bannerPos

Stærke køer på Dyregård

De grønne omgivelser ved hædringen af ko nummer 1842 var en hvedemark uden for dybstrøelsesstalden på Dyregård. Fra højre er det besætningens ejer Anders Nielsen, driftsleder Danni Hjortbøl, formanden for Fynsk Jersey, Jesper Bang, Håre, avlsrådgiver fra Viking Danmark, Søren Kjær Johannesen, samt medlemmer af Fynsk Jerseys aktivitetsudvalg, Peter Høj, Ny Stenderup, John Trædholm, Gelsted, og Niels Ulrik Andersen, Ronæs.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
26-05-2020 08:00
Endnu en jerseyko i besætningen hos Anders Nielsen i Gelsted er blevet hædret for en livsydelse på over 10.000 kg værdistof.

For knap halvandet år siden var repræsentanter fra Fynsk Jersey på besøg på Dyregård ved Gelsted for at hædre en jerseyko, som havde rundet 10.000 kg værdistof (samlet ydelse af fedt og protein i mælken, red.). Trods sin høje alder malker ko nr. 1764 stadig i bedriften, der for fem år siden blev kåret som landets højstydende jerseybesætning.

Forleden var der igen bud efter laurbærkrans og gaver til endnu en ko i dybstrøelsesstalden hos mælkeproducent Anders Nielsen. Denne gang gjaldt det ko nummer 1842, som er drægtig med sin tolvte kalv.

Begge køer stammer fra ophørsbesætningen fra Carl Emil Busse i Fjelsted, der lagde grunden til etableringen af mælkeproduktionen på Dyregård i 2011. 

Passer sig selv

- Det er begge køer, som fungerer godt og passer sig selv i dagligdagen, siger 28-årige Danni Hjortbøl, der inden længe har 10-års jubilæum som driftsleder på jerseybedriften.

Som en væsentlig årsag til holdbarheden peger han på, at bentøjet hos de ældre køer ikke er så belastet i dybstrøelsen.

Ellers fodres og behandles de som de øvrige 190 køer i stalden. Foderet er traditionel majs- og græsensilage, med rapskager og rapsskrå, samt mask fra Albani. Alt foder er gmo-frit. 

Flot celletal

Ko nummer 1842, som dermed er den 34. jerseyko, som runder livsydelsen på de 10.000 kg fedt+protein, er født 21. marts 2006 efter tyren DJ Hugan.

Ved hædringen blev det nævnt, at den i gennemsnit i 11,6 år har malket 8.932 kg mælk med 5,76 procent fedt og 4,14 procent protein, svarende til 5.974 kg fedt og 4.292 kg protein – i alt 10.266 kg værdistof.

Lige nu har den en daglig ydelse på over 30 kg EKM, og har gennem hele den nuværende laktation haft et celletal på under 100.000. Aktuelt er det på 29.000.

- Det er rigtig flot, og vidner i sandhed om en sund og ukompliceret ko, som er en værdig repræsentant for racen, fremhævede formanden for Fynsk Jersey, Jesper Bang, ved sammenkomsten i Gelsted.

0

Dyhr får JCB

Maskinforretningen i Gudbjerg har fået forhandlingen af de velanskrevne engelske teleskoplæssere og gummigeder.

- Nu vil vi til bunds i vandmiljøet

Seges-rapporter om tilstanden i Odense Fjord, Nakkebølle Fjord og Holckenhavn Fjord vil være vigtig dokumentation for landbruget over for politikere og kommunerne ved kommende miljøindsatser, understreger formand Torben L. Povlsen.

Farfars traktor i felten

Lars Jørgensen fra Frøbjerg var blandt de over 80 deltagere ved pløjedagen på Brobygaard, hvor han kørte med en 17 hestes traktor, som han fik som 9-årig af sin farfar.

Magnum ved motorvejen på Vestfyn

Flemløse Maskinforretning præsterede den nye opdaterede Case IH Magnum og en række redskaber ved et tilløbsstykke på et markareal langs motorvejen på Vestfyn.

Store nyheder i marken

I de seneste uger er flere traktornyheder vist frem ved lokale markdemonstrationer.

John Deere med fire bælter

Også John Deere har på det seneste været i marken med nyheder. Det foregik ved et arrangement ved Fredericia.

Claas på bælter

Bælter fra mejetærskere gør stortraktor smal og mere komfortabel. Ringe Maskinforretning viste for første gang Agritechnica-nyheden frem ved demonstration på Hudevad Vestergård.

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Frøforsøg for mere vildt og biodiversitet

Velas ser gode resultater af forsøg med frøblandinger skræddersyet til at trække insekter og markvildt til bedriften.
Side 1 af 59 (1174 artikler)Prev1234567575859Next