bannerPos

Altid nyeste model på Nordskov

På Nordskov har der altid været kørt med nyeste model – lige fra Dronningborg-tiden til den seneste sorte MF Ideal-mejetærsker. Som dens fem år gamle forgænger er den udstyret med et 35 fods SuperFlow skærebord.

Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
18-08-2019 08:05
Gennem generationer har seneste model af den danskudviklede mejetærsker høstet afgrøderne på den midtfynske bedrift. Til denne sæson er indkøbt det første eksemplar af MF Ideal 7-modellen, som er skabt på Agco’s udviklingscenter i Randers, men produceres i Italien.

I gode gamle dage var det de orangefarvede Dronningborg-mejetærskere fra fabrikken i Randers, som dominerede høstlandskabet. Efter Agco-koncernens overtagelse af virksomheden fik mejetærskerne det røde MF-mærke, og produktionen blev flyttet udenlands.

Seneste tiltag er de sorte Ideal-modeller, som er skabt på koncernens udviklingscenter, der fortsat har til huse i Randers. De fremstilles i Italien.

I den igangværende høst kører de første to fynske eksemplarer af den helt nyudviklede maskine, henholdsvis en Fendt-udgave af den største Ideal 9-model med 40 fods skærebord hos TH Agro ved Assens, og en MF Ideal 7 med 35 fods skærebord på Nordskov ved Ringe. Begge er de leveret af den fynske Agco-forhandler, Heden Maskinforretning.

På samme mark

De opsigtsvækkende mejetærskere blev præsenteret sidste år på samme mark på Nordskov, hvor indehaveren Claus Nielsen i forrige uge (den 6. august) tog hul på 25 hektar med Planet fremavlsbyg til Brødr. Ewers. Demonstrationen sidste år foregik i hvede den 15. juli, hvilket siger alt om forskellen på de seneste to høstår.

Vandprocenten ved byghøsten den 6. august på omkring 17 procent, da Claus Nielsen indledte høstarbejdet med den nye MF Ideal 7. En heftig regnbyge satte dog hurtigt en stopper for mejetærskningen dén dag.

På det tidspunkt var han omkring halvt færdig med høsten af bedriftens i alt 580 hektar med frøgræs, raps, hvede, byg og hestebønner.

Altid nyeste model

Maskinen afløser en fem år gammel Massey Ferguson 9380 Hybrid med cylinder og to rotorer, ligeledes med 35 fods SuperFlow skærebord.

- Jeg studerede den nye Ideal-mejetærsker for to år siden på Agritechnica-messen, og ved demonstration hos os var jeg imponeret af dens egenskaber. Og da jeg altid har skiftet mejetærsker, når der er kommet ny model, skete det så også denne gang.

- I vore tre generationer her på stedet har vi altid kørt Dronningborg. Og med den nye Ideal har vi fået en rensekvalitet, som huskes fra korntankene i de gamle Dronningborg-modeller med renseri, siger Claus Nielsen.

Han fremhæver også den skånsomme behandling af materialet i den lange rotor og en meget enkelt og hurtig daglig klargøring af Ideal-maskinen. Der er således kun få smøresteder og både blæser og motorrummet er selvrensende for støv.

I det hele taget er han meget tilfreds med den nyudviklede maskine, der har haft en stort set problemfri opstart. Samtidig roser han opbakningen og opfølgningen med småjusteringer fra Heden Maskinforretnings side.

- At jeg gerne vil køre med det nyeste grej, drejer sig om driftssikkerhed, men også til tilpasning af kapaciteten i forhold til det forøgede areal gennem årene med flere jordopkøb, nævner den midtfynske planteavler.

MF Ideal 7

Udvalgte specifikationer for mejetærskeren på Nordskov:

● 9,8 liters 451 hk AgcoPower motor med 1.000 liters brændstoftank.

● Skærebordet er et 35 fods SuperFlow med rapssideknive og 4-hjulet Ziegler skærebordvogn

● Tærskeværket består af 600x1400 rotorfeeder og én langsgående 600 mm rotor med en længde på ikke mindre end 4837 mm. Udskillelsesarealet er på 2,27 m2 og soldarealet på 4,9 m2.

● Korntanken rummer 12.500 liter, og tømningen fra den 7.6 meter lange kornsnegl sker med 140 liter i sekundet.

● Som ekstraudstyr har maskinen på Nordskov blandt andet ekstra stor hjulmontering, halmsnitter, frøtømningsudstyr og autostyringsanlæg.

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next