bannerPos

Besøg frilandsgrise på valgdagen

Mød Hans Erik Jørgensen og Kirsten Rasmussens samt alle deres grise til SOfari på søndag. Her arbejder de på at øge gårdens bæredygtighed fx. ved at reducere foderspild, bruge havre i ste det for importeret soja til grisefoder ligesom der er fokus på at øge biodiversiteten. Foto: Stamp Reklamefoto

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
24-05-2019 13:38
11 økologiske landmænd åbner på søndag gårdene op til SOfari, hvor danskerne kan komme helt tæt på de økologiske grise. To af gårdene ligger på Fyn. Det er Risbjerg Landbrug i Jordløse og Nørremadegaard i Rynkeby ved Kerteminde.

Slutspurten er sat ind frem mod valget til EU-parlamentet på søndag, og mediebilledet flyder over med valgflæsk. Men hvorfor ikke tage en tur på landet og opleve den ægte vare, når 11 gårde fordelt over hele landet byder indenfor til en ny omgang Sofari?

Her kan danskerne få besvaret alle deres spørgsmål om hverdagen for den økologiske gris og endda komme helt ned i gear, inden krydset skal sættes.

På Fyn er der både mulighed for at se en stor økologisk bondegård med mange økologiske grise og et mindre landbrug med færre grise og bær produktion. Det sker når Risbjerg Landbrug i Jordløse og Nørremadegaard i Rynkeby ved Kerteminde åbner dørene til Sofari.

Fokus på bæredygtig griseproduktion

På Risbjerg Landbrug inviterer Hans Erik Jørgensen og Kirsten Rasmussen inden for på bedriften med 300 økologiske søer og produktion af omkring 6000 slagtegrise om året.

- Alt hvad vi producerer, sker med et fokus på bæredygtig produktion. Vi har blandt andet erstattet en del importeret soja med lokalproduceret havre, som bliver afskallet. Vores grise får grød i stedet for melfoder, og det betyder mindre foderforbrug og spild. Vi har insekthoteller og blomsterstriber til gavn for naturens mangfoldighed, og vi er lige kommet med i den økologiske linje på biogasanlægget i Fangel. Det er starten på at producere grøn energi af vores økologiske græs, fortæller Hans Erik Jørgensen.

Smag græsgrisen

Som SOfari-gæst på Risbjerg Landbrug, kan man smage på grisen, når kokken Sebastian Shane Ross tryller med øko-gris og lokale råvarer og inviterer børn og voksne til mad-workshop. 

Også på Nørremadegaard, der er mulighed for at smage på gårdens grise, når der bl.a. serveres pølser af eget kød og smagsprøver af hjemmelavede produkter fra gårdens frugt- og bærplantage.

På Nørremadegaard kan man møde en lille griseflok med 16 smågrise, fire-fem slagtesvin, to søer og en orne.

- De går ude hele året, får masser af grovfoder at æde samtidig med at de roder efter rødder og smådyr i jorden, siger Dorte Daugaard, der driver Nørremadegaard sammen med sin mand Yngve Kristensen.

På begge gårde er der mulighed for at få en guidet rundvisning i marken, lege i halmen eller få taget et portrætfoto som grisefamilie. Børnene kan også få en SOfari-tatovering og en pixibog, ligesom man kan deltage i quiz for hele familien og blive klogere på det økologiske griseliv. Blandt de rigtige besvarelser trækker vi lod om en pakke økologisk grisekød til en værdi af 500 kroner.

SOfari er gratis for alle og finder sted søndag d. 26. maj i tidsrummet 10-14 på Risbjerg Landbrug, Nygaardsvej 12, Jordløse 5683 Haarby. Nørremadegaard, Rynkeby Hestehave 52 5300 Kerteminde holder åbent fra kl. 11-16. 

Så der skulle være masser af tid til både at se, hvor øko-flæsket kommer fra og sætte sit kryds til EU-parlaments-valget samme dag. Af hensyn til smittebeskyttelse mellem besætninger må man kun besøge én af gårdene.

 

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

IT-bøvl skubber tilsagnsfrister

Landbrugsstyrelsen udskyder efter IT-problemer fristen til at søge nyt tilsagn til økologi eller pleje af græs til 30. september.

Legat til talentfuld montør

Landbrugsmaskinmekaniker Mathias Lundehave Kristensen fra Flemløse Maskinforretning overrakt Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat og 10.000 kroner.

Renset drænvand risler ud i Kongshøj Å

Første fynske minivådområde er færdigetableret for cirka 520.000 kroner på Anhof i Øksendrup.

51.309 besøgte Landsskuet

Lunefuldt dansk sommervejr afholdt ikke publikum fra at besøge Landsskuet i Herning

Konceptavl med fynske fortrin

- Herhjemme kan vi ikke konkurrere på bulkvarer, påpegede Danish Agros detaildirektør, der ved åbent hus-arrangementet i Centrovice’s forsøgsmark ikke forudskikkede stigning i kornprisen.

Afgrøderne står rigtig flot

Efter en vejrmæssig skiftende sæson tegner det til en stor avl på de fynske marker. Det var konklusionen efter en rundtur i Centrovice-forsøgsmarken ved Nr. Søby, hvor over 100 fynske planteavlere deltog forleden.

Solrig 2. dag på Landsskuet

En grå og halvvåd torsdag bød gav godt 15.000 gæster på Landsskuet i Herning. Fredag er startet ud i dansk sommer med sol og lune temperaturer

En effektiv og klimavenlig landbrugsproduktion

Den nyslåede fødevareminister, Mogens Jensen, (S), ser frem til et givtigt samarbejde med landbruget og fødevaresektoren – som han mener både er, og bør være både effektiv og klimavenlig

Skarpere østfynsk korn og foderstoffer

Østfyns Korn & Foderstof har ansat Hans Jørgen Hansen, der har over 30 års erfaring i branchen.
Side 1 af 32 (622 artikler)Prev1234567303132Next