bannerPos

Få fynske miljøanlæg gennem systemet

- Vi har fået lov at etablere 44 minivådområder på Fyn, men kun tre er kørt igennem godkendelsessystemet. Der er ansøgt i april, og anlæggene kunne være etableret i september. Det er grotesk, understreger Centrovice-formand Torben Povlsen, der her ses ved sommerens indvielse af det første fynske minivådområde hos Henrik Hoeck i Øksendrup. Foto: Anne Sloth

Tekst og foto: Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
28-11-2019 08:00
- Systemet modarbejder os, lyder det fra Centrovice-formand Torben Povlsen, der samtidig må konstatere, at landmændene nu mødes af massive miljøkrav på 380.000 hektar efterafgrøder på landsplan - for at kompensere for landbrugets manglende miljøindsats.

Landbrugsstyrelsen og kommunerne svigter både det danske vandmiljø og de danske landmænd.

Det vurderer formanden for Centrovice, Torben Povlsen, og retter en skarp kritik mod »systemets« håndtering af de mange ansøgninger, som landboforeningens medlemmer har indleveret i håbet om at kunne etablere minivådområder.

Minivådområder er et naturligt renseanlæg, hvor mikroorganismer reducerer kvælstofkoncentrationen i drænvand fra landmændenes jorde, inden det ledes videre ud i vandmiljøet. Derfor er minivådområderne et af de virkemidler, landmændene kan bruge for at reducere deres udledning af kvælstof. 

Fødevareminister Mogens Jensen (S) pointerede mandag i sidste uge, at landbruget nu mødes af en fremrykket kvælstofindsats, fordi man kan se, at landbruget ikke har formået at nærme sig de miljømæssige mål, politikerne har sat sig.

Derfor kræver regeringen og resten af rød blok nu, at landbruget som kompensation for manglende miljøtiltag som for eksempel minivådområder i stedet etablerer 380.000 hektar kvælstofopsamlende efterafgrøder.

Det offentlige spiller ikke med

Men den argumentation køber Torben Povlsen ikke.

- Vi har søgt om at få lov til at etablere 44 minivådområder på Fyn. Kun tre anlæg er kørt igennem godkendelsessystemet. Og godkendelserne er sjovt nok givet her i en mudret november måned, hvor ingen kan arbejde i jorden. Der er søgt i april, og vi kunne have lavet anlæggene i september.

- Men systemet er slet ikke gearet til at håndtere det her. Det offentlige spiller overhovedet ikke med i det her. Systemet arbejder simpelthen på, at det ikke skal lykkes. Det er min klare opfattelse. Ikke mindst Landbrugsstyrelsen er vi godt trætte af, tordner Torben Povlsen.

- Det er klart, at vi også kan komme til at se på, hvilke »virkemidler«, vi fra landbruget så må tage i brug overfor systemet. For det der foregår, er helt absurd, slutter den fynske landboforeningsformand.

 

0

14.300 kroner for DSV-frø

Sidste år satte frøfirmaets avlere ny rekord i alm. rajgræs med 1.892 kg pr. hektar.

Dyhr står på flere ben

Gudbjerg-virksomheden startede for 50 år siden med reparation af alt fra knallerter til traktorer, biler, lastvogne og entreprenørmaskiner. J. Dyhr A/S er i dag en moderne maskinforretning, hvor værkstedsarbejdet er en stor aktivitet, blandt andet med klargøring og service af lastvogne med kraner.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Problemplanter op med rod

Selektiv fjernelse af stive bundplanter som pindsvineknop vil gavne både miljø, dyreliv og vandgennemstrømning, lyder det fra erfarne vandløbsfolk, der udfører grødeskæringsforsøget i Assens Kommune.

Vestfynske vandløb med i enestående forsøg

I Assens Kommune kører nu et firårigt projekt, som skal medvirke til en forbedret grødeskæring til gavn for både vandløb, fisk, dyreliv og de omkringliggende arealer.

Dalum tredobler antallet af ansøgere til 10. klasse

Alle stole er optaget, når Dalum Landbrugsskole efter sommerferien byder velkommen til et nyt hold elever i 10. klasse.

Kuhn-maskiner i øko-græs

I det flotte sommervejr var græskaravanen fra Maskinhandler Indkøbsringen forleden nået til Fyn.
Side 1 af 55 (1093 artikler)Prev1234567535455Next