Avlscenter i skønne langelandske omgivelser

Erik Hansen 27-01-2018 09:00:23
Aksel Rubæk har på sin ejendom på Langø ud til Lindelse Nor sammen med en nordjysk kvægavler skabt en avlslinie for belgisk blåkvæg med særlige egenskaber til krydsningsavl.

Nogle forbinder kødkvægracen Belgisk Blåhvidt Kvæg med store dyr, med masser af godt kød, men besværlige kælvninger. Og historier om, at mange kalve har måtte fødes med kejsersnit, ikke mindst i racens hjemegn, hvor metoden nærmest er legal med de lempeligere veterinærregler og synet på dyreetik i Nederlandene.

Det gælder dog slet ikke den halve snes blåhvide dyr, som går i stalden hos Aksel Rubæk, Langø ved Kædeby på Langeland.

Her har han sammen med en kollega helt fra Frederikshavn nu etableret avlscentret Belgian Blue på basis af en avlslinie af Belgisk Blåkvæg. En linie, som ikke har nogen historik med kejsersnit, fordi drægtighedsperioden er kortere, og derfor er kalvene mindre fra fødslen. Og hvor racens egenskaber for netop en stor kødfylde med dens dobbelt muskulatur og gode egenskaber i forhold til dyrenes opvækst og håndtering er fastholdt.

Merindtægt med krydsning

- De danske mælkeproducenter og kødproducenter skal have muligheden for – helt uden risiko for kejsesnit – på naturlig vis at frembringe omgængelige kalve med stor livskraft, tilvækst og kødfylde, der på slagteriet opnår en højere kvalificering. Det er lykkedes for os med denne blåhvide avlslinie, understreger Aksel Rubæk.

De opsigtsvækkende resultater i krydsning mellem blåkvæg og de traditionelle malkeracer som holstein, jersey og de røde køer, er skabt med de nye muligheder med kønssorteret sæd, hvor de bedste køer i en mælkeproduktion kan benyttes til at føde kviekalve, som kan føre de gode egenskaber videre i besætninger. Og de øvrige køer i stedet udnyttes til både mælkeproduktion og kødproduktion ved at lade dem krydse med kødkvægtyrene.

Krydsningskalvene efter inseminering med blåkvægtyre har vist sig at være meget robuste, have en særlig god tilvækst, være nemme at håndtere og i sidste ende give en noget højere klassificering end renracede malkerace-tyrekalve. For slet ikke at tale om forskellen på at aflive en jerseykalv ved fødslen i forhold til at bruge den til kødproduktion.

Det anslås, at – alt efter præmisserne – at der kan hentes en merindtægt på 500-1.000 kroner pr. kalv ved at benytte sig af krydsningsavl i malkebesætningerne.

Jerseysæd til hele verden

Aksel Rubæk har i næsten 50 år haft denne særlige interesse for kvægavl. Således har kvægavlsforeninger købt flere tyre i hans jerseybesætning på 25-30 køer gennem årene. Fire af tyrene har endog været på den internationale scene med sædsalg over det meste af verden.

Selv om han afhændede besætningen til en sønderjyske jerseyavler i 2013, er en af tyrene, VJ Link, stadig i live som Viking Genetics’ nuværende længstlevende tyr, med sædsalg til fjerne egne som Sydamerika og USA.

Det var i forbindelse med salget af køerne, at Aksel Rubæk slog ind på avlsarbejde med kødkvægracer. Først med Simmental, og da det ikke blev til den blåskimlede hest, han og hustruen Birgit havde drømt om, blev det i stedet blåhvidt kvæg.

- Via Dansk Blåkvæg-foreningen kom jeg i kontakt med Alf (Alf Thomsen fra Frederikhavn, red.), der havde denne specielle avlslinie med stort potentiale. Jeg købte avlsmateriale hos ham, og siden har jeg arbejdet for, at den ligesom de øvrige kødkvægracer, skulle blive polled (uden horn, red.).

Fra Holland

Sammen har de to kvægavlere fra hver sin ende af landet etableret et decideret avlscenter på Birgit og Aksel Rubæks særdeles velbeliggende ejendom med udsigt over Lindelse Nor og Det Sydfynske Øhav.  

Denne fælles besætning på omkring 20 dyr har udgangspunkt i den omtalte avlslinie, som Alf Thomsen for tyve år hos den oprindelige avler i Holland. I 2002 købte han seks dyr fra besætningen, som den gamle avler nær den belgiske grænse ville afvikle. Blandt andet en drægtig ko, som i besætningen ved Frederikshavn fødte tyren Sønderskovens Tornado. Den blev senere solgt til en større kødkvægavler, som brugte den i sin renavl, hvor egenskaberne for naturlige kælvninger var åbenlyse.

Populære tyre

- Det endte med, at den kom på Viking Danmarks avlsprogram, og der blev solgt op mod 50.000 sæddoser, fortæller Alf Thomsen.

Efterfølgende kom også Sønderskovens Golden, der er fra 2011, ind i Viking-systemet. Den leverede sidste år sæd til ikke mindre end 60.000 insemineringer af danske malkekøer, og er dermed den mest benyttede insemineringstyr af alle racer. Men ændringer i Viking Danmarks strategier har gjort, at den nu er tilbage i Sønderskoven-besætningen ved Frederikshavn.

- Den store interesse vidner dog med al tydelighed om, at egenskaberne fra avlslinien er faldet i rigtig god jord i den danske krydsningsavl. Derfor er det beklageligt, at tyren er ude af avlsystemet, påpeger Aksel Rubæk.

Samarbejde på Langeland

Krydsningsarbejdet på den afsidesliggende gård på halvøen Langø i Lindelse Nor indledte Aksel Rubæk for 15 år siden med racerne Jersey og Korthorn. Generne, som førte til pollede dyr, er nu videreført til Belgian Bull-avlen, og de første renracede pollede blåkvægkvier går ud i stalden.

- Ligesom de naturlige kælvninger tæller polled-egenskaberne også med i dyreetikken, og naturligvis som fordele i den daglige omgang med dyrene både i malkebesætningen og senere i kalveproduktionen, understreger den langelandske kvægavler.

Avlscentret på Langeland har egen hjemmeside, www.belgianblue.dk, hvor der kan læses mere om dyrene og projektet.

Få et kig ind i stalden og de skønne omgivelser ved Lindelse Nor:

Maskinstationsmand fylder rundt

20-10-2018 08:00:54

Jørgen Banke, der sammen med sønnen Henrik ejer og driver Ebberup Maskinstation I/S fylder fredag 70 år.


Dyrskuets nye chef vil ikke revolutionere

19-10-2018 08:00:04

- Men der skal følges med tidens trends og udvikles på eventen, Alex Nielsen fra Viborg, der netop er tiltrådt som fynsk dyrskuechef i et interview med avisen.


Over 3.000 til årets sidste træk

18-10-2018 09:42:12

Igen i år blev årets sidste fynske traktortræk på Egeskov et tilløbsstykke.


Semler Agro rykker ud i marken

18-10-2018 08:00:34

John Deere traktorer med redskaber fra forskellige producenter står klar, når Semler Agro tirsdag den 23. oktober rammer Fredericia med DemoTour 2018


Testanlæg indvies på Hofmansgave

17-10-2018 09:45:49

Fredag den 26. oktober klokken 13.00 er alle interesserede velkommen til at deltage i indvielsen af et fuldskala testanlæg af et minivådområde. Anlægget ved Hofmansgave er udført af Inistitut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet


Tærsker 1.300 hektar med én maskine

16-10-2018 08:30:06

Hos Uhrenholt I/S nær Tarm kan mejetærskeren efter en god lang sæson på tre måneder nu køres ind i maskinhuset. Sidste afgrøde er storparceller af kernemajs, hvor virkningen af det biologiske bejdsemiddel, Starcover, testes.


To nye kandidater melder sig på banen til viceformandsvalg

15-10-2018 22:07:13

Formand for Centrovice Torben L. Povlsen stiller op til valget som viceformand i Landbrug & Fødevarer. Det samme gør formand for Sektionen for Større Jordbrug, Frederik Lüttichau. Det bringer nu kandidatfeltet op på fire personer.


Det fynske dyrskues nye chef

15-10-2018 10:06:37

48-årige Alex Nielsen, som fremover kommer til at stå i spidsen for Det Fynske Dyrskue, kommer senest fra en stilling som leder af spillestedet Fermaten i Herning.


Træpiller trængt af tørken

15-10-2018 08:00:33

Trods problemer efter den tørre sommer er det stadig billigere at fyre med træpiller end med olie eller naturgas, lyder det fra Fyns største leverandør af træpiller, Højlund Mølle.


Kære landmænd, det handler om mad

13-10-2018 08:00:28

Fremtidsforsker Birthe Linddal gav eleverne på Dalum Landbrugsskole en optimistisk tilgang til fremtiden. – Men I skal satse på en produktion til de krævende, velstillede forbrugere, lød et af rådene.


Driftssikkert og dansk

12-10-2018 08:11:06

Bladstrup Smedie har mangeårig god erfaring med de danskproducerede Twin Heat fyringsanlæg.


Kursus i sikkerhedseftersyn af maskiner

12-10-2018 08:00:40

- Jeg fik større viden om, hvad jeg skal huske at tjekke på mine maskiner, siger deltager fra seneste sikkerhedskursus hos Centrovice.


Informationsmøde om handel

11-10-2018 08:00:25

Bliv klogere på handelsstrategier for køb og salg af råvarer, når Centrovice inviterer til informationsmøde.


Roedag på Tåsinge

10-10-2018 08:00:29

Roeoptagere, veterantraktorer, vogne og de der kan gribe en greb eller et aftopperjern er sammen med publikum velkommen, når der den første weekend i november holdes roedag i Søby på Tåsinge. Husk tilmelding senest den 13. oktober, hvis du vil deltage.


Stenderup og McCormick indstiller samarbejdet

09-10-2018 09:15:16

I 2005 begyndte Stenderup A/S importen af McCormick traktorer, men nu er det endeligt, at Stenderup ikke længere forsætter, som importør af den italienske traktormærke, McCormick.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 16 (317 artikler)Prev1234567141516Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer