bannerPos

Markedsnoter: Minusrenter på F1-lån

Redaktionen

24-05-2019 11:29

Den sidste auktionsdag i forbindelse med rentetilpasning på F1-, F3- og F5-lån er netop overstået i Totalkredit og Nykredit. Og de giver anledning til hævede øjenbryn hos økonomerne:

F1 er nu nede på minus 0,23 procent, F3 på minus 0,28 procent, og F5 på minus 0,04 procent. Det er første gang nogensinde, at F5-renten er gået i minus. Og det er også helt usædvanligt, at F3-renten ligger under F1.

- De eksisterende rekorder på F3 og F5, som har holdt stand siden august 2017, lyder på -0,16 procent og 0,18 procent. På F1 er rekorden -0,23 procent, som således tangeres, skriver Nykredit i en kommentar, og tilføjer:

- Det seneste rentefald er sket på baggrund af vækstbekymringer, som har sat spor hos centralbankerne, der har udvist større forsigtighed. Hertil har handelskrigen sat tydelige spor på markederne i løbet af maj måned med rentefald til følge.

Svinenoteringen går ingen vegne

Efter en periode med gode stigninger på svinenoteringen valgte Danish Crown torsdag at holde noteringen i ro på 11,40 kroner.

Efter et hidsigt forår er der nu nærmest »siesta-stemning« på det europæiske marked for fersk grisekød. Indkøberne forholder sig afventende, mens slagterierne afventer nye impulser.

- I bund og grund er der jo ikke noget mærkeligt i, at markedet nu finder sig selv efter en periode, hvor noteringerne i Europa steg over 25 procent. Når det alligevel er en overraskelse for mange, så skyldes det, at markedet normalt plejer at flytte sig i maj pga. grillsæsonen og et godt salg til caféerne, siger Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown Pork.

Han tilføjer, at der skal nye impulser til for at få højere priser. Mere sommerligt vejr vil formentlig kunne sparke til priserne. Det manglende sommervejr gør, at markedsdeltagere, der ikke har eksportadgang til Kina, Japan eller Australien indimellem sælger bove, nakker, forender og skinker til priser, der sætter det generelle prisniveau under pres.
 
Til landene udenfor Europa er der et godt salg til Japan og en stabil afsætning til Kina.

Hvedefremgang i Rusland

Det russiske analyseinstitut SovEcon har sendt sine forudsigelser på gaden for den russiske hvedehøst for 2019, og den er langt mere optimistisk end både det russiske og det amerikanske landbrugsministerium.

Det russiske landbrugsministerium forventer en hvedehøst på 75 millioner tons i 2019, og USDA forventer 77 millioner tons. Men hos SovEcon ligger forventningen på 83 millioner tons hvede i Rusland i år. Det skriver agrocom.dk.

Får landbrugsministeriet ret i deres forventninger, kan Rusland ikke øge eksporten i det kommende høstår, fordi fremgangen i avlen kun lige udligner faldet i de russiske lagre i år, og landbrugsministeriets forventninger lægger således ikke op til øget russisk konkurrence.

Bliver det omvendt SovEcons mere positive forventninger, som bliver til virkelighed, kan Rusland enten øge eksporten med fem til seks millioner tons, eller de kan genetablere de lagre, som Rusland havde for et år siden. Samtidig kan det også sparke til priserne, skriver analytiker Palle Jakobsen.

- Spekulanterne har indtaget store salgspositioner i markedet i forventningen om en god avl, og vi ved også, at mange landmænd har solgt, fordi de frygter lavere priser. På den anden side har mange forbrugere ikke købt, fordi de håber på lavere priser.

- Viser det sig, at troen på lavere priser forsvinder, fordi nyhederne er positive for priserne, ja så vil spekulanter købe deres solgte tilbage og forbrugerne vil dække sig af, men sælgerne vil trække sig, fordi de allerede har solgt en del. Det vil skabe overvægt af købere i markedet i en periode med stigninger som konsekvens.

- Stoltheden springer i øjnene her på dyrskuepladsen

- Her midt i Odense er Det Fynske Dyrskue hvert år med til at minde os om, hvorfor vi med god grund kan være stolte af dansk landbrug og danske fødevarer, lød det fra Torben Povlsen ved åbningen af årets skue.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Praktisk Porcus-app letter dokumentationen

Siden 1. januar i år har et EU-krav betydet, at behovet for halekupering skal dokumenteres skriftligt. Porcus Svinefagdyrlæger er klar med en gratis app, der gør dokumentationen ualmindelig enkel.

Åbent hus i forsøgsmark

Centrovice inviterer til gennemgang af forsøgene i Nr. Søby den 25. juni.

Fremtiden er robotter på markerne

- Danske landmænd er blandt verdens bedste til ny teknik, siger Richa Misri, der er fynsk bestyrelsesformand for den nye Farmdroid-markrobot, som nu kører ude i praksis – blandt andet i Jordløse.

Jerseyfolk hygger sig på Helnæs

Kvægfolk forstår at hygge sig i smukke omgivelser. Det skete i sidste uge på Horneland, hvor de fynske RDM- og holsteinfolk mødtes til den traditionelle grillaften. Onsdag den 19. juni er det så jerseyfolkenes tur til et hyggearrangement ved grillen. Det foregår hos Peter Mygind Hansen på Helnæs Søgård. Bedriften med 140 jerseykøer plus opdræt fungerer desuden som besøgsvært for Arlas madskole, der ligger tæt på gården. Aktivitetsudvalget Jersey Fyn oplyser, at det af hensyn til maden er nødvendigt med tilmelding til VikingDanmark senest den 14. juni.

Flere møder i Centrovice-teltet

Flere unge i erhvervet og bæredygtighed er blandt emnerne, som rådgivningsvirksomheden tager op i dyrskuedagene.

Traditionsrig hesteudstilling

Udstillingen kommer igen i år til at dække over et bredt udvalg af hestesportens discipliner, og de fleste racer vil være repræsenteret.

Jerseykalve skal nurses fra fødslen

Jerseyteam lancerer fagdage i juni, blandt dem en på Fyn den 18. juni, og håber, at flere jerseykælvninger resulterer i en levende kalv ved seks måneder.

Velkommen til det »nye« dyrskue

På en række felter, blandt andet på fødevareområdet, har Det Fynske Dyrskue fået et løft. Den nye dyrskueledelse glæder sig over fin opbakning fra udstillerne og ser frem til tre spændende dyrskuedage i Odense med et spækket program.
Side 1 af 30 (593 artikler)Prev1234567282930Next