bannerPos

Trækker stopknappen efter 30 år som formand

- Vi er aldrig blevet rige som maskinstationsfolk, men rige på oplevelser, lyder fra Jørgen Jørgensen, der efter 30 år stopper som formand for DM&E Fyn, men fortsætter virket på Hjadstrup Maskinstation, som han som kun 18-årig startede sammen med sin bror.

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
02-02-2019 08:00
De fynske maskinstationer skal have ny formand. Jørgen Jørgensen fra Hjadstrup, som blot har været den fjerde formand gennem foreningens 72-årige historie, takker af ved årsmødet på torsdag.

Siden foreningen Fynske Maskinstationer, i dag Danske Maskinstationer & Entreprenører Fyn (DM&E Fyn), blev stiftet i 1947, har foreningen kun haft fire formænd. Først var det Aage Hvillum, Stenstrup, og dernæst Peter Suhr Lauritsen, Skalbjerg. Derefter kom Jørgen Rasmussen, Rynkeby til. Han blev efter 14 år på posten i 1989 afløst af den dengang 38-årige Jørgen Jørgensen fra Hjadstrup Maskinstation.

Nu er det så Jørgen Jørgensens tur til at blive afløst – efter 30 år på formandsposten.

Det sker på DM&E Fyn’s generalforsamling på torsdag den 7. februar på Fangel Kro, hvor både han og Kurt Sindahl, Trunderup, ikke genopstiller ved bestyrelsesvalget.
 

90 medlemmer

- Bestyrelsen kører godt, og der er heldigvis nye, som er klar til at tage over. Derfor træder jeg tilbage med god samvittighed, lyder det fra den afgående formand, der allerede i 1979 – altså for 40 år siden – blev valgt ind i maskinstationsbestyrelsen.

Selv om maskinstationsbranchen ligesom kunderne i landbruget har oplevet store forandringer, afleverer Jørgen Jørgensen en forening i god gænge.

Efter nogle år, hvor især landbrugsmaskinstationerne blev presset af strukturudviklingen i landbruget, med et faldende medlemstal helt ned på omkring 60 medlemmer, tæller DM&E Fyn i dag 90 medlemmer.

Det skyldes først og fremmest tilgangen af mange mindre og mellemstore entreprenørvirksomheder, ligesom der også løbende er tilgang af nyetablerede maskinstationer.

Således oplyser Jørgen Jørgensen, at to trediedele af foreningens omsætning stammer fra entreprenøraktiviteter.
 

Medlem i 1967

Allerede året efter, Jørgen Jørgensen sammen med sin bror Villy, startede Hjadstrup Maskinstation, blev maskinstationen medlem af foreningen. Det skete med momsens indførelse i 1967.

Jørgen Jørgensen husker, hvordan maskinstationsopgaverne gennem årene er ændret fra traditionelle landbrugsopgaver til de mere typiske specialområder, startende med majsens indtog på Fyn i begyndelsen af 80’erne.

- I dag er de største maskinstationsopgaver ensilering og gylleudbringning, og i mindre grad såning, sprøjtning og høst, påpeger han, men tilføjer, at bjærgning af industrihalm er et stort arbejdsfelt for en del maskinstationer.
 

Hjælp fra Vejle

Flere landbrugsmaskinstationer har gennem hans lange formandsperiode tilpasset sig udviklingen ved at lægge om til nærmest udelukkende entreprenøraktiviteter.

- Her har sekretariatet i Vejle været en stor hjælp, da de hurtigt tilbød entreprenørkurser, tegneprogrammer og konsulenttjeneste. Det har hjulpet mange medlemmer og givet de mange nye medlemskaber i entreprenørbranchen, understreger Jørgen Jørgensen, der som fynsk formand i alle årene også automatisk har været medlem af DM&E’s landsbestyrelse.
 

Foreningsarbejde som hobby

Siden 2000 har det tillige været som næstformand. Endvidere har Jørgen Jørgensen i 20 år været den danske repræsentant i den europæiske brancheorganisation Ceettar i Bruxelles, som blandt andet er kontaktleddet til EU omkring færdselsregler, typegodkendelser mm.
Også herhjemme har Jørgen Jørgensen gennem mange år været maskinstationernes repræsentant i den såkaldte færdselsgruppe, ligesom han har repræsenteret maskinstationsbranchen i arbejdsgiverforeningen GLS-A i 25 år.

