bannerPos

Adskillige traktorer til skue - i Egebjerg

Siden brødrene Mogens og Lars Jørgensen startede forretning sammen, har Egebjerg Smedie også været faste udstillere på årets dyrskue.

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
09-06-2020 08:00
Det er første gang siden 1983, at Egebjerg Smedie ikke tilbringer sommerdage på en dyrskueplads. Udvalget af traktorer er imidlertid stort i smedjens egen udstilling ved maskinforretningen i Egebjerg Bakker.

Der er travlhed på såvel værksted og kontor - ude som inde - i Egebjerg Bakker syd for Stenstrup, hvor Egebjerg Smedie har ligget siden 1700-tallet.

I 1836 blev smedjen overdraget til Jørgen Larsen, hvor de nuværende ejere, Mogens og Lars Jørgensen, er femte generation i forretningen, der er områdeforhandler af New Holland på Fyn under Kragmann A/S i Middelfart.

- Vi har et fint og godt samarbejde med Kragmann, fortæller Mogens Jørgensen, der også forhandler Kongskilde og Amazone redskaber.

For Mogens og Lars Jørgensen startede det egentlig i 1983, hvor de med Egebjerg Smedie og Traktor startede med egen forretning med Fiat-forhandlingen. I 1991 overtager de to brødre så forældrenes del, mens VVS-delen fortsætter i selskabet Egebjerg VVS ApS. I 1994 sælges VVS-delen dog fra, og landbrugsmaskinerne har siden haft hovedfokus i forretningen.

Og de har rigeligt at lave på værkstedet og med servicebilerne ude hos de mange faste kunder og samtidig gang i salget af blandt andet traktorer. Det betyder, at rækken af nyere brugte også er lang efter efterårets og vinterens salg. 

På dyrskue siden 1983

Siden Mogens og Lars Jørgensen startede forretning sammen, har Egebjerg Smedie også været faste udstillere på årets dyrskue.

- Vi har dog aldrig haft egen stand. I starten var vi på dyrskue sammen med Fiat Fyn – flokken på de i alt syv Fiat-forhandlere, som dengang var på Fyn. Herefter blev det sammen med John Madsen A/S, indtil Kragmann overtog, fortæller Mogens Jørgensen, der dermed også i år skulle have delt den bookede stand med Kragmann, men for første gang siden 1983 må springe over på grund af corona-situationen.

Det er nu ellers begrænset, hvad smedene i Egebjerg har mærket til coronavirus.

- Der er jo travlhed i landbruget alligevel, og vi har ikke haft problemer med leveringen af reservedele, fortæller Mogens Jørgensen.

Dog lader både en presser og en ny traktor vente på sig på grund af nedlukning af fabrikker i corona-perioden.

- Hvis vi skulle have været på dyrskue, ville vi gerne have præsenteret en Genesis T8.435, der er en helt ny model fra New Holland, som vi vidst nåede at være de første til at sælge i Danmark, da den kom frem i efteråret. Desværre skal traktoren hjem fra USA, og den er endnu ikke kommet – også på grund af corona.

- Desuden er en ny presser også forsinket, tilføjer sælger Michael Clausen. 

Bundsolide folk

Sammen med Michael Clausen, der startede som nyudlært i Egebjerg i 1999, tager Mogens sig delvist af salget, mens Lars Jørgensen står for værkstedet. Alle tre har dog også timer på både kontor og værksted.

- Vi er ni ialt, hvor de er fire, der fast er på værkstedet – Gert Larsen, Allan Kromann, Jan Christensen og Mads Sørensen, mens Ole Mortensen og Bent Knudsen tager sig af lageret, fortæller Mogens Jørgensen om virksomhedens bundsolide stab af folk, der ikke går fra pladsen i tide og utide.

Faktisk har de netop kunne fejre 40-års jubilæum for Gert, ligesom Ole for nylig kunne fejre 25-års jubilæum. Ligeledes kan Allan fejre 25-års jubilæum til næste år, og i 2022 er det så Jans tur til at blive fejret for 25 år på værkstedet. 

Nye og lyse rammer

I de sidste par år har arbejdsopgaverne med reparation og service af landbrugs- og entreprenørmaskiner også foregået i nye lyse rammer, hvor der er kælet for den mindste detalje i kvalitet og ikke mindst funktionalitet. Herunder automatisk højlager adskillige porte, så tiden ikke spildes med at flytte rundt på igangværende arbejde, for at andet kan komme ind eller ud. Et projekt »nyt værksted«, der lige så stille har taget form over en længere årrække, og nu delvist er taget i brug.

- Vi mangler endnu at flytte kontor, lager og butiksfaciliteterne over i det nye, men værkstedet er taget i brug, fortæller smedemesteren på en dag, hvor de fleste pladser er i brug i den nye 2200 kvadratmeter hal, hvoraf værkstedet udgør de 1.800 kvadratmeter.

 

0

Mærkning af heste og mærkningspladser på Fyn

Der tilbydes besigtigelse og mærkning med mikrochip af heste og ponyer i forbindelse med de to følskuer der afholdes på Fyn i august. Dansk Varmblod gør dog opmærksom på at årets følskuer er lukket for publikum grundet COVID-19.

Vinterraps skal etableres rettidigt

De nye krav om øget areal med efterafgrøder, der gælder fra kommende efterår, lægger yderligere pres på landmændene, der går en meget travl august måned i møde. Reglerne sætter blandt andet rapssåningen under pres og gør, at mange landmænd i højere grad har brug for sorter, der er hurtigstartende.

Stor styrbar sprøjte

Den nye Amazone UX6201 vist frem ved arrangement hos O. Søndergaard & Sønner.

Landbrugsrådgivning Syd opruster på ejendomsfronten

1. august tiltræder Niels Jepsen som revisor og ejendomsrådgiver.

Fynsk bondegårdsferie melder alt optaget

Kulinariske Kildegaarden i Frørup må sige nej til flere, som gerne vil på bondegårdsferie.

Middel høst i sigte

Høsten af vinterbyggen er overstået, og nu går høsten af raps og de store afgrøder som hvede, rug og vårbyg for alvor i gang.

En aften med natur på Aalegaarden

Velas indbyder torsdag aften til markvandring med fokus på læhegn, skov, eng og biodiversitet.

Landbrugsjord omlægges til skov

Fynsk projekt er blandt de første med multifunktionel jordfordeling, hvor 630 hektar øst for Svendborg forventes at blive omlagt til skov. I alt regner Landbrugsstyrelsen med, at der kan blive omfordelt mere end 2.000 hektar landbrugsjord gennem frivillige aftaler.

50-års fødselsdag i Glamsbjerg

Hos GMC indbydes på fredag til reception i anledning af medindehaver Kristian Jørgensens runde fødselsdag.
Side 1 af 56 (1114 artikler)Prev1234567545556Next