bannerPos

Hundrede gik i frø

De omkring 100 frøavlere ved markvandringen på Østfyn besøgte blandt andet den erfarne havefrøavler Helge Bak, Kissendrup, der her sammen med frøavlkonsulent Per Funch Clausen (med kasket) forklarer om rød sennep. Udbyttet i den krævende salatfrøafgrøde ligger omkring 30.000 kroner pr. ha.

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
01-06-2019 08:00
Rekordstort fremmøde ved markvandring på Østfyn, arrangeret af Frøavlerne på Fyn og Langeland.

Frøavlerne for Fyn og Langeland er navnet for de lokale frøavlsforeninger, som for en del år siden samlede sig til én lokal forening, der organisatorisk er under Landbrug & Fødevarers Frøsektion.

Foruden frødagen, som afvikles i starten af januar og generalforsamlingen i marts, er et fast programpunkt i foråret fire markvandringer rundt på Fyn og Langeland.

- Vi plejer at samle 30-40 frøavlere, somme tider lidt flere. Men det her er helt overvældende, lød det fra den nyvalgte formand, Arne Vad, da ikke mindre end 100 frøavlere var mødt frem ved sæsonens østfynske markvandring.

- Måske er det dagens regnvejr med opklaringen her i eftermiddag - og måske jeres foromtale i LandbrugFyn, som har gjort, at så mange er dukket op. Eller også de spændende programpunkter med aktuel information fra konsulenterne, funderede han, da aftenen sluttede i laden hos Halm 80 med en sandwich og øl/vand.

Klimaudfordringer

Sammen med det andet lokale bestyrelsesmedlem, Hans Luunbjerg, Kejrup, og frøavlskonsulenterne, stod Arne Vad bag aftenens program, som bød på stop ved flere frøgræsmarker hos både VG Agro og Halm 80. Samt spændende havefrøafgrøder hos Helge Bak i Kissendrup, og sluttelig en flot spinatmark i Skalkendrup.

Blandt programpunkterne var en flot udviklet engrapsmark med en plænesort fra DSV i Revninge og en økologisk rajgræsmark ved Mullerup med sorten Double, som blandt andet bruges på VM-boldbaner. Ligesom flere øvrige frøgræsmarker, som den lange bilkortege defilerede forbi og gjorde holdt ved senere på turen, har den været udfordret af sidste års tørke og de kolde forår.

Hos Helge Bak, der har dyrket havefrø i 30 år, blev præsenteret nicheafgrøder som frø af iberis, eller flipkrave, som haveblomsten også hedder. Og andre havefrø, blandt andet morgenfrue og rød sennep, der anvendes som salat.

Den erfarne havefrøavler kunne berette om svingende udbytter, alt efter vækstsæsonernes udfordringer. For eksempel ligger frøudbyttet i morgenfruer som regel på omkring 1.000 kg, når afgrøden skårlægges en morgen i september og efter en uges vejring mejetærskes. Udbyttet er normalvis på 20-35.000 kroner pr. hektar, men sidste år blev det til rekord i den tørre sommer med 54.000 kroner.

Den nye frøformand

● Arne Vad (54) blev efter et år som næstformand ved generalforsamlingen i marts valgt som ny formand for Frøavlerne på Fyn og Langeland. Han afløser Knud Rabølle, Simmerbølle, som ikke ønskede at genopstille.

● Dermed er Arne Vad fynsk og langelandsk bestyrelsesmedlem i Landbrug & Fødevarers Frøsektion

● Som tredje generation driver Arne Vad planteavl og frøavl på gården i Midskov på Hindsholm.

● Markbruget er på 200 hektar inkl. forpagtninger. Heraf er 30 hektar med rødsvingel, 24 hektar alm. rajgræs, 18 hektar spinat og 5,5 hektar kørvelfrø

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Dyrskuechefen til Lundsgaard

Alex Nielsen er blevet ansat som eventchef for Anexet på godset ved Kerteminde.

Stougaard vil holde regeringen op på klimaløfter

Halmbranchen glæder sig over en klimaambitiøs regering. Men nu skal der handling bag ordene, mener Danske Halmleverandører.

Køng-landmand styrer sin risiko med succes

Hans Raahauge har gode erfaringer med DLG’s risikostyringsværktøj Risk Management.

Plovekspert holder nyt pløjekursus

Landbrugsrådgivning Syd inviterer til pløjekursus ved Ørbæk den 3. september, hvor man kan deltage både med og uden plov.

Dyrskuechef har søgt nye muligheder

Siden oktober 2018 har Alex Nielsen stået i spidsen for Danmarks ældste dyrskue. Han har nu efter flere overvejelser valgt at søge nye veje og fratræder derfor stillingen som dyrskuechef.

Direktør fik syn for skoven

Fra en karriere i byggebranchen har Lars Muldbak tilpasset organisationen og intensiveret fremtidssikringen af Skovdyrkerne Øerne.

Begrænsningens kunst ved skovrejsning

- Vi er midt i en ansøgningsperiode for tilskud til privat skovrejsning, og mange spændende projekter er på tegnebrættet, lyder det fra skovrider Thomas Ravn, der har gode råd til, hvordan skovrejsningsprojekter kommer vellykket fra start og bliver til bæredygtig skov og ikke krat.

Gør kulturerne klar til salg

Langesømessen er lig med startskuddet for fremvisning af kulturer.

Fremmer madforståelse og sociale færdigheder

1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.
Side 1 af 34 (662 artikler)Prev1234567323334Next