bannerPos

Få fynske miljøanlæg gennem systemet

- Vi har fået lov at etablere 44 minivådområder på Fyn, men kun tre er kørt igennem godkendelsessystemet. Der er ansøgt i april, og anlæggene kunne være etableret i september. Det er grotesk, understreger Centrovice-formand Torben Povlsen, der her ses ved sommerens indvielse af det første fynske minivådområde hos Henrik Hoeck i Øksendrup. Foto: Anne Sloth

Tekst og foto: Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
28-11-2019 08:00
- Systemet modarbejder os, lyder det fra Centrovice-formand Torben Povlsen, der samtidig må konstatere, at landmændene nu mødes af massive miljøkrav på 380.000 hektar efterafgrøder på landsplan - for at kompensere for landbrugets manglende miljøindsats.

Landbrugsstyrelsen og kommunerne svigter både det danske vandmiljø og de danske landmænd.

Det vurderer formanden for Centrovice, Torben Povlsen, og retter en skarp kritik mod »systemets« håndtering af de mange ansøgninger, som landboforeningens medlemmer har indleveret i håbet om at kunne etablere minivådområder.

Minivådområder er et naturligt renseanlæg, hvor mikroorganismer reducerer kvælstofkoncentrationen i drænvand fra landmændenes jorde, inden det ledes videre ud i vandmiljøet. Derfor er minivådområderne et af de virkemidler, landmændene kan bruge for at reducere deres udledning af kvælstof. 

Fødevareminister Mogens Jensen (S) pointerede mandag i sidste uge, at landbruget nu mødes af en fremrykket kvælstofindsats, fordi man kan se, at landbruget ikke har formået at nærme sig de miljømæssige mål, politikerne har sat sig.

Derfor kræver regeringen og resten af rød blok nu, at landbruget som kompensation for manglende miljøtiltag som for eksempel minivådområder i stedet etablerer 380.000 hektar kvælstofopsamlende efterafgrøder.

Det offentlige spiller ikke med

Men den argumentation køber Torben Povlsen ikke.

- Vi har søgt om at få lov til at etablere 44 minivådområder på Fyn. Kun tre anlæg er kørt igennem godkendelsessystemet. Og godkendelserne er sjovt nok givet her i en mudret november måned, hvor ingen kan arbejde i jorden. Der er søgt i april, og vi kunne have lavet anlæggene i september.

- Men systemet er slet ikke gearet til at håndtere det her. Det offentlige spiller overhovedet ikke med i det her. Systemet arbejder simpelthen på, at det ikke skal lykkes. Det er min klare opfattelse. Ikke mindst Landbrugsstyrelsen er vi godt trætte af, tordner Torben Povlsen.

- Det er klart, at vi også kan komme til at se på, hvilke »virkemidler«, vi fra landbruget så må tage i brug overfor systemet. For det der foregår, er helt absurd, slutter den fynske landboforeningsformand.

 

Borgmester besøgte gødningsfirma

Med en forventning om at kunne udnytte gødningen bedre ved brug af bladgødninger, indviede Odenses borgmester Flex Fertilizers nyeste generation blandeanlæg, der er blevet mere brugervenligt og lettere at håndtere.

Organisationen på plads

Fyn har fået tre chefer med i den øverste ledelse i fusionen mellem Centrovice og LMO.

Raps ud, rapskager ind og måske rapsolie i fodervognen

Vestfynsk mælkeproducent dyrker raps og får rapskager retur til sine jerseykøer. Og Torben Goltermann Hansen er klar til endnu større indsats til gavn for klimaet.

100 rådgivere tager imod

Landbrugsrådgivning Syd holder åbent hus på seks lokationer på torsdag.

Flemløse gi’r den gas

Et moderne lokalt biogasanlæg er netop nu under opførelse i Flemløse på Vestfyn. Anlægget får en årskapacitet på syv millioner kubikmeter biogas.

En dag i køernes tegn

Fynsk Kvægs årsmøde afvikles torsdag den 12. december med mange spændende programpunkter.

25 års guldkorn til marken

Siden det første kursus blev afholdt i 1995, har planteavlerne Steen Jessen, Arne Larsen og Hans Banke troligt gennempløjet programmet hvert år, og endnu ikke fundet det for let til ikke at deltage. Sammen med kursusleder og planteavlskonsulent Kirsten Larsen kan de i år fejre jubilæum.

Syv fynske delegerede til Danish Agro

På et ekstraordinært regionsmøde er den fynske repræsentation til grovvareselskabets nye folkevalgte struktur blevet udpeget.

Småt med økologi uden EU-støtte

Priserne på økologiske fødevarer ville være meget højere uden støtten fra EU’s landbrugsordning.

Mange tilskudskroner til øko-arealstøtte er spildt

Mens politikerne agter at booste de økologiske tilskud, så får mange økologer flere støttekroner, end de har behov for i kompensation for deres ekstra dyrkningsomkostninger.
Side 1 af 41 (809 artikler)Prev1234567394041Next