bannerPos

Food-fightere på friland

Nanna Schwarz Busborg Pedersen (th) fra Nr. Broby læser til produktionsleder på Dalum Landbrugsskole, og drømmer om en tilværelse som producent af frilandsgrise. Derfor var hun meget videbegærlig, da hun sammen med de øvrige økologiske Food Figthere var på besøg hos Kirsten Rasmussen og Hans Erik Jørgensen, Risbjerg Landbrug i Jordløse.

Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
27-05-2019 08:00
Tolv elever under uddannelse indenfor hele spektret i fødevaresektoren besøgte i sidste uge den økologiske svineproduktion hos Risbjerg Landbrug i Jordløse.

Økologisk Food Fighter. Det kan de tolv elever under uddannelse til landmænd, kokke, slagtere og ernæringsassistenter kalde sig, som Landbrug & Fødevarer har udvalgt blandt de mange ansøgere til projektet, der for ottende år i træk gennemføres med støtte af Fonden for Økologisk Landbrug.

I den forgangne uge var flokken af fremtidens madprofessionelle på tur rundt i landet for at hente viden om både produktion, afsætning og forbrug af økologiske produkter. En rundtur, der blev indledt på Nørrebro Bryghus, videre til tre forskellige økologiske bedrifter, på en restaurant i Århus og sluttende i kantinen på det økologiske hospital i Randers.

- Jeg er med for at blive meget klogere på den bæredygtige del af landbrugsproduktionen, der personligt optager mig meget. Vi er under prispres i kampen om at passe bedre på miljøet og jorden. Derfor er det spændende viden i bestræbelserne, både som måske kommende svineproducent og for Danmark, at være foregangsland i bæredygtighed, lød det fra det fynske islæt i tolvmandsgruppen, 27-årige Nanna Schwarz Busborg Pedersen fra Nr. Broby, der afslutter sin produktionslederuddannelse på Dalum Landbrugsskole inden sommerferien. Herefter fortsætter hun som driftsleder for frilandsgriseproduktionen på Kold College.

Godt netværk

Derfor var hun meget spørgelysten, da bussen med de økologiske Food Fightere gjorde holdt i tirsdags på Risbjerg Landbrug i Jordløse, hvor Kirsten Rasmussen og Hans Erik Jørgensen har en frilandsbesætning på 300 søer med en årsproduktion af 6.000 økologiske slagtesvin.

- En dag håber jeg, selv at kunne have min egen frilandsbesætning, og derfor er det både spændende her og i gruppen at suge indtryk og viden til sig. Vi hører også, hvad forbrugerne har af ønsker til producenterne, og hvordan slagtere og kokke tænker. Det et godt netværk at være en del af, siger den måske kommende frilandsgriseproducent.

Konsulent Anders Nicolajsen fra Landbrug & Fødevarer, der er leder af det økologiske projekt, oplyser, at dette tværfaglige netværk af disse fremtidens madprofessionelle netop er et vigtigt resultat for deltagerne igennem de nu otte år, projektet har kørt.

- Samtidig vender food fighterne tilbage til deres kammerater med nyttig viden om økologi og bæredygtighed, der kan bruges både i den videre karriere, hvad enten det er indenfor økologisk eller konventionelle fødevareproduktion, forædling eller afsætning, påpeger han.

 

En aften med Hammerslag

Værten fra det populære tv-program besøger Centrovice den 28. oktober.

Økologer holder årsmøde i Odense

Økologien frem mod 2030 er et tema, når L&F’s økologisektion i næste uge holder årsmøde på Dalum Landbrugsskole.

Perfekt persille

I sidste uge høstede Michael Pedersen på Hindsholm persillefrø, som har været halvandet år undervejs på 2,5 hektar. Og den erfarne specialafgrødeavler kunne glæde sig over et godt udbytte på omkring to tons pr. hektar og dermed 40.000 kroner pr. hektar.

Seges jagter krydsningsgevinst hos malkekvæg

Det giver økonomisk gevinst at krydse flere racer af malkekvæg, godtgør et EU-støttet avlsprojekt. Men fordomme skal overvindes, før danske mælkebønder tager midlet i brug i større stil til at forbedre deres økonomi.

Et høstår med udbytter og priser i top for havefrø

- Overordnet set, så har det været et kanongodt høstår, både hvad angår kornafgrøder, frøgræs og havefrø, lyder det fra Per Funch Clausen hos Jensen Seeds i Birkum.

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

Svinepest øger afregningen

Den afrikanske svinepest i specielt Kina giver en højere svinenotering. Patriotisk Selskab anbefaler, at merindtjeningen – for de fleste svineproducenters vedkommende – bruges til at afdrage på gælden.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

Skoleelever lærer om økologi

82 elever fra 6. årgang på Havrehedskolen var forleden på besøg hos den økologiske landmand Finn Thorslund i Fangel.

Fine langelandske furer

Flagalleen var rejst, solen skinnede og den hyggelige og traditionsrige pløjedag trak igen i år deltagere helt fra Sjælland til Simmerbølle.
Side 1 af 37 (737 artikler)Prev1234567353637Next