bannerPos

Sunde røde køer på Helse Damgaard

Repræsentanter fra Alm. Brand, markedschef for produktive landbrug, Mads Vilhelmsen (tv) og den lokale fynske landbrugskundechef Hans Peter Jørgensen, overrakte Alm. Brands Sundhedspris 2020 til Sussi og Morten Graversen og deres 8-årige tvillinger Lucas og Anders på fodergangen på Hesle Damgaard.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
24-10-2020 08:26
Alm. Brands Sundhedspris overrakt til familien Graversen i det rette element i stalden foran de 170 røde køer.

PRISOVERRÆKKELSE - Vi har køerne i fokus, og passer dem så godt som muligt. Den skal trives, og vi er meget obs på, hvis der er tegn til sygdom.

Mælkeproducent Morten Graversen har ikke en speciel opskrift på, hvorfor hans 170 røde køer på Hesle Damgaard er de sundeste i landet.

Imidlertid har han og hustruen Sussi nu et synligt bevis, idet repræsentanter fra RDM Danmark og fra Alm. Brand forleden var mødt op på Hesle Damgaard i Turup for at overrække parret Alm. Brands Sundhedspris 2020 med en vedhæftet check på 15.000 kroner.

I over 15 år har prisen været uddelt til den RDM-besætning, som har kunnet fremvise de bedste tal for både celletal, dødelighed sammen med øvrige kriterier indenfor sundhed, holdbarhed og ydelse. Normalvis er det sket i forbindelse med Agromek eller på RDM’s årsmøde i september. Men med corona-aflysningen af årsmødet var overrækkelsen flyttet til vel så relevante rammer – på fodergangen foran de mange sunde køer. 

Fine tal

Efter en tredjeplads sidste år kunne avlsrådgiver Torben Nørremark fra Viking Danmark opremse de tal, som har bragt Sussi og Morten Graversen op på førstepladsen.

- I har virkelig lagt jer i selen med de fine resultater. Procenten af døde køer er nede på 2,4, eller halvdelen i forhold til landsgennemsnittet. Blandt kalvene op til 180 dage var dødeligheden på 1,5, og kun 3,8 procent dødfødte kalve. Det er fine tal, fremhævede avlsrådgiveren.

Med en ydelse på 10.605 EKM (energikorrigeret mælk, red.) og en gennemsnit på 2,7 malkeår mod 2,0 på landsplan vidner det en stærk holdbarhed i besætningen.

Desuden blev celletallet på 130.000 for de seneste 12 måneder fremhævet. 

Racemål

Også landsformanden for RDM Danmark, Lars Iversen fra Stensby, deltog ved overrækkelsen, og han glædede sig over, hvordan besætningen på Hesle Damgaard i den grad lever op til racens avlsmål.

- Vi satser ikke mindst på sundhed og holdbarhed, men også et godt image, påpegede han og fremhævede, at netop Hesle Damgaard er vært for et Seges-projekt, som skal sætte fokus på fodereffektiviteten i RDM-besætningerne.

Morten Graversen har selv ingen intentioner om at have flere køer, netop for at kunne kende hver enkelt ko og sikre den gode holdbarhed.

- Yder en ko fortsat og trives den godt, er der ingen grund til at skifte den ud, påpeger prismodtageren, der med eksport af flere kvier blandt andet til Rusland har haft mulighed for at holde på de ældre køer.

Hesle Damgaard

Ejer: Morten Graversen (40), gift med Sussi, der er uddannet dyrlæge og arbejde i Fødevarestyrelsen. To drenge, tvillingerne Lucas og Anders på otte år. Morten Graversen, der er tredje generation, overtog gården i 2007

Besætning: 170 RDM-årskøer. Eget kviehotel på anden gård

Ansatte: To unge medarbejdere. Desuden står faderen Jørgen Graversen blandt andet for insemineringen

Markdrift: 180 hektar, hvor arbejdet primært udføres af nabo

0

Kartoffelprojektet kulet ned

- Det kunne have blevet et rigtigt spændende projekt for os landmænd at samarbejde om, lyder det fra en ærgerlig initiativgruppe bag de nu kuldsejlede planer om en fynsk kartoffelmelsfabrik.

Kold College afholder alternativt åbent hus

Lørdag den 21. november er der mulighed for privat rundvisning på de tre uddannelsesgrene, der tilbydes på Kold College. Man skal blot booke tid på skolens hjemmeside.

Juletræsfældningen er godt i gang

Covid-19 sætter sit præg over hele landet – også på juletræsmarkedet. Julen kommer dog heldigvis uanset, så der skal stadig fældes og sælges juletræer.

Online overblik over fodersiloerne

Sparet tid, overblik og en effektiviseret arbejdsgang er blandt de fordele, som svineproducent Jakob Krogh Andersen på Egensøgaard i Martofte har opnået med installering af niveaufølere fra NiveauTeknik i fodersiloerne.

Ny model ændrer EU-støtten – og styrker dyrelivet

Landmænd kan i fremtiden formentlig lade naturen råde uden at blive trukket i støtte. Det vækker begejstring hos både landmand og forsker i biodiversitet.

Deadline for minkavlen

På Ellinge Minkfarm og hos alle kollegerne har det de seneste 10 dage været en kamp mod uret at skulle aflive samtlige mink. Den ulykkelige situation har samtidig været nærmest uden informationer fra myndighederne.

Erfarne kræfter i nyt tæt partnerskab

Nybolig Landbrug og VKST går sammen om at styrke rådgivningen til kunder i forbindelse med salg af landbrugsejendomme.

Med det nye år følger nye miljøkrav

Nye krav om miljøledelse træder i kraft til næste år. Ifølge miljøkonsulent Kamilla From-Nielsen, er formålet at forebygge utilsigtet miljøpåvirkning omkring bedriften og uheld.

Kvægårsmødet aflyses

Corona-situationen betyder, at de fynske kvægfolk ikke kan mødes til det traditionelle årsmøde før jul.

Der er travlhed i tømrerfirmaet

Erfaringen er stor og de varierende opgaver er mange for håndværkerne hos Arne Mose Hansen. Helt aktuelt er den midtfynske tømrervirksomhed i gang med hele tre staldbyggerier på Fyn, men derudover er opgaverne i ordrebogen fordelt rundt i hele landet.
Side 1 af 63 (1245 artikler)Prev1234567616263Next