bannerPos

Food-fightere på friland

Nanna Schwarz Busborg Pedersen (th) fra Nr. Broby læser til produktionsleder på Dalum Landbrugsskole, og drømmer om en tilværelse som producent af frilandsgrise. Derfor var hun meget videbegærlig, da hun sammen med de øvrige økologiske Food Figthere var på besøg hos Kirsten Rasmussen og Hans Erik Jørgensen, Risbjerg Landbrug i Jordløse.

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
27-05-2019 08:00
Tolv elever under uddannelse indenfor hele spektret i fødevaresektoren besøgte i sidste uge den økologiske svineproduktion hos Risbjerg Landbrug i Jordløse.

Økologisk Food Fighter. Det kan de tolv elever under uddannelse til landmænd, kokke, slagtere og ernæringsassistenter kalde sig, som Landbrug & Fødevarer har udvalgt blandt de mange ansøgere til projektet, der for ottende år i træk gennemføres med støtte af Fonden for Økologisk Landbrug.

I den forgangne uge var flokken af fremtidens madprofessionelle på tur rundt i landet for at hente viden om både produktion, afsætning og forbrug af økologiske produkter. En rundtur, der blev indledt på Nørrebro Bryghus, videre til tre forskellige økologiske bedrifter, på en restaurant i Århus og sluttende i kantinen på det økologiske hospital i Randers.

- Jeg er med for at blive meget klogere på den bæredygtige del af landbrugsproduktionen, der personligt optager mig meget. Vi er under prispres i kampen om at passe bedre på miljøet og jorden. Derfor er det spændende viden i bestræbelserne, både som måske kommende svineproducent og for Danmark, at være foregangsland i bæredygtighed, lød det fra det fynske islæt i tolvmandsgruppen, 27-årige Nanna Schwarz Busborg Pedersen fra Nr. Broby, der afslutter sin produktionslederuddannelse på Dalum Landbrugsskole inden sommerferien. Herefter fortsætter hun som driftsleder for frilandsgriseproduktionen på Kold College.

Godt netværk

Derfor var hun meget spørgelysten, da bussen med de økologiske Food Fightere gjorde holdt i tirsdags på Risbjerg Landbrug i Jordløse, hvor Kirsten Rasmussen og Hans Erik Jørgensen har en frilandsbesætning på 300 søer med en årsproduktion af 6.000 økologiske slagtesvin.

- En dag håber jeg, selv at kunne have min egen frilandsbesætning, og derfor er det både spændende her og i gruppen at suge indtryk og viden til sig. Vi hører også, hvad forbrugerne har af ønsker til producenterne, og hvordan slagtere og kokke tænker. Det et godt netværk at være en del af, siger den måske kommende frilandsgriseproducent.

Konsulent Anders Nicolajsen fra Landbrug & Fødevarer, der er leder af det økologiske projekt, oplyser, at dette tværfaglige netværk af disse fremtidens madprofessionelle netop er et vigtigt resultat for deltagerne igennem de nu otte år, projektet har kørt.

- Samtidig vender food fighterne tilbage til deres kammerater med nyttig viden om økologi og bæredygtighed, der kan bruges både i den videre karriere, hvad enten det er indenfor økologisk eller konventionelle fødevareproduktion, forædling eller afsætning, påpeger han.

 

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

IT-bøvl skubber tilsagnsfrister

Landbrugsstyrelsen udskyder efter IT-problemer fristen til at søge nyt tilsagn til økologi eller pleje af græs til 30. september.

Legat til talentfuld montør

Landbrugsmaskinmekaniker Mathias Lundehave Kristensen fra Flemløse Maskinforretning overrakt Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat og 10.000 kroner.

Renset drænvand risler ud i Kongshøj Å

Første fynske minivådområde er færdigetableret for cirka 520.000 kroner på Anhof i Øksendrup.

51.309 besøgte Landsskuet

Lunefuldt dansk sommervejr afholdt ikke publikum fra at besøge Landsskuet i Herning

Konceptavl med fynske fortrin

- Herhjemme kan vi ikke konkurrere på bulkvarer, påpegede Danish Agros detaildirektør, der ved åbent hus-arrangementet i Centrovice’s forsøgsmark ikke forudskikkede stigning i kornprisen.

Afgrøderne står rigtig flot

Efter en vejrmæssig skiftende sæson tegner det til en stor avl på de fynske marker. Det var konklusionen efter en rundtur i Centrovice-forsøgsmarken ved Nr. Søby, hvor over 100 fynske planteavlere deltog forleden.

Solrig 2. dag på Landsskuet

En grå og halvvåd torsdag bød gav godt 15.000 gæster på Landsskuet i Herning. Fredag er startet ud i dansk sommer med sol og lune temperaturer

En effektiv og klimavenlig landbrugsproduktion

Den nyslåede fødevareminister, Mogens Jensen, (S), ser frem til et givtigt samarbejde med landbruget og fødevaresektoren – som han mener både er, og bør være både effektiv og klimavenlig

Skarpere østfynsk korn og foderstoffer

Østfyns Korn & Foderstof har ansat Hans Jørgen Hansen, der har over 30 års erfaring i branchen.
Side 1 af 32 (622 artikler)Prev1234567303132Next