bannerPos

Kuhn-maskiner i øko-græs

I de seneste uger har Kuhn-karavanen været rundt i landet med både skårlæggere, river og pressernyheder. Forrige torsdag i det flotte sommervejr var den nået til Fyn, hvor økolog Arne Jørgensen lagde syv hektar til demonstrationen.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
26-06-2020 08:00
I det flotte sommervejr var græskaravanen fra Maskinhandler Indkøbsringen forleden nået til Fyn.

Ikke mindst op til det varslede regnvejr i de kommende dage, benyttede mange landmænd forrige uge til at bjærge store mængder græs og hø i det perfekte sommervejr.

Alligevel tog fynske kvægbrugere og maskinstationsfolk sig tid til at se Kuhn græsmaskiner i arbejde, da karavanen fra importøren, Maskinhandler Indkøbsringen (MI), torsdag den 18. juni gjorde holdt ved Tommerup.

En særlig nyhed, som vises for første gang, kan have en særlig interesse netop på Fyn og på Sjælland, hvor karavanen havde sidste stop. Det er en ny valsecrimper af gummi, som er særlig skånsom overfor blade, og derfor vil være velegnet til lucerne og havre til foder til heste, som jo findes i stort tal i de egne af landet. Men også ved bjærgning af græs i bedrifter, hvor der især benyttes kløver, kan denne crimpning være en fordel i bestræbelserne på at hente mest muligt protein med hjem i foderet.

- Vi tilsætter tillige otte urter som et led i leverandørkonceptet til Naturmælk, som med skånsom behandling giver en bedre smag i mælken og sundere køer, fortæller økolog Arne Jørgensen, som på Verningelund har 260 jerseykøer, og som lagde syv af sine 90 hektar græs til MI-demonstrationen.

River revet væk

Ligesom flere af sine kolleger rundt i landet med større kvægbedrifter har Arne Jørgensen egne maskiner til ensilering.

- Det er en fordel selv at kunne bestemme, når der skal slås græs og ikke mindst rives, påpeger den fynske økolog, som glæder sig over en hidtil rigtig god græssæson, hvor han håber at kunne hente seks slæt mod normalt fem. 

Renere ensilage

Netop det at kunne køre, når tid er for græsbjærgningen, har flere større mælkeproducenter fået øjnene op for de effektive og samtidig skånsomme pickup-river.

- Vi mærker en meget stor interesse, og faktisk er alle vores Kuhn Merge Maxx pickup-river, som fås i 7,5 og 9,5 meters arbejdsbredde, revet væk i denne sæson, fortæller salgskonsulent Christian Kyhn fra MI.

I forhold til traditionelle river er indholdet af jord i ensilagen mindsket med omkring en tredjedel med de fleksible pickup-river, som løfter skåret og lægger materialet af, alt efter chaufførens ønske.

Blandt de øvrige nyheder på Kuhn-karavaneturen er filmbindingen på FBP 3135 kombipresseren. Den benytter samme plastfilm ved bindingen som ved wrapningen, og derved opnås en besparelse på den samlede indbinding på mindst 30 procent.

0

14.300 kroner for DSV-frø

Sidste år satte frøfirmaets avlere ny rekord i alm. rajgræs med 1.892 kg pr. hektar.

Dyhr står på flere ben

Gudbjerg-virksomheden startede for 50 år siden med reparation af alt fra knallerter til traktorer, biler, lastvogne og entreprenørmaskiner. J. Dyhr A/S er i dag en moderne maskinforretning, hvor værkstedsarbejdet er en stor aktivitet, blandt andet med klargøring og service af lastvogne med kraner.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Problemplanter op med rod

Selektiv fjernelse af stive bundplanter som pindsvineknop vil gavne både miljø, dyreliv og vandgennemstrømning, lyder det fra erfarne vandløbsfolk, der udfører grødeskæringsforsøget i Assens Kommune.

Vestfynske vandløb med i enestående forsøg

I Assens Kommune kører nu et firårigt projekt, som skal medvirke til en forbedret grødeskæring til gavn for både vandløb, fisk, dyreliv og de omkringliggende arealer.

Dalum tredobler antallet af ansøgere til 10. klasse

Alle stole er optaget, når Dalum Landbrugsskole efter sommerferien byder velkommen til et nyt hold elever i 10. klasse.

Kuhn-maskiner i øko-græs

I det flotte sommervejr var græskaravanen fra Maskinhandler Indkøbsringen forleden nået til Fyn.

Hvem kan løse problemet med krybestrøm?

- Det er ikke holdbart at enkelte besætninger spredt over landet skal stå med sådanne problemer uden der løbende sker en udvikling i opklaringsarbejdet. Vi må appellere til at de berørte myndigheder tager dette mere seriøst op. To LVK-dyrlæger opfordrer til handling og søger hjælp til afdækning af problemer med krybestrøm i en jysk besætning.
Side 1 af 55 (1092 artikler)Prev1234567535455Next