bannerPos

Slagtermester:: Intet nyt i forhold til aflivning

For slagtermester Egon Karlsen, Skallebølle Slagteri, er praksis nøjagtig den samme som hidtil, når det kommer til hjemmeslagtning af husdyr. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
28-11-2019 08:00
Fødevarestyrelsen giver nu landmænd mulighed for at få slagtet deres får, svin, kvæg eller andre dyr på deres egen gård fremfor på et slagteri. Nyheden er dog vanskelig at få øje på.

– Der er overhovedet ikke noget, der er lavet om.

Ordene kommer fra slagtemester Egon Karlsen, Skallebølle Slagteri, i forbindelse med »nyheden« fra Fødevarestyrelsen i sidste uge om slagtning ude på gårdene.

Her meddelte styrelsen, at fødevareminister Mogens Jensen pr. 1. januar giver landmænd mulighed for at foretage gårdslagtninger på et egnet område på gården, hvor et autoriseret slagteri kan aflive og afbløde dyrene, inden de bliver sendt til forarbejdning på slagteriet.

Ministerens budskab er opstået på baggrund af, at Fødevarestyrelsen i sommer var ude at præcisere, at det ikke er tilladt at slagte på marken for derefter at sende de slagtede dyr til et slagteri, medmindre der er tale om nødslagtning. Fødevarestyrelsen har efter ministerens ønske siden arbejdet på at finde alternativer for de landmænd, der ikke ønsker at transportere deres dyr levende til slagteriet.

Mindre ændringer

Ifølge Egon Karlsen, så beror det hele på en misforståelse hos nogle journalister. Han vurderer, at der højest er tale om nogle mindre ændringer fra januar.

- Styrelsen vil blandt andet lette på kravene til en erklæring om nødslagtning, så det bliver op til slagteren, om dyret kan bruges eller ej. Så det kommer ikke til at kaldes nødslagtning, hvor dyrlægen skal ud på gården og lave en erklæring, fordi dyret skal aflives på gården. Der skal vi tage ansvar for, at dyret er i orden, inden det aflives og køres til slagteriet, hvor dyrlægen kontrollere det. Men er der problemer, så tager vi naturligvis fat i dyrlægen, understreger Egon Karlsen.

Ifølge fødevarestyrelsens pressemeddelelse vil slagtningen også være omfattet af Fødevarestyrelsens kontrol. Der bliver ikke stillet krav om et egentligt slagteområde hos landmanden. Det er slagteriets ansvar, at bedøvelse og afblødning foregår hygiejnisk forsvarligt.

 

0

14.300 kroner for DSV-frø

Sidste år satte frøfirmaets avlere ny rekord i alm. rajgræs med 1.892 kg pr. hektar.

Dyhr står på flere ben

Gudbjerg-virksomheden startede for 50 år siden med reparation af alt fra knallerter til traktorer, biler, lastvogne og entreprenørmaskiner. J. Dyhr A/S er i dag en moderne maskinforretning, hvor værkstedsarbejdet er en stor aktivitet, blandt andet med klargøring og service af lastvogne med kraner.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Problemplanter op med rod

Selektiv fjernelse af stive bundplanter som pindsvineknop vil gavne både miljø, dyreliv og vandgennemstrømning, lyder det fra erfarne vandløbsfolk, der udfører grødeskæringsforsøget i Assens Kommune.

Vestfynske vandløb med i enestående forsøg

I Assens Kommune kører nu et firårigt projekt, som skal medvirke til en forbedret grødeskæring til gavn for både vandløb, fisk, dyreliv og de omkringliggende arealer.

Dalum tredobler antallet af ansøgere til 10. klasse

Alle stole er optaget, når Dalum Landbrugsskole efter sommerferien byder velkommen til et nyt hold elever i 10. klasse.

Kuhn-maskiner i øko-græs

I det flotte sommervejr var græskaravanen fra Maskinhandler Indkøbsringen forleden nået til Fyn.
Side 1 af 55 (1093 artikler)Prev1234567535455Next