervanerne. Det mærker Lise Rasmussen tydeligt i hendes landhandel, hvor salget har været meget større sammenlignet med samme tidspunkt tidligere år.

- Jeg forestiller mig, at det både er fordi, at kunderne har mere tid til at lave mad og at de ikke skal stå tæt i butikken, som når de handler andre steder. Desuden er her noget at se på for børnene. Familier kommer her ikke kun for at handle kød, men også for at købe en is og gå en tur i ådalen.

Desuden har den digitale handel med corona-tiden fået sig et gevaldigt boost.

- Vi havde håbet at være på endnu flere fødevaremarkeder i år end tidligere, hvor vi plejer at have et kæmpe salg, men det satte Covid19 en stopper for. Så nu skal der tænkes nye veje, påpeger Thomas, og Lise fortsætter:

- Vi kan se, at vi skal til at komme til kunderne med varerne. Vi er begyndt at samarbejde med Fyens Økologi, der selv har høns og sælger æg. De har hidtil leveret grøntsagskasser med grøntsager fra lokale producenter til blandt andet institutioner og restauranter, men i forbindelse med corona leverer de nu også til private, forklarer Lise Rasmussen om de kasser, som interesserede kunder også kan bestille via Høkildegård.

Lige nu bestiller kunderne via Facebook, men det er for bøvlet, så det skal de væk fra.

- Vi arbejder derfor lige nu på højtryk for snart at gå i luften med en helt ny platform, der kommer til at hedde onlinetorvet.dk, hvor fynske småproducenters varer kan købes, forklarer Lise Rasmussen om tiltaget, der betyder, at alle kunder fremover vil kunne få lokalproducerede grøntsager, æg og kvalitetskød leveret til eget område eller til afhentning på Høkildegård.

 

0

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Bukkejagten er belønningen for en god forvaltning af områdets råvildt

Jagtfaglig chef peger på en voldsom underhøstning af hundyr og unge dyr, når de fynske jægere skyder to bukke ud af rådyr.

Det Fynske Dyrskue sælger støtteaktier

Arrangørerne håber på økonomisk hjælp til et endnu større skue næste år.

Nordfyn tror på storken

Alt tyder på, at storken er på vej tilbage til Danmark. Kendt storkeekspert »møblerede« forleden to storkereder på taget af Oregaard.

Intet skue på Brahetrolleborg i år

På grund af den verdensomspændende coronakrise er årets Brahetrolleborg Heste- og Ponyskue aflyst.

Danskerne køber fleste øko-varer

Sidste år steg salget med ni procent og Landbrug & Fødevarer forudser, at danskernes lyst til økologiske fødevarer vil fortsætte i 2020.

Agernæs Øko udvider det økologiske areal

De nuværende 200 hektar udvides med 120 hektar over de næste fem år.
Side 1 af 52 (1022 artikler)Prev1234567505152Next