bannerPos

Markedsnoter: EU's hvedeeksport er faldende

Redaktionen

24-04-2019 23:12

Der er kommet nye tal fra EU-Kommissionen om de 28 landes eksport af hvede til lande udenfor fællesskaberne, og der er tilbagegang at spore. Således faldt eksporten af hvede med to procent i den indeværende sæson, hvis man sammenligner med samme periode i sidste sæson.

Siden 1. juli 2018 er der blevet eksporteret 16,5 millioner tons hvede fra EU, og samtidig er hvedeimporten steget til 3,7 millioner tons. Det er en stigning på cirka 6,4 procent.

Det er tørken fra 2018, der har været medvirkende til faldende produktion af hvede i EU og dermed stigende hvedeimport. For 2019 er der dog håb om, at markedssituationen retter sig. I en prognose fra EU-Kommissionen forventes det, at eksporten vil stige med to procent, samtidig med at afgrødeimporten vil stige med tre procent for at dække et stigende forbrug.

Fremgang i EU's svinekødseksport

Hvis det går lidt trægt til med EU-eksporten af hvede, så er der langt mere positive toner i svineeksporten fra EU-landene. Tal fra Kommissionen viser, at eksporten til tredjelande af svinekød er steget med 5,8 procent i de første to måneder af 2019, sammenlignet med samme periode sidste år.

Det er ikke overraskende Kina, der er den store drivkraft i udviklingen. Afrikansk svinepest har været medvirkende til, at EU's eksport til Kina er steget med 12,7 procent, fra 244.203 tons i de første to måneder af 2018, til over 275.000 tons i januar og februar i år.

Stigningen skal også ses i lyset af, at USA har skruet voldsomt op for eksporten til Kina. Markedsnyt fra Landbrug & Fødevarer skriver, at Kina på to uger har købt over 100.000 tons svinekød i USA, langt over det normale.

Også Japan, der netop har effektueret TTP-aftalen med EU, har været flittige kunder i svinekødsbutikken i Europa. EU's svinekødseksport til Japan er således steget med 8,4 procent fra 75.947 tons i de første to måneder af 2018 til 82.348 i januar og februar i 2019.

Vender kalvemarkedet?

Efter flere måneders stilstand er der måske udsigt til bedre tider for kalveproducenterne. Mandag hævede Danish Crown nemlig prisen på Dansk Kalv med 50 øre pr. kilo, og det kan være et varsel om en vending i markedet, skriver AgroMarkets i en analyse.

- Til gengæld falder Dansk Kødkvæg 25 øre, og vi skal huske på, at Dansk Kalv fik et nøk ned med 50 øre i påskeugen, mens Dansk Kødkvæg faldt 25 øre i starten af måneden. Markedet er altså stadig særdeles surt. Også i Tyskland er der prispres, og det samme gælder i Spanien. Til gengæld er der optrend i Holland og Frankrig, skriver chefanalytiker Hans Fink, AgroMarkets.

Han tilføjer dog, at potentialet for yderligere stigninger i kalvenoteringen er begrænset, da markedet på globalt plan er stabilt.

Sojakomplekset er trængt

Intet nyt er ikke godt nyt for sojakomplekset, når man ser på den stadig spændte situation mellem Kina og USA. Der er nemlig ikke udsigt til, at handelskrigen mellem de to lande bliver afklaret foreløbig, og derfor vil markedsdeltagerne ikke vende deres positioner på markedet, skriver Jyske Markets fra Jyske Bank.

Hvis den trend skal ændres, vil det kræve, at der kommer nye facts på bordet. 

- Det betyder, at det efterhånden stort set kun er vejrforholdene og dets implikationer på beplantningen af nye arealer, der kan danne grobund for prisstigninger, før en handelsaftale kommer på plads. Der blev igen i dag tilføjet yderligere til fondenes short positioner, og det resulterede i fald på to procent på sojabønnerne, mens sojaskråen faldt med en halv procent, skriver selskabet.

Gylle kræver præcision

Det er tid for såning af raps. Det betyder blandt andet travlhed med nedfældning af gylle, inden rapsen skal sås. Derfor er Skovsgårde Maskinstations nye avancerede Vredo gyllenedfælder i fuldt sving i denne tid.

Friske rabarber og porrer til københavnerne

- Det er lokalproducerede råvarer og den gode historie, der tæller. Ikke nødvendigvis prisen, konstaterer Bjarne Nielsen, der i mange år har levet godt af tre hektar med hver af de to specialafgrøder på sin sandjord i Vester Kærby.

Altid nyeste model på Nordskov

Gennem generationer har seneste model af den danskudviklede mejetærsker høstet afgrøderne på den midtfynske bedrift. Til denne sæson er indkøbt det første eksemplar af MF Ideal 7-modellen, som er skabt på Agco’s udviklingscenter i Randers, men produceres i Italien.

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Dyrskuechefen til Lundsgaard

Alex Nielsen er blevet ansat som eventchef for Anexet på godset ved Kerteminde.

Stougaard vil holde regeringen op på klimaløfter

Halmbranchen glæder sig over en klimaambitiøs regering. Men nu skal der handling bag ordene, mener Danske Halmleverandører.

Køng-landmand styrer sin risiko med succes

Hans Raahauge har gode erfaringer med DLG’s risikostyringsværktøj Risk Management.

Plovekspert holder nyt pløjekursus

Landbrugsrådgivning Syd inviterer til pløjekursus ved Ørbæk den 3. september, hvor man kan deltage både med og uden plov.
Side 1 af 34 (667 artikler)Prev1234567323334Next