bannerPos

Markrobot uden krav om opsyn

Farmdroid-robotten er godkendt til kørsel døgnet rundt uden opsyn på grund af dens fremkørselshastighed på 500-800 meter i timen og de røde føletråde hele vejen rundt om maskinen. Den kører på solceller om dagen og batteri om natten. Den kan således fortsætte konstant på de lange dage i forsommeren.

Jørgen P. Jensen

06-06-2019 08:00
Det unge robotfirma Farmdroid er i samarbejde med grundlæggeren af blandt andet Universal Robots i Odense.

Vi skal til at vænne os til at se robotter køre rundt i marker, hvor de helt uden opsyn eller indhegning kan klare opgaver som præcisionssåning, lugning af ukrudt og andre opgaver, som indtil videre har krævet en maskinfører eller for den sags skyld et hakkejern.

Det unge robotfirma Farmdroid er nu så langt fremme, at der første markrobot uden krav om opsyn kan erhverves for 450.000 kroner.

Idéen fik Kristian Warming og hans bror Jens, da man i familien valgte et år at dyrke økologiske sukkerroer, som hurtigt blev til hårdt arbejde med hakkejernene. Brødrene fik skruet den første robot sammen i 2011 og afprøvet i 2012.

Efter de forgangne års videreudvikling – blandt andet i samarbejde med robotfirmaerne Universal Robots og MIR i Odense – er firmaet nu nået til at kunne sælge de færdige robotter.

- Vi forventer både at sælge robotterne til økologiske og konventionelle marker, da der kommer stadig flere begrænsninger på brug af sprøjtemidler.

2,5 cm nøjagtighed

I økologiske roemarker anslår Seges, at der skal bruges 75 mandetimer pr. hektar til fire gange lugning.

- Vores robot klarer radrensning og 50 timer mindre til lugning. Det er en besparelse på 11.000 kroner pr. hektar. Ved 20 hektar har vores robot en tilbagebetalingstid på godt to år, siger Kristian Warming.

Når robotten har afsluttet såningen, sættes den til at rense roemarken ud fra dens kendskab til alle markens roeplanter.

Robotten renser rundt om hver enkelt roeplante, og man kan indstille, hvor tæt den skal gå ind på de enkelte roeplanter. Gps-teknikken på robotten har en præcision på 2,5 centimeter, og der er en lang række sensorer rundt.

Firmaet kalder konceptet for slowfarming, og en enkelt robot har en kapacitet på cirka 20 hektar sukkerroemark.

At Farmdroid-robotten har kunnet godkendes til at arbejde uden opsyn skyldes, da den kører meget langsomt og er forsynet med wirer hele vejen rundt om maskinen. Derved stopper den ved en enhver forhindring.

Gylle kræver præcision

Det er tid for såning af raps. Det betyder blandt andet travlhed med nedfældning af gylle, inden rapsen skal sås. Derfor er Skovsgårde Maskinstations nye avancerede Vredo gyllenedfælder i fuldt sving i denne tid.

Friske rabarber og porrer til københavnerne

- Det er lokalproducerede råvarer og den gode historie, der tæller. Ikke nødvendigvis prisen, konstaterer Bjarne Nielsen, der i mange år har levet godt af tre hektar med hver af de to specialafgrøder på sin sandjord i Vester Kærby.

Altid nyeste model på Nordskov

Gennem generationer har seneste model af den danskudviklede mejetærsker høstet afgrøderne på den midtfynske bedrift. Til denne sæson er indkøbt det første eksemplar af MF Ideal 7-modellen, som er skabt på Agco’s udviklingscenter i Randers, men produceres i Italien.

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Dyrskuechefen til Lundsgaard

Alex Nielsen er blevet ansat som eventchef for Anexet på godset ved Kerteminde.

Stougaard vil holde regeringen op på klimaløfter

Halmbranchen glæder sig over en klimaambitiøs regering. Men nu skal der handling bag ordene, mener Danske Halmleverandører.

Køng-landmand styrer sin risiko med succes

Hans Raahauge har gode erfaringer med DLG’s risikostyringsværktøj Risk Management.

Plovekspert holder nyt pløjekursus

Landbrugsrådgivning Syd inviterer til pløjekursus ved Ørbæk den 3. september, hvor man kan deltage både med og uden plov.
Side 1 af 34 (667 artikler)Prev1234567323334Next