bannerPos

Besøg frilandsgrise på valgdagen

Mød Hans Erik Jørgensen og Kirsten Rasmussens samt alle deres grise til SOfari på søndag. Her arbejder de på at øge gårdens bæredygtighed fx. ved at reducere foderspild, bruge havre i ste det for importeret soja til grisefoder ligesom der er fokus på at øge biodiversiteten. Foto: Stamp Reklamefoto

Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
24-05-2019 13:38
11 økologiske landmænd åbner på søndag gårdene op til SOfari, hvor danskerne kan komme helt tæt på de økologiske grise. To af gårdene ligger på Fyn. Det er Risbjerg Landbrug i Jordløse og Nørremadegaard i Rynkeby ved Kerteminde.

Slutspurten er sat ind frem mod valget til EU-parlamentet på søndag, og mediebilledet flyder over med valgflæsk. Men hvorfor ikke tage en tur på landet og opleve den ægte vare, når 11 gårde fordelt over hele landet byder indenfor til en ny omgang Sofari?

Her kan danskerne få besvaret alle deres spørgsmål om hverdagen for den økologiske gris og endda komme helt ned i gear, inden krydset skal sættes.

På Fyn er der både mulighed for at se en stor økologisk bondegård med mange økologiske grise og et mindre landbrug med færre grise og bær produktion. Det sker når Risbjerg Landbrug i Jordløse og Nørremadegaard i Rynkeby ved Kerteminde åbner dørene til Sofari.

Fokus på bæredygtig griseproduktion

På Risbjerg Landbrug inviterer Hans Erik Jørgensen og Kirsten Rasmussen inden for på bedriften med 300 økologiske søer og produktion af omkring 6000 slagtegrise om året.

- Alt hvad vi producerer, sker med et fokus på bæredygtig produktion. Vi har blandt andet erstattet en del importeret soja med lokalproduceret havre, som bliver afskallet. Vores grise får grød i stedet for melfoder, og det betyder mindre foderforbrug og spild. Vi har insekthoteller og blomsterstriber til gavn for naturens mangfoldighed, og vi er lige kommet med i den økologiske linje på biogasanlægget i Fangel. Det er starten på at producere grøn energi af vores økologiske græs, fortæller Hans Erik Jørgensen.

Smag græsgrisen

Som SOfari-gæst på Risbjerg Landbrug, kan man smage på grisen, når kokken Sebastian Shane Ross tryller med øko-gris og lokale råvarer og inviterer børn og voksne til mad-workshop. 

Også på Nørremadegaard, der er mulighed for at smage på gårdens grise, når der bl.a. serveres pølser af eget kød og smagsprøver af hjemmelavede produkter fra gårdens frugt- og bærplantage.

På Nørremadegaard kan man møde en lille griseflok med 16 smågrise, fire-fem slagtesvin, to søer og en orne.

- De går ude hele året, får masser af grovfoder at æde samtidig med at de roder efter rødder og smådyr i jorden, siger Dorte Daugaard, der driver Nørremadegaard sammen med sin mand Yngve Kristensen.

På begge gårde er der mulighed for at få en guidet rundvisning i marken, lege i halmen eller få taget et portrætfoto som grisefamilie. Børnene kan også få en SOfari-tatovering og en pixibog, ligesom man kan deltage i quiz for hele familien og blive klogere på det økologiske griseliv. Blandt de rigtige besvarelser trækker vi lod om en pakke økologisk grisekød til en værdi af 500 kroner.

SOfari er gratis for alle og finder sted søndag d. 26. maj i tidsrummet 10-14 på Risbjerg Landbrug, Nygaardsvej 12, Jordløse 5683 Haarby. Nørremadegaard, Rynkeby Hestehave 52 5300 Kerteminde holder åbent fra kl. 11-16. 

Så der skulle være masser af tid til både at se, hvor øko-flæsket kommer fra og sætte sit kryds til EU-parlaments-valget samme dag. Af hensyn til smittebeskyttelse mellem besætninger må man kun besøge én af gårdene.

 

En aften med Hammerslag

Værten fra det populære tv-program besøger Centrovice den 28. oktober.

Økologer holder årsmøde i Odense

Økologien frem mod 2030 er et tema, når L&F’s økologisektion i næste uge holder årsmøde på Dalum Landbrugsskole.

Perfekt persille

I sidste uge høstede Michael Pedersen på Hindsholm persillefrø, som har været halvandet år undervejs på 2,5 hektar. Og den erfarne specialafgrødeavler kunne glæde sig over et godt udbytte på omkring to tons pr. hektar og dermed 40.000 kroner pr. hektar.

Seges jagter krydsningsgevinst hos malkekvæg

Det giver økonomisk gevinst at krydse flere racer af malkekvæg, godtgør et EU-støttet avlsprojekt. Men fordomme skal overvindes, før danske mælkebønder tager midlet i brug i større stil til at forbedre deres økonomi.

Et høstår med udbytter og priser i top for havefrø

- Overordnet set, så har det været et kanongodt høstår, både hvad angår kornafgrøder, frøgræs og havefrø, lyder det fra Per Funch Clausen hos Jensen Seeds i Birkum.

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

Svinepest øger afregningen

Den afrikanske svinepest i specielt Kina giver en højere svinenotering. Patriotisk Selskab anbefaler, at merindtjeningen – for de fleste svineproducenters vedkommende – bruges til at afdrage på gælden.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

Skoleelever lærer om økologi

82 elever fra 6. årgang på Havrehedskolen var forleden på besøg hos den økologiske landmand Finn Thorslund i Fangel.

Fine langelandske furer

Flagalleen var rejst, solen skinnede og den hyggelige og traditionsrige pløjedag trak igen i år deltagere helt fra Sjælland til Simmerbølle.
Side 1 af 37 (737 artikler)Prev1234567353637Next