bannerPos

Kverneland fylder 140 år

Produktchef Jesper Svendsen fra Kverneland DK viser ved pressepræsentationen i Norge nogle af de kundeefterspurgte egenskaber fra I-Plough’en. Foto: Erik Hansen

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
17-10-2019 06:39
Kvernelands jubilæum markeres med flere maskinnyheder på den forestående Agritechnica-messe i Hannover.

Grundlaget for de kendte Kverneland-plove blev skabt af Ole Gabriel Kverneland, da han i 1879 tændte essen og slog de første slag med hammeren i sin smedje i Klepp i Norge. Ved at hærde jernet fik han skabt en plov, som var lettere at trække for hestene hos de lokale bønder.

Her 140 år senere er den særlige hærdning fortsat et afgørende moment i de 5.000 Kverneland-plove, som årligt fremstilles af de 500 medarbejdere på fabrikken i samme by ved Stavanger. Hærdningen gør plovlegemet både stærkt og med en mindre vægt, som dermed fortsat gør plovene lettere at håndtere for nutidens trækkraft.

Kverneland Group, hvortil også den to år ældre fabrik i Kerteminde har tilhørt siden 1993, har derfor valgt at markere 140-års jubilæet med en række nyheder, som bliver præsenteret ved Agritechnica-messen i Hannover fra den 10. til 16. november.

Intelligente plove og harver

Blandt andet er EG-vendeplovene blevet opgraderet ved at hente flere detaljer fra den Isobus-styrede I-Plough, som Kverneland præsenterede på Hannover-messen for fire år siden. Forplovene kan nu justeres centralt, så indstillingen er ens for begge forplove ved ét greb. 

EG-vendeplovene fra tre til syv furer, som nu har fået modelbetegnelsen S-plove, har desuden fået nyt transportsystem og et større landhjul, der roterer i stedet for at vippe i forbindelse med vendingen. 

Endelig bliver alle Kverneland-plovene nu monteret med en syv centimeter højere plovås, der sikrer bedre gennemgang af vanskelige afgrøder som eksempelvis høje efterafgrøder.

Inden for harverne, der fremstilles på Kverneland Groups franske fabrik, kommer der også nyt på Agritechnica. Det drejer sig om Enduro-dybdeharverne, som kan arbejde ned til 35 centimeters dybde. Og som i Pro-udgaven kan justeres via Isobus med mindre eller mere vægt på de nye rollers. Disse harver afløser CLC-stubharveserien.

Fjedertandsmodellen Turbo 6500 T fås nu med Isobus, hvor alle harvens funktioner styres fra terminalen i førerkabinen, hvor alle data også opsamles. Harven er udstyret med følere, så den automatisk hæves ved store belastninger. Arbejdsdybden er fra tre til tyve centimeter.

Fra Kvernelands fabrik i Kerteminde vises på den store messe en ny 8,75 meter bred skårlæggerversion, model 5387 MT, som afløser for Kverneland 5090 butterfly-udgaven og en Vicon-siderive med to rotorer.

0

Spildevandsbombe også på Fyn?

Erling Bonnesen (V) vil have miljøministeren til at redegøre for, hvad der udledes af urenset spildevand fra de fynske renseanlæg til vandmiljøet.

Vent med at tegne lange mineralkontrakter

En lukning af den kinesiske mineralproduktion har medført prisstigninger på mineraler på op til 20 procent siden januar. Derfor skal der kun tegnes korte kontrakter nu, lyder rådet fra Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent hos Velas.

Store varmeforskelle kan give udfordringer i stalden

Maj måneds varme dage og kolde nætter er en udfordring for staldenes ventilationsanlæg. Det koster både på dyrenes produktionstal og sundheden, lyder det fra svinekonsulent, der opfordrer til at få tjekket staldenes luftstrømme netop nu.

Stærke køer på Dyregård

Endnu en jerseyko i besætningen hos Anders Nielsen i Gelsted er blevet hædret for en livsydelse på over 10.000 kg værdistof.

Stor græskaravane tager på Danmarksturné

De orange græsmaskiner fra Kuhn kommer i juni forbi flere danske byer spredt over hele landet.

- Vi skal også dyrke landbruget her

Tidligere i år fik Sparekassen Sjælland-Fyn ny landbrugschef. Peter Jørgensen har en fortid som markedschef hos VKST. Og det giver klare fordele for bankens landbrugskunder, mener han.

Høst solens stråler og få 15.000 kroner pr. hektar

Solceller er en ny »afgrøde«, som kan give landmanden et solidt dækningsbidrag.

Personlig relation prioriteres højt

I over 20 år har minkavler Thomas Beck haft alle sine forsikringer i Lokal Forsikring med landbrugsassurandør Christian Bang som tæt samarbejdspartner.
Side 1 af 52 (1031 artikler)Prev1234567505152Next