bannerPos

Hereford spår en lys fremtid

Deltagerne i paneldebatten ved Herefordforeningens 50 års jubilæum var fra venstre: Ordstyrer Søren Kørup Christensen, Seges, sekretær i den engelske Herefordforening, David Deakin, medlem af Folketinget, Torsten Schack Pedersen (V), formand for Herefordforeningen, Knud Erichsen, generalsekretær for World Hereford Council, José Bonica, Uruguay, præsident for Herefordforeningen i Canada, Albert Rimke, og salgsdirektør Claus Hein, Danish Crown. Foto: Bent Sørensen

Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
04-10-2019 14:05
Herefordforeningen fejrede deres 50 års jubilæum med et lille kig ind i fremtiden. Ved en paneldebat med folk fra både ind- og udland blev der snakket klima og fremtiden for dansk oksekødsproduktion.

I år kan Herefordforeningen fejre deres 50 års jubilæum. Det blev forleden gjort på Pejsegården i Brændstrup, hvor 100 herefordinteresserede var mødt op, blandt andet for at høre en paneldebat.

Foreningen havde nemlig grebet chancen, når udenlandske kollegaer var i landet, til at snakke om klima og kødkvægets fremtid ved en stor paneldebat.

I panelet sad folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen (V), generalsekretær José Bonica for World Hereford Council, Uruguay, præsident Albert Rimke fra den canadiske herefordforening, sekretær David Deakin fra den engelske herefordforening. Herudover sad Claus Hein, som er salgsdirektør i Danish Crown og Knud Erichsen, som er formand for Herefordforeningen i Danmark.

Alle paneldeltagere var enige om, at der er en udfordring med både CO2- og metanudledning, men at kvægbruget er en del af løsningen.

 

Stigende efterspørgsel

Derfor stod det også hurtigt klart, at med en voksende befolkningstilvækst vil der fortsat være efterspørgsel efter oksekød, endda en stigende efterspørgsel.

- Vi bliver flere mennesker på jorden, det er fakta. Det betyder blandt andet en større middelklasse, som vil efterspørge oksekød. Derfor vil forbruget af oksekød i fremtiden blive større, selvom man på familiebasis spiser mindre, forklarede Knud Erichsen, som er formand for Herefordforeningen i Danmark.

Paneldeltagerne var ikke bange for, at forbrugerne stopper med at spise oksekød i fremtiden.

- Der vil altid være brug for oksekød, da kødprotein det er en væsentlig del af menneskets sundhed, forklarede Knud Erichsen.

 

Klimarigtig herefordko

Ingen i panelet var i tvivl om, at der fortsat skal være oksekødsproduktion i Danmark, da CO2- og metanudledningen er global og ikke bliver hjulpet på vej af, at flytte produktionen af oksekød ud af landet, tværtimod.

Derfor blev der snakket om tiltag for at gøre herefordkoen mere klimarigtig.

- Vi vil jo rigtig gerne kunne måle dyrenes fodereffektivitet, i hvert fald sædtyrene. Sådan at man kan se hvor effektiv den er, forklarede Knud Erichsen.

Det satte lukningen af individafprøvningen i Ålestrup dog en midlertidig bremse for, som kødkvægracerne er ved at finde en løsning på.

- Indtil da er der flere, der selv måler deres dyrs fodereffektivitet. Den canadiske hereford-præsident fortalte mig, at han ved hjælp af vejekasser måler, hvor effektive hans dyr er. Det er et system, hvor tallene via dyrets øremærke ryger direkte ind i systemet, forklarer Knud Erichsen, som ved selvsyn kunne se et lignende system ved et besætningsbesøg ved Gill og Flemming Andersen i Vejen, hvor dyrene også æder af vejekasser.

- Men i en branche, hvor langt de fleste udfører naturpleje, er det et svært system at praktisere, konstaterer Knud Erichsen, som sammen med det øvrige panel også fik diskuteret mulighederne for at tilsætte tang i foderrationen for at minimere metanudledningen.

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

Svinepest øger afregningen

Den afrikanske svinepest i specielt Kina giver en højere svinenotering. Patriotisk Selskab anbefaler, at merindtjeningen – for de fleste svineproducenters vedkommende – bruges til at afdrage på gælden.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

Skoleelever lærer om økologi

82 elever fra 6. årgang på Havrehedskolen var forleden på besøg hos den økologiske landmand Finn Thorslund i Fangel.

Fine langelandske furer

Flagalleen var rejst, solen skinnede og den hyggelige og traditionsrige pløjedag trak igen i år deltagere helt fra Sjælland til Simmerbølle.

Minister tror på grønnere EU-politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplevede positive takter fra store EU-spillere, da han fremlagde det danske bud på en grønnere fælles landbrugspolitik i Helsinki.

Workshop: Vejen til støttetilsagn er hullet

Udfordringerne er stadig mange på vejen fra tilskudsordning til udbetaling af støttetilsagn. Det stod klart efter, at Landbrugsstyrelsen var vært for en workshop, der skulle sætte fokus på »Den gode udbetalingsanmodning« for nyligt.

Familielandbruget i fornuftsægteskab med de grønne

Familielandbruget ønsker en tættere dialog med de grønne organisationer, der arbejder for natur og biodiversitet

Holstein rykker fremad

Der var meget at glæde sig over for Dansk Holstein, da 420 racefolk deltog ved årsmødet på Fyn. Ifølge formand Kristian Nielsen står rekorderne nærmest i kø, blandt andet er en sortbroget ko fra Mors første danske ko, der passerede en livsydelse på 200.000 kilo mælk.

De dygtigste ledere giver medarbejderne ansvar

Patriotisk Selskab tilbyder nu ledelsesrådgivning til ejerledere baseret på en sammenligning med ejerlederne i en række økonomisk stærke virksomheder blandt selskabets medlemmer
Side 1 af 37 (732 artikler)Prev1234567353637Next