- Jeg ville nødigt have været den meget spændende tid foruden. Ikke mindst har jeg mødt rigtig mange spændende mennesker gennem foreningsarbejdet, som jeg hele tiden på en måde har betragtet som min hobby, understreger den 68-årige nordfynske maskinstationsejer.
 

Daglig driftsleder

Jørgen Jørgensen ejer fortsat 25 procent af Hjadstrup Maskinstation, hvor et glidende generationsskifte blev indledt i 2015. Og selvom han har sig fået en seniorordning, der dog indebærer fuld tid i sæsonerne, så har han ingen planer om at stoppe.

Det er fortsat ham, som dagligt tager maskinstationens telefon og som driftsleder tilrettelægger og fordeler kundeopgaverne til staben, der i sæsonerne er oppe på 7-8 mand.

Selv sørger han for gylleomrøreren i forårssæsonen, og om sommeren kører han med storrive og minibigballepresser i halmen. I majssæsonen fungerer Jørgen Jørgensen primært som servicemand.
 

- Det har aldrig været bedre

- Jeg plejer at sige, at det aldrig har været bedre end nu at være maskinstationsmand. Førerhusene og komforten kan ikke ønskes bedre. Kommunikationsmidlerne er optimale, og arbejdsforholdene er helt anderledes i de ellers »gode, gamle dage« på Morten Korchs tid.

- Men vi er aldrig blevet rige som maskinstationsfolk, men vi er rige på oplevelser, smiler Jørgen Jørgensen, der allerede for to år siden meddelte bestyrelsen, at han planlagde at trække sig tilbage.

I de kommende uger bringes her i avisen omtale af generalforsamlingen i DM&E Fyn. Hvem der bliver den nye formand, bliver først afgjort ved det konstituerende bestyrelsesmøde den 28. februar.

 

Ekstra drøn på DM

Landboungdommens DM-stævne i traktortræk i Brande indgår samarbejde med European Championships.

Mælkeanlæg i farestalden har været en dyr fornøjelse

I anden halvdel af 2018 kostede mælkeanlæg i svinestalden soholderne godt 300 kroner i snit pr. so. Det viser den nyeste opgørelse af DB-tjek.

Brede dæk i Ringe

To virksomheder langs Svendborg-motorvejen ved Ringe holdt åbent hus i fredags.

Debutant forventer op mod 5.000 til økodag

Anita og Niels Erik Maegaard i Eskildstrup ved Søllinge deltager for første gang ved den populære, landsdækkende »Økodag«, hvor køerne sendes på græs.

Landbrugsforeninger er utilfredse: ingen hjælp fra minister til landmænd i Baltic Pipe-sagen

Lodsejere, der bliver berørt af anlægget af Baltic Pipe-gasledningen skal ikke forvente at få en højere servituterstatning i ved ekspropriation end normalt, trods pres fra landboforeningerne mod Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V). Det er for dårligt, mener de.

Kulturarven i Lumby sogn føres videre

Skovdyrkerne Øerne har bistået menighedsrådet i ambitionen om at koble historie og nutidigt på en vellykket måde i en fire hektar præsteskov.

25 år i Egense

Erland Pedersen markerer på fredag og lørdag jubilæet med Egense Service Værksted.

Dødelighed bekæmpes med digital overvågning

Sandager Skovgaard har indlogeret et ungt iværksætterteam på bedriften, som afprøver digitale faringsovervågning, der skal sænke antallet af dødfødte grise.

Skov skaber miljø - og glæde

Skovrejsning er et oplagt virkemiddel for at opfylde de kollektive miljøkrav. Ikke mindst på Fyn, hvor terrænet flere steder forhindrer anlæggelse af vådområder, påpeger skovfoged Stefan Petersen.

Løkkes Maskinfabrik klar med nyskabelse til plantørrerier

En fuldautomatisk »Power Mix«-afgrødeomrører ser nu dagens lys. Systemet sikrer en systematisk gennemrøring af hele stakken i et planlager. Allerede før anlægget er markedsført, har flere planteavlere taget idéen til sig.
Side 1 af 26 (505 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer