bannerPos

Biogasanlæg skal fremtidssikre øko-produktion på Fyn

Biogasproduktion fra økologisk kløvergræs kan hjælpe økologer med at få gødning til markerne. Her er fra venstre økologisk mælkeproducent Niels Erik Maegaard, Diana B. Poulsen, Centrovice, Mads Petersen, Rosilde Højgaard og Søren Fredslund, Lundsgaard Gods, en tur i marken og se på kløvergræs. Foto: Henning Andersen

Henning K. Andersen

27-03-2019 10:00
Kløvergræs kan i fremtiden sikre gødning til økologiske marker. Det skal et projekt med deltagelse af Nature Energy, Centrovice og økologiske landmænd på Fyn være med til at sikre.

Fra 2021 forventes der nye regler, som begrænser økologernes mulighed for at bruge konventionel husdyrgødning. Det skaber udfordringer for især planteavlere, der i forvejen er udfordret i at skaffe næringsstoffer nok.

Men hvad gør man så? På Fyn kan svaret være kløvergræs. Således har Nature Energy effektueret den plan, der åbner op for, at energiselskabet i fremtiden kan lave en produktion af økologisk biogas, der bruger kløvergræs på markerne.

Men det haster med at få sig tilmeldt, hvis man som økologisk planteavler vil være en del af projektet. Således er udvidelsen af biogasanlægget planlagt til at starte i sidste halvdel af april, og derfor er der tilmeldingsfrist på mandag den 1. april.

Ideelt med kløvergræs

Niels Erik Maegaard er økologisk mælkeproducent i Søllinge ved Ringe. For ham har der ikke været meget at betænke sig på for at deltage i projektet.

- Som mælkeproducent har jeg i princippet jo gødning nok, men vi skal have det fordelt rundt, så vi kan få noget ud til de planteavlere, der ikke rigtig har gødning nok. Og der vil kløvergræsmarker være ideelt, siger han.

Målet for en økologisk linje i Nature Energys biogasproduktion er i første omgang sat til 500 hektar med kløvergræs.

Derudover kommer linjen til at »leve af« økologisk husdyrgødning, konventionel husdyrgødning og madaffald.

Sikrer økologien for planteavlere

Driftsleder på Rosilde Højgaard, Mads Petersen, mener ikke at man kan undervurdere vigtigheden af, at man får sat gang i produktionen af økologisk gødning via biogasanlægget.

- Hvis man vil fortsætte med at være økolog, så skal man være med, for det her er jo et eller andet sted en »license to produce« fremadrettet, siger Mads Petersen og fortsætter:

- For vi får et problem med gødningssituationen, når der kommer nogle nye regler for udfasning af konventionel husdyrgødning til brug i det økologiske, det begynder at stramme til. Hvis vi ikke kommer med nu og får sikret noget økologisk gødning, så ender vi med ikke at have noget gødning, siger Mads Petersen fra Rosilde Højgaard.

Centrovice er inddraget i projektet, og ifølge økologikonsulent Diana Boysen Poulsen kan perspektiverne i et sådant projekt ikke overses.

- Det er en måde at sikre den økologiske planteavl på Fyn på. Og også booste, fordi man fremadrettet vil få mulighed for at få økologisk gødning, siger hun og uddyber:- Det, at man nu kan levere det her kløvergræs i anlæg, giver også gode mulighed for at få et sundt og robust sædskifte og få den gode forfrugtsværdi, som kløvergræsset bidrager med, siger hun.

- Stoltheden springer i øjnene her på dyrskuepladsen

- Her midt i Odense er Det Fynske Dyrskue hvert år med til at minde os om, hvorfor vi med god grund kan være stolte af dansk landbrug og danske fødevarer, lød det fra Torben Povlsen ved åbningen af årets skue.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Praktisk Porcus-app letter dokumentationen

Siden 1. januar i år har et EU-krav betydet, at behovet for halekupering skal dokumenteres skriftligt. Porcus Svinefagdyrlæger er klar med en gratis app, der gør dokumentationen ualmindelig enkel.

Åbent hus i forsøgsmark

Centrovice inviterer til gennemgang af forsøgene i Nr. Søby den 25. juni.

Fremtiden er robotter på markerne

- Danske landmænd er blandt verdens bedste til ny teknik, siger Richa Misri, der er fynsk bestyrelsesformand for den nye Farmdroid-markrobot, som nu kører ude i praksis – blandt andet i Jordløse.

Jerseyfolk hygger sig på Helnæs

Kvægfolk forstår at hygge sig i smukke omgivelser. Det skete i sidste uge på Horneland, hvor de fynske RDM- og holsteinfolk mødtes til den traditionelle grillaften. Onsdag den 19. juni er det så jerseyfolkenes tur til et hyggearrangement ved grillen. Det foregår hos Peter Mygind Hansen på Helnæs Søgård. Bedriften med 140 jerseykøer plus opdræt fungerer desuden som besøgsvært for Arlas madskole, der ligger tæt på gården. Aktivitetsudvalget Jersey Fyn oplyser, at det af hensyn til maden er nødvendigt med tilmelding til VikingDanmark senest den 14. juni.

Flere møder i Centrovice-teltet

Flere unge i erhvervet og bæredygtighed er blandt emnerne, som rådgivningsvirksomheden tager op i dyrskuedagene.

Traditionsrig hesteudstilling

Udstillingen kommer igen i år til at dække over et bredt udvalg af hestesportens discipliner, og de fleste racer vil være repræsenteret.

Jerseykalve skal nurses fra fødslen

Jerseyteam lancerer fagdage i juni, blandt dem en på Fyn den 18. juni, og håber, at flere jerseykælvninger resulterer i en levende kalv ved seks måneder.

Velkommen til det »nye« dyrskue

På en række felter, blandt andet på fødevareområdet, har Det Fynske Dyrskue fået et løft. Den nye dyrskueledelse glæder sig over fin opbakning fra udstillerne og ser frem til tre spændende dyrskuedage i Odense med et spækket program.
Side 1 af 30 (593 artikler)Prev1234567282930Next