bannerPos

Markedsnoter: EU's hvedeeksport er faldende

Redaktionen

24-04-2019 23:12

Der er kommet nye tal fra EU-Kommissionen om de 28 landes eksport af hvede til lande udenfor fællesskaberne, og der er tilbagegang at spore. Således faldt eksporten af hvede med to procent i den indeværende sæson, hvis man sammenligner med samme periode i sidste sæson.

Siden 1. juli 2018 er der blevet eksporteret 16,5 millioner tons hvede fra EU, og samtidig er hvedeimporten steget til 3,7 millioner tons. Det er en stigning på cirka 6,4 procent.

Det er tørken fra 2018, der har været medvirkende til faldende produktion af hvede i EU og dermed stigende hvedeimport. For 2019 er der dog håb om, at markedssituationen retter sig. I en prognose fra EU-Kommissionen forventes det, at eksporten vil stige med to procent, samtidig med at afgrødeimporten vil stige med tre procent for at dække et stigende forbrug.

Fremgang i EU's svinekødseksport

Hvis det går lidt trægt til med EU-eksporten af hvede, så er der langt mere positive toner i svineeksporten fra EU-landene. Tal fra Kommissionen viser, at eksporten til tredjelande af svinekød er steget med 5,8 procent i de første to måneder af 2019, sammenlignet med samme periode sidste år.

Det er ikke overraskende Kina, der er den store drivkraft i udviklingen. Afrikansk svinepest har været medvirkende til, at EU's eksport til Kina er steget med 12,7 procent, fra 244.203 tons i de første to måneder af 2018, til over 275.000 tons i januar og februar i år.

Stigningen skal også ses i lyset af, at USA har skruet voldsomt op for eksporten til Kina. Markedsnyt fra Landbrug & Fødevarer skriver, at Kina på to uger har købt over 100.000 tons svinekød i USA, langt over det normale.

Også Japan, der netop har effektueret TTP-aftalen med EU, har været flittige kunder i svinekødsbutikken i Europa. EU's svinekødseksport til Japan er således steget med 8,4 procent fra 75.947 tons i de første to måneder af 2018 til 82.348 i januar og februar i 2019.

Vender kalvemarkedet?

Efter flere måneders stilstand er der måske udsigt til bedre tider for kalveproducenterne. Mandag hævede Danish Crown nemlig prisen på Dansk Kalv med 50 øre pr. kilo, og det kan være et varsel om en vending i markedet, skriver AgroMarkets i en analyse.

- Til gengæld falder Dansk Kødkvæg 25 øre, og vi skal huske på, at Dansk Kalv fik et nøk ned med 50 øre i påskeugen, mens Dansk Kødkvæg faldt 25 øre i starten af måneden. Markedet er altså stadig særdeles surt. Også i Tyskland er der prispres, og det samme gælder i Spanien. Til gengæld er der optrend i Holland og Frankrig, skriver chefanalytiker Hans Fink, AgroMarkets.

Han tilføjer dog, at potentialet for yderligere stigninger i kalvenoteringen er begrænset, da markedet på globalt plan er stabilt.

Sojakomplekset er trængt

Intet nyt er ikke godt nyt for sojakomplekset, når man ser på den stadig spændte situation mellem Kina og USA. Der er nemlig ikke udsigt til, at handelskrigen mellem de to lande bliver afklaret foreløbig, og derfor vil markedsdeltagerne ikke vende deres positioner på markedet, skriver Jyske Markets fra Jyske Bank.

Hvis den trend skal ændres, vil det kræve, at der kommer nye facts på bordet. 

- Det betyder, at det efterhånden stort set kun er vejrforholdene og dets implikationer på beplantningen af nye arealer, der kan danne grobund for prisstigninger, før en handelsaftale kommer på plads. Der blev igen i dag tilføjet yderligere til fondenes short positioner, og det resulterede i fald på to procent på sojabønnerne, mens sojaskråen faldt med en halv procent, skriver selskabet.

Grimme grøntsager går som varmt brød

Siden 2017 har gartneriet Alfred Pedersen og Søn afsat hele gartneriets produktion af 2. sorteringsvarer som et led i bekæmpelsen af madspild.

Korinth klarer kloak og dræn i stor stil

Korinth Entreprenørfirma har hos Gøma fået skræddersyet 12 tons slamsuger/spuler til de mange opgaver for landbruget, virksomheder og private husstande.

Heden kører videre med Krampe-vogne

Som MI-forhandler har Heden Maskinforretning siden 2010 solgt de tyske kvalitetsvogne. Nu er maskinforretningen blevet Krampe-forhandler for hele det fynske område.

Fremragende fynsk fodboldgræs

Den fynske virksomhed AML Entreprise ApS, der også omfatter firmaerne NKI-Nordisk Kunstgræs Import, Mixto Hybridgræs DK og LB Watertech, er en af Danmarks førende virksomheder inden for anlæg og vedligehold af kunstgræsbaner – samt filtre til rensning af drænvand fra kunstgræsbaner og befæstede arealer.

Styrelse svarer på tvivlsspørgsmål om nye firmabil-regler

Nye registreringskrav for varebiler har høstet mange spørgsmål. Færdselsstyrelsen svarer her på de mest gængse.

- Jeg bliver aldrig den samme

Bent Juul Sørensen er netop blevet frikendt i et seks år langt sagsforløb om grøfter, dige og en privatvej i Rise Mose. Men med sagerne blev det nærmest legitimt at anklage ham for alt, oplevede den ærøske mælkeproducent og lokalpolitiker.

Krone-klar til sæsonen

JA Maskinstation i Brenderup har investeret i nyt grej til den forestående sæson med ensilering og halmbjærgning.

Det betaler sig at opdatere drænanlægget

Et nyt drænanlæg kan afskrives over fem år, så det bør ikke være svært at få økonomi i at få sine marker opdateret med hensyn til dræning, vurderer dræningsspecialist.

Medlemmer på gårdbesøg med Merrild

Centrovice inviterer for første gang alle medlemmer på bedriftsbesøg. Det foregår på Lykkeslund ved Uggerslev, hvor der også vil være mulighed for at møde og høre et indlæg af Landbrug & Fødevarers formand.

Møde om strategier for råvarehandel

Centrovice inviterer til møde om økonomi og strategi i forbindelse med handel med råvarer.
Side 1 af 28 (555 artikler)Prev1234567262728Next