bannerPos

Lille besætning med stor mælkemængde

Jesper Sørensen går dagligt en tur blandt kvierne og de drægtige køer, og malker altid sine 130 køer den første af dagens tre malkninger, om morgenen fra klokken fem, for at have det tætteste opsyn med sine dyr.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
21-09-2019 08:00
Over 500 holsteinavlere kommer på fredag eftermiddag på besøg hos 32-årige Jesper Sørensen og hans 130 sortbrogede køer på Skyggelund ved Lydinge. Besætningsbesøg er en del af programmet ved årsmødet for Dansk Holstein.

På fredag afvikler Dansk Holstein for første gang i tolv år sit årsmøde på Fyn. Holstein-køerne er landets absolut største malkerace, både antalsmæssigt og når det gælder mælkeydelse. De mange sortbrogede køer dominerer især i store jyske besætninger, mens racen på Fyn antalsmæssigt er langt overgået af jerseykøerne.

Derfor vil de over 500 gæster, som ventes til årsmødet på fredag, givetvis spærre øjnene op, når de om eftermiddagen tager turen til Midtfyn for at besøge Jesper Sørensen på gården Skyggelund ved Lydinge.

Den 34-årige kvægavler har således »kun« 130 køer i stalden, der til gengæld som årsgennemsnit yder 13.000 kg EKM (energikorrigeret mælk, red.). Til sammenligning er en dansk gennemsnitsbesætning nu oppe på omkring 210 køer, og ydelsen var sidste år på 10.959 kg EKM i gennemsnit for landets holsteinkøer.

Intens overvågning

- Det er herligt at kunne gøre det på denne her måde, uden at det er stort, fint og fornemt. Jeg er rigtig godt tilfreds med mit staldsystem og besætningsstørrelsen, der giver mulighed for at overvåge alle køer intenst, påpeger Jesper Sørensen, der glæder sig til at vise sin bedrift frem for de mange gæster.

Som kun 21-årig blev han efter sin landmandsuddannelse som virksomhedsleder fodermester på gården hos sin far, Leif Sørensen. Det var han i ti år, inden Skyggelund og avlsbesætningen af sortbrogede køer blev overtaget i 2016.

Året efter blev et nyt staldafsnit taget i brug. Det gav plads til 25 ekstra malkekøer og til at have alle dyrene samlet under samme tag. Indtil da havde kvierne været opstaldet på kviehotel.

Tre gange malkning

- Naturligvis kunne indtjeningen være bedre, men vi kan leve af de 130 køer. For mig er det vigtigt at optimere på det, jeg har, og derfor har jeg stor fokus på at producere mest mulig mælk.

Da Jesper Sørensen begyndte som fodermester i 2006, lå mælkeydelsen på 860 tons. I år venter han at runde 1,7 millioner kilo mælk, med kun 30 køer mere i stalden.

Det er blandt andet et resultat af, at køerne for fire år siden begyndte at blive malket tre gange i døgnet. Selv står han for malkningen klokken fem om morgenen sammen med en af de to ukrainske elever, der er ansat på gården. Den anden elev klarer så malkningen i 2x7 sildebenstalden fra klokken 13 og igen klokken 21.

- Ved at være med alle morgener får jeg et nøje overblik over alle køerne, ligesom det altid er mig, som giver køerne fuldfoderblandingen. Samtidig har tre gange malkning givet en anderledes ro i stalden døgnet rundt, påpeger Jesper Sørensen, der også dagligt går en tur rundt blandt kvierne og de drægtige køer for at sikre sig, at de drives bedst muligt.

Arbejdsglæde med gode dyr

Optimeringen af besætningen sker i høj grad også gennem et intenst avlsarbejde. Således anvender Jesper Sørensen i udstrakt grad kønssorteret sæd. Dermed er der til stadighed kvier med de bedste gener og indeks til at afløse i mælkeproduktionen.

- Samtidig går jeg efter køer med det absolut bedste yvere og gode ben. Det giver jo også en arbejdsglæde at se på gode køer, lyder det fra den midtfynske mælkeproducent, der fra sin far også har arvet interessen for at udstille på Det Fynske Dyrskue.

- Jeg tror, jeg har været med på dyrskuet i nu 22 år. Det er altid familiens ferie og hyggeligt samvær med både gode venner og kolleger.

Færre eller flere køer?

På spørgsmålet om bedriften en dag skal udvides, svarer Jesper Sørensen lidt henholdende.

- Mælketanken er godt nok ved at være for lille. Men det er jo en god ting at kunne fylde den med færre køer, så måske vælger jeg at gå lidt ned i koantal. Lige nu er der god harmoni i bedriften, og jeg er tilfreds. Men, vi har faktisk en miljøgodkendelse liggende til en udvidelse, så mit håb er da en dag at kunne bygge en ny stald. Om det bliver til 200-300 køer eller 1.000, det må tiderne vise.

Lige nu ligger dækningsbidraget på over 16.000 kroner pr. ko, men med en stor gæld ser Jesper Sørensen ikke løsningen blot at bygge til flere køer.

- Det er naturligvis en udfordring, og lige nu har jeg glæde ved hverdagen, lyder det fra holstein-avleren inden det store rykind på fredag.
Foruden på Skyggelund vil der i forbindelse med Dansk Holsteins årsmøde også være bedriftsbesøg på Christiansborg i Måre, hvor deltagerne får se en anderledes stor besætning på 650 køer. Selve årsmødet afvikles fredag formiddag på Dalum Landbrugsskole. Her vil der tillige være årsmødefest fredag aften.

Skyggelund, Lydinge

● Ejes af Jesper Sørensen (32), gift med Marlene, der er kontorelev, og som har fødselsdag samme dag, som de mange årsmødegæster kommer på besøg. Parret har to børn, Frederik på syv og Sebastian på fire år.

● Jesper Sørensen er uddannet landmand og virksomhedsleder, og var fra 2006-2016 fodermester på Skyggelund, inden han overtog fødegården.

● Da faderen Leif Sørensen overtog gården af sin far, var der røde køer i stalden. Da stalden brændte i 1994, blev der skiftet til SDM-køer. I 2017 blev bygget nyt staldafsnit.

● Besætningen er på 130 køer af racen Dansk Holstein. Mælkeydelsen er på 13.000 kg EKM med aktuelt 3,78 procent fedt og 3,55 procent protein. Køerne malkes tre gange dagligt.

● Jesper Sørensen har to ukrainske elever.

● Til gården hører 64 hektar. Jesper Sørensen passer selv de 34 hektar med græs. Ensileringen står maskinstation for. De resterende 30 hektar er forpagtet ud til faderen, der driver en slagtesvineproduktion på en naboejendom. Her dyrkes blandt andet majs, som indkøbes hos faderen.

0

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Bukkejagten er belønningen for en god forvaltning af områdets råvildt

Jagtfaglig chef peger på en voldsom underhøstning af hundyr og unge dyr, når de fynske jægere skyder to bukke ud af rådyr.

Det Fynske Dyrskue sælger støtteaktier

Arrangørerne håber på økonomisk hjælp til et endnu større skue næste år.

Nordfyn tror på storken

Alt tyder på, at storken er på vej tilbage til Danmark. Kendt storkeekspert »møblerede« forleden to storkereder på taget af Oregaard.

Intet skue på Brahetrolleborg i år

På grund af den verdensomspændende coronakrise er årets Brahetrolleborg Heste- og Ponyskue aflyst.

Danskerne køber fleste øko-varer

Sidste år steg salget med ni procent og Landbrug & Fødevarer forudser, at danskernes lyst til økologiske fødevarer vil fortsætte i 2020.

Agernæs Øko udvider det økologiske areal

De nuværende 200 hektar udvides med 120 hektar over de næste fem år.
Side 1 af 52 (1022 artikler)Prev1234567505152Next