bannerPos

Slagtermester:: Intet nyt i forhold til aflivning

For slagtermester Egon Karlsen, Skallebølle Slagteri, er praksis nøjagtig den samme som hidtil, når det kommer til hjemmeslagtning af husdyr. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
28-11-2019 08:00
Fødevarestyrelsen giver nu landmænd mulighed for at få slagtet deres får, svin, kvæg eller andre dyr på deres egen gård fremfor på et slagteri. Nyheden er dog vanskelig at få øje på.

– Der er overhovedet ikke noget, der er lavet om.

Ordene kommer fra slagtemester Egon Karlsen, Skallebølle Slagteri, i forbindelse med »nyheden« fra Fødevarestyrelsen i sidste uge om slagtning ude på gårdene.

Her meddelte styrelsen, at fødevareminister Mogens Jensen pr. 1. januar giver landmænd mulighed for at foretage gårdslagtninger på et egnet område på gården, hvor et autoriseret slagteri kan aflive og afbløde dyrene, inden de bliver sendt til forarbejdning på slagteriet.

Ministerens budskab er opstået på baggrund af, at Fødevarestyrelsen i sommer var ude at præcisere, at det ikke er tilladt at slagte på marken for derefter at sende de slagtede dyr til et slagteri, medmindre der er tale om nødslagtning. Fødevarestyrelsen har efter ministerens ønske siden arbejdet på at finde alternativer for de landmænd, der ikke ønsker at transportere deres dyr levende til slagteriet.

Mindre ændringer

Ifølge Egon Karlsen, så beror det hele på en misforståelse hos nogle journalister. Han vurderer, at der højest er tale om nogle mindre ændringer fra januar.

- Styrelsen vil blandt andet lette på kravene til en erklæring om nødslagtning, så det bliver op til slagteren, om dyret kan bruges eller ej. Så det kommer ikke til at kaldes nødslagtning, hvor dyrlægen skal ud på gården og lave en erklæring, fordi dyret skal aflives på gården. Der skal vi tage ansvar for, at dyret er i orden, inden det aflives og køres til slagteriet, hvor dyrlægen kontrollere det. Men er der problemer, så tager vi naturligvis fat i dyrlægen, understreger Egon Karlsen.

Ifølge fødevarestyrelsens pressemeddelelse vil slagtningen også være omfattet af Fødevarestyrelsens kontrol. Der bliver ikke stillet krav om et egentligt slagteområde hos landmanden. Det er slagteriets ansvar, at bedøvelse og afblødning foregår hygiejnisk forsvarligt.

 

Borgmester besøgte gødningsfirma

Med en forventning om at kunne udnytte gødningen bedre ved brug af bladgødninger, indviede Odenses borgmester Flex Fertilizers nyeste generation blandeanlæg, der er blevet mere brugervenligt og lettere at håndtere.

Organisationen på plads

Fyn har fået tre chefer med i den øverste ledelse i fusionen mellem Centrovice og LMO.

Raps ud, rapskager ind og måske rapsolie i fodervognen

Vestfynsk mælkeproducent dyrker raps og får rapskager retur til sine jerseykøer. Og Torben Goltermann Hansen er klar til endnu større indsats til gavn for klimaet.

100 rådgivere tager imod

Landbrugsrådgivning Syd holder åbent hus på seks lokationer på torsdag.

Flemløse gi’r den gas

Et moderne lokalt biogasanlæg er netop nu under opførelse i Flemløse på Vestfyn. Anlægget får en årskapacitet på syv millioner kubikmeter biogas.

En dag i køernes tegn

Fynsk Kvægs årsmøde afvikles torsdag den 12. december med mange spændende programpunkter.

25 års guldkorn til marken

Siden det første kursus blev afholdt i 1995, har planteavlerne Steen Jessen, Arne Larsen og Hans Banke troligt gennempløjet programmet hvert år, og endnu ikke fundet det for let til ikke at deltage. Sammen med kursusleder og planteavlskonsulent Kirsten Larsen kan de i år fejre jubilæum.

Syv fynske delegerede til Danish Agro

På et ekstraordinært regionsmøde er den fynske repræsentation til grovvareselskabets nye folkevalgte struktur blevet udpeget.

Småt med økologi uden EU-støtte

Priserne på økologiske fødevarer ville være meget højere uden støtten fra EU’s landbrugsordning.

Mange tilskudskroner til øko-arealstøtte er spildt

Mens politikerne agter at booste de økologiske tilskud, så får mange økologer flere støttekroner, end de har behov for i kompensation for deres ekstra dyrkningsomkostninger.
Side 1 af 41 (809 artikler)Prev1234567394041Next