bannerPos

Fokus på bioenergi

Økolog og formand for Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, byggede i 2019 sammen med fem lokale landmænd et gårdbiogasanlæg på sin bedrift. Foto: NutriFair
08-01-2020 10:23

Økolog og formand for Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, byggede i 2019 sammen med fem lokale landmænd et gårdbiogasanlæg på sin bedrift. Det går i tråd med, at NutriFair igen i år slår dørene op for et Bioenergiafsnit på messen – for bioenergi er den nye forretningsmulighed for landmanden, siger projektleder.

Kjartan Poulsen, Outrup, har 900 økologiske mælkekøer og byggede i 2019 et gårdbiogasanlæg på sin bedrift i samarbejde med fem lokale landmænd. Alene fordi, det var bæredygtigt og rentabelt.

-  Før vi fik etableret anlægget, var vi tilmeldt et større anlæg, men vi lå i periferien, så på et tidspunkt ville vi være nødt til at betale for at komme af med vores gylle. Efter lidt hovedregning så vi, at der kunne være penge i at bygge et anlæg selv, fortæller Kjartan Poulsen, der også er formand for Danske Mælkeproducenter.

Gårdbiogasanlægget, der ligger ved Outrup, er lige gået i produktion, og Kjartan Poulsen vil første gang kunne se økonomien i dyrkningsåret 2020. Derudover forventer han en reduktion af luftgener for naboerne og et højere udbytte på markerne.

- Forsøg viser, at man har en lidt bedre fordeling af næringsstofferne med biogas. Og så er det en god måde at udnytte vores restprodukter på. I de store fællesanlæg har vi ikke styr på, hvad der blev puttet i af affaldsprodukter og givet tilbage til os. Nu har vi selv hånd i hanke med, hvad der bliver tilført i anlægget. Nu får vi lukket kredsløbet, siger Kjartan Poulsen, der udover gylle og affaldsprodukter også tilfører dybstrøelse i anlægget for at hæve tørstofprocenten, der er et vigtigt parameter for en høj gasproduktion.

I Fredericia, på NutriFair, havde man sidste år et dedikeret bioenergiområde i Hal D. Dette fortsætter i år og det glæder den økologiske mælkeproducent, der også er komitemedlem på messen.

- På NutriFair bliver udbydere inden for bioenergiområdet samlet. Selve biogasdelen er jo ikke ny, men teknikken bag er i kraftig udvikling med nye virksomheder hele tiden. Derudover er det et område, der er svært at følge med i, hvis man ikke ved, hvor man skal lede, og derfor giver det god mening, at en messe som Nutrifair samler det hele på ét sted for interesserede, siger landmanden.

jba

0

Høst som i gamle dage

På lørdag afvikles den traditionsrige høstdag i Den Fynske Landsby.

Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere af landbrugsejendomme valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

Mærkning af heste og mærkningspladser på Fyn

Der tilbydes besigtigelse og mærkning med mikrochip af heste og ponyer i forbindelse med de to følskuer der afholdes på Fyn i august. Dansk Varmblod gør dog opmærksom på at årets følskuer er lukket for publikum grundet COVID-19.

Vinterraps skal etableres rettidigt

De nye krav om øget areal med efterafgrøder, der gælder fra kommende efterår, lægger yderligere pres på landmændene, der går en meget travl august måned i møde. Reglerne sætter blandt andet rapssåningen under pres og gør, at mange landmænd i højere grad har brug for sorter, der er hurtigstartende.

Stor styrbar sprøjte

Den nye Amazone UX6201 vist frem ved arrangement hos O. Søndergaard & Sønner.

Landbrugsrådgivning Syd opruster på ejendomsfronten

1. august tiltræder Niels Jepsen som revisor og ejendomsrådgiver.

Fynsk bondegårdsferie melder alt optaget

Kulinariske Kildegaarden i Frørup må sige nej til flere, som gerne vil på bondegårdsferie.

Middel høst i sigte

Høsten af vinterbyggen er overstået, og nu går høsten af raps og de store afgrøder som hvede, rug og vårbyg for alvor i gang.

En aften med natur på Aalegaarden

Velas indbyder torsdag aften til markvandring med fokus på læhegn, skov, eng og biodiversitet.

Landbrugsjord omlægges til skov

Fynsk projekt er blandt de første med multifunktionel jordfordeling, hvor 630 hektar øst for Svendborg forventes at blive omlagt til skov. I alt regner Landbrugsstyrelsen med, at der kan blive omfordelt mere end 2.000 hektar landbrugsjord gennem frivillige aftaler.
Side 1 af 56 (1116 artikler)Prev1234567545556Next