bannerPos

Markrobot uden krav om opsyn

Farmdroid-robotten er godkendt til kørsel døgnet rundt uden opsyn på grund af dens fremkørselshastighed på 500-800 meter i timen og de røde føletråde hele vejen rundt om maskinen. Den kører på solceller om dagen og batteri om natten. Den kan således fortsætte konstant på de lange dage i forsommeren.

Jørgen P. Jensen

06-06-2019 08:00
Det unge robotfirma Farmdroid er i samarbejde med grundlæggeren af blandt andet Universal Robots i Odense.

Vi skal til at vænne os til at se robotter køre rundt i marker, hvor de helt uden opsyn eller indhegning kan klare opgaver som præcisionssåning, lugning af ukrudt og andre opgaver, som indtil videre har krævet en maskinfører eller for den sags skyld et hakkejern.

Det unge robotfirma Farmdroid er nu så langt fremme, at der første markrobot uden krav om opsyn kan erhverves for 450.000 kroner.

Idéen fik Kristian Warming og hans bror Jens, da man i familien valgte et år at dyrke økologiske sukkerroer, som hurtigt blev til hårdt arbejde med hakkejernene. Brødrene fik skruet den første robot sammen i 2011 og afprøvet i 2012.

Efter de forgangne års videreudvikling – blandt andet i samarbejde med robotfirmaerne Universal Robots og MIR i Odense – er firmaet nu nået til at kunne sælge de færdige robotter.

- Vi forventer både at sælge robotterne til økologiske og konventionelle marker, da der kommer stadig flere begrænsninger på brug af sprøjtemidler.

2,5 cm nøjagtighed

I økologiske roemarker anslår Seges, at der skal bruges 75 mandetimer pr. hektar til fire gange lugning.

- Vores robot klarer radrensning og 50 timer mindre til lugning. Det er en besparelse på 11.000 kroner pr. hektar. Ved 20 hektar har vores robot en tilbagebetalingstid på godt to år, siger Kristian Warming.

Når robotten har afsluttet såningen, sættes den til at rense roemarken ud fra dens kendskab til alle markens roeplanter.

Robotten renser rundt om hver enkelt roeplante, og man kan indstille, hvor tæt den skal gå ind på de enkelte roeplanter. Gps-teknikken på robotten har en præcision på 2,5 centimeter, og der er en lang række sensorer rundt.

Firmaet kalder konceptet for slowfarming, og en enkelt robot har en kapacitet på cirka 20 hektar sukkerroemark.

At Farmdroid-robotten har kunnet godkendes til at arbejde uden opsyn skyldes, da den kører meget langsomt og er forsynet med wirer hele vejen rundt om maskinen. Derved stopper den ved en enhver forhindring.

- Stoltheden springer i øjnene her på dyrskuepladsen

- Her midt i Odense er Det Fynske Dyrskue hvert år med til at minde os om, hvorfor vi med god grund kan være stolte af dansk landbrug og danske fødevarer, lød det fra Torben Povlsen ved åbningen af årets skue.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Praktisk Porcus-app letter dokumentationen

Siden 1. januar i år har et EU-krav betydet, at behovet for halekupering skal dokumenteres skriftligt. Porcus Svinefagdyrlæger er klar med en gratis app, der gør dokumentationen ualmindelig enkel.

Åbent hus i forsøgsmark

Centrovice inviterer til gennemgang af forsøgene i Nr. Søby den 25. juni.

Fremtiden er robotter på markerne

- Danske landmænd er blandt verdens bedste til ny teknik, siger Richa Misri, der er fynsk bestyrelsesformand for den nye Farmdroid-markrobot, som nu kører ude i praksis – blandt andet i Jordløse.

Jerseyfolk hygger sig på Helnæs

Kvægfolk forstår at hygge sig i smukke omgivelser. Det skete i sidste uge på Horneland, hvor de fynske RDM- og holsteinfolk mødtes til den traditionelle grillaften. Onsdag den 19. juni er det så jerseyfolkenes tur til et hyggearrangement ved grillen. Det foregår hos Peter Mygind Hansen på Helnæs Søgård. Bedriften med 140 jerseykøer plus opdræt fungerer desuden som besøgsvært for Arlas madskole, der ligger tæt på gården. Aktivitetsudvalget Jersey Fyn oplyser, at det af hensyn til maden er nødvendigt med tilmelding til VikingDanmark senest den 14. juni.

Flere møder i Centrovice-teltet

Flere unge i erhvervet og bæredygtighed er blandt emnerne, som rådgivningsvirksomheden tager op i dyrskuedagene.

Traditionsrig hesteudstilling

Udstillingen kommer igen i år til at dække over et bredt udvalg af hestesportens discipliner, og de fleste racer vil være repræsenteret.

Jerseykalve skal nurses fra fødslen

Jerseyteam lancerer fagdage i juni, blandt dem en på Fyn den 18. juni, og håber, at flere jerseykælvninger resulterer i en levende kalv ved seks måneder.

Velkommen til det »nye« dyrskue

På en række felter, blandt andet på fødevareområdet, har Det Fynske Dyrskue fået et løft. Den nye dyrskueledelse glæder sig over fin opbakning fra udstillerne og ser frem til tre spændende dyrskuedage i Odense med et spækket program.
Side 1 af 30 (593 artikler)Prev1234567282930Next