bannerPos

Stort vingefang og lavt marktryk hjælper i øko-marken

Med en 24 meter bom er antallet af kørespor halveret hos Henrik (tv) og Anders Christoffersen (th) på Tobberup Maskinstation.

Christian Carus

Journalist
25-06-2019 07:35
Især hos økologerne, hvor der ikke skal udbringes så mange tons gylle pr. hektar, kommer den nye 24 meters bom med slæbeskær til sin ret hos Tobberup Maskinstation.

– Især i forhold til økologerne, hvor der skal så få tons ud pr. hektar, er den dejlig at køre med. Så føler man virkelig, der sker noget. Samtidig er der halvt så mange kørespor, som med den gamle nedfælder, der kun var 12 meter, fortæller Anders Christoffersen, der i år har fået æren af at køre med Tobberup Maskinstations nye Bomech 24 meter bom med slæbeskær.

Storebror og indehaver af maskinstationen, Henrik Christoffersen, er også godt tilfreds med investeringen.

- Der skal selvfølgelig altid arbejdes lidt med indstillingerne, når man får noget nyt, men ellers har der ikke været noget med den. Der er jo heller ikke noget, der kan dreje rundt på den – det er ikke som på det gamle nedfælder, siger han og peger på sin anden gyllevogn med discnedfælder.

Begge gyllevogne er udstyret med hjuludskud for at fordele presset på marken, når de omkring 300.000 kubikmeter gylle skal køres ud hvert år.

- Hjuludskuddet betyder først og fremmest, at man nærmest ikke kan se, hvor vi har kørt, og så betyder det også, at vi kan køre noget længere tid, end dem der ikke har mulighed for at skyde hjulene ud. Der skal regne meget, før vi må give op, forklarer Henrik Christoffersen, mens Anders indskyder:

- Det er igen en stor fordel i forhold til økologerne, hvor vi kan passe bedre på deres kløver, fordi marktrykket ikke bliver så stort, påpeger han.

 

Mange økologer

At der er stort fokus på økologi på Tobberup Maskinstation er ikke nogen tilfældighed.

- Vi er i et område med mange kvægbrug, og vi er også i et område med rigtig mange økologer. Derfor er cirka to tredjedele af vores kunder også økologer, fortæller Henrik Christoffersen, der også dyrker faderens 80 hektar på økologisk vis.

Da LandbrugNord kommer på besøg er der forholdsvis stille på maskinstationen, hvor man venter på lidt mere end en halv dags tørvejr, så man kan komme i gang med andet slæt. En noget anden situation end sidste år, hvor det ikke var vejret, men de sparsomme græsmængder, der afgjorde, hvornår materiellet blev hevet ud af maskinhuset.

- Til gengæld kan jeg høre rundt omkring, at de fleste snart har fået ligeså meget græs hjem i første slæt, som de fik hele sidste år, siger indehaver Henrik Christoffersen, der til denne sæson har investeret i et nyt Krone-skårlæggersæt.

- Vi har valgt en skårlægger uden crimper, men med en snegl i stedet, da det er mere skånsomt i forhold til helsæd. Og vi tager rigtig meget helsæd for økologerne, siger han.

Netop de mange opgaver med helsæd holdt sidste år timetallet oppe på skårlæggere og snittere.

- Der var mange maskinstationer, der klagede over, at der ikke var nok timer nok til skårlæggerne sidste år, fordi der var så lidt græs. Det problem havde vi ikke, konstaterer han.

 

 

 

Hurtigere generationsskifte end ventet

Henrik Christoffersen har været med lige fra starten i 2007, da hans far, Lars Christoffersen, satte de 140 køer ud og begyndte at tilbyde maskinstationsarbejde fra gården i Tobberup nord for Hobro.

Sidste år overtog han så direktørposten, mens faderen fortsat ejede majoriteten af selskabet. 1. april i år kunne Henrik Christoffersen så kalde sig eneejer af Tobberup Maskinstation – en overtagelse, der er gået lidt hurtigere end forventet.

- Det viste sig, at det ikke var helt så let at være to til at bestemme på en maskinstation, som det ser ud til at være de steder, hvor folk går sammen i et I/S omkring nogle køer. Den største hurdle var vel, at der er de her 30 år imellem os, og derfor også lidt forskellige måder at gøre tingene på. Derfor blev vi enige om, at det var bedst at gøre det på den her måde, fortæller Henrik Christoffersen, der dog stadig af og til har glæde af hjælp fra faderen, der også stadig ejer bygninger og jord, som maskinstationen så lejer sig ind på.

Henrik Christoffersen har i dag ansat fem mand – heraf sine to mindre brødre – mens han hyrer yderligere fem ind på regning alt efter arbejdspresset.

Og selvom der måske er blevet mere kontorarbejde at tage sig af, er Henrik Christoffersen stadig fast mand i marken.

- Jeg kan ikke bruge al min tid på kontor og værksted, så jeg skal helst med ud. Derfor kører jeg selv den ene af gyllevognene og en af snitterne, mens vi er to om at køre rundt med vores Haybuster og snitte halm, siger maskinstationsindehaveren, og fortæller, at han var den første til at anskaffe sig en Haybuster for omkring syv år siden. Nu kører maskinstationen på tredjemaskine, som i gennemsnit er ude på opgave tre dage om ugen året rundt.

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

IT-bøvl skubber tilsagnsfrister

Landbrugsstyrelsen udskyder efter IT-problemer fristen til at søge nyt tilsagn til økologi eller pleje af græs til 30. september.

Legat til talentfuld montør

Landbrugsmaskinmekaniker Mathias Lundehave Kristensen fra Flemløse Maskinforretning overrakt Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat og 10.000 kroner.

Renset drænvand risler ud i Kongshøj Å

Første fynske minivådområde er færdigetableret for cirka 520.000 kroner på Anhof i Øksendrup.

51.309 besøgte Landsskuet

Lunefuldt dansk sommervejr afholdt ikke publikum fra at besøge Landsskuet i Herning

Konceptavl med fynske fortrin

- Herhjemme kan vi ikke konkurrere på bulkvarer, påpegede Danish Agros detaildirektør, der ved åbent hus-arrangementet i Centrovice’s forsøgsmark ikke forudskikkede stigning i kornprisen.

Afgrøderne står rigtig flot

Efter en vejrmæssig skiftende sæson tegner det til en stor avl på de fynske marker. Det var konklusionen efter en rundtur i Centrovice-forsøgsmarken ved Nr. Søby, hvor over 100 fynske planteavlere deltog forleden.

Solrig 2. dag på Landsskuet

En grå og halvvåd torsdag bød gav godt 15.000 gæster på Landsskuet i Herning. Fredag er startet ud i dansk sommer med sol og lune temperaturer

En effektiv og klimavenlig landbrugsproduktion

Den nyslåede fødevareminister, Mogens Jensen, (S), ser frem til et givtigt samarbejde med landbruget og fødevaresektoren – som han mener både er, og bør være både effektiv og klimavenlig

Skarpere østfynsk korn og foderstoffer

Østfyns Korn & Foderstof har ansat Hans Jørgen Hansen, der har over 30 års erfaring i branchen.
Side 1 af 32 (622 artikler)Prev1234567303132Next