bannerPos

Markrobot uden krav om opsyn

Farmdroid-robotten er godkendt til kørsel døgnet rundt uden opsyn på grund af dens fremkørselshastighed på 500-800 meter i timen og de røde føletråde hele vejen rundt om maskinen. Den kører på solceller om dagen og batteri om natten. Den kan således fortsætte konstant på de lange dage i forsommeren.

Tekst og foto: Jørgen P. Jensen

Fagjournalist
06-06-2019 08:00
Det unge robotfirma Farmdroid er i samarbejde med grundlæggeren af blandt andet Universal Robots i Odense.

Vi skal til at vænne os til at se robotter køre rundt i marker, hvor de helt uden opsyn eller indhegning kan klare opgaver som præcisionssåning, lugning af ukrudt og andre opgaver, som indtil videre har krævet en maskinfører eller for den sags skyld et hakkejern.

Det unge robotfirma Farmdroid er nu så langt fremme, at der første markrobot uden krav om opsyn kan erhverves for 450.000 kroner.

Idéen fik Kristian Warming og hans bror Jens, da man i familien valgte et år at dyrke økologiske sukkerroer, som hurtigt blev til hårdt arbejde med hakkejernene. Brødrene fik skruet den første robot sammen i 2011 og afprøvet i 2012.

Efter de forgangne års videreudvikling – blandt andet i samarbejde med robotfirmaerne Universal Robots og MIR i Odense – er firmaet nu nået til at kunne sælge de færdige robotter.

- Vi forventer både at sælge robotterne til økologiske og konventionelle marker, da der kommer stadig flere begrænsninger på brug af sprøjtemidler.

2,5 cm nøjagtighed

I økologiske roemarker anslår Seges, at der skal bruges 75 mandetimer pr. hektar til fire gange lugning.

- Vores robot klarer radrensning og 50 timer mindre til lugning. Det er en besparelse på 11.000 kroner pr. hektar. Ved 20 hektar har vores robot en tilbagebetalingstid på godt to år, siger Kristian Warming.

Når robotten har afsluttet såningen, sættes den til at rense roemarken ud fra dens kendskab til alle markens roeplanter.

Robotten renser rundt om hver enkelt roeplante, og man kan indstille, hvor tæt den skal gå ind på de enkelte roeplanter. Gps-teknikken på robotten har en præcision på 2,5 centimeter, og der er en lang række sensorer rundt.

Firmaet kalder konceptet for slowfarming, og en enkelt robot har en kapacitet på cirka 20 hektar sukkerroemark.

At Farmdroid-robotten har kunnet godkendes til at arbejde uden opsyn skyldes, da den kører meget langsomt og er forsynet med wirer hele vejen rundt om maskinen. Derved stopper den ved en enhver forhindring.

Kokkenborg hædret for arbejdsmiljøet

Rosetavler, struktur og tydelig ledelse. Det er vigtige redskaber, som har gjort svineproduktionen Kokkenborg ved Kirkeby til vinder af Landbrugets Arbejdsmiljøpris 2019.

Maskinfokus i Tyskland

I den forgangne uge har tusindvis af danske landmænd i Hannover for at hente inspiration på maskinfronten.

- Hver enkelt landmand skal vågne op

- Det her er 25 gange værre end randzonerne, lød det på grundvandsmødet i Vissenbjerg, hvor indsatsplanerne omkring drikkevandsboringer blev forelagt og debatteret.

Flis eller halm?

På Hvidkilde er man ikke enige med halmformand Hans Stougaard, der hellere ser halm frem for træflis til energi.

Det startede med en rygeost

Løgismose Mejeri producerer en lang række mejeriprodukter, men den fynske specialitet lagde fundamentet under virksomheden.

Slidstærkt staldgulv med ny type belægning

Højere syreresistens og slidstyrke er blot nogle af fordelene ved den nye type gulvbelægning, der nu også er blandt de produkter, som Schmidt Coating anvender hos deres kunder.

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.

- Udfordringer skal til åben diskussion

Der var vilje til smidigere sagsbehandling og en løsning på kreditudfordringer for LAG-midlerne, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) gæstede landsbytopmøde

Nye muligheder med ny Lawsonia-vaccine

MSD Animal Health lancerer nu en intramuskulær Lawsonia-vaccine, der giver mulighed for et fleksibelt og arbejdsbesparende vaccinationsprogram.

Novana-rapport bekymrer miljøminister

Nye tal fra årets NOVANA-rapport viser, at kvælstofudledning er på samme niveau som tidligere. Derudover er der flere fund af sprøjtemidler i drikkevand og grundvand.
Side 1 af 39 (780 artikler)Prev1234567373839Next