bannerPos

Hæder til højeffektiv og scenevante ko

Ulla og Lars Iversen har netop modtaget hæder fra Viking Danmark for deres røde præmieko nummer 2212 efter Ferdi, som har rundet de 10.000 kg værdistof. Foto: Viking Danmark

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
14-09-2020 08:26

- Den har udstråling, når den går. Den har rene lemmer, et godt yver, og så har den nogle meget velplacerede og velformede patter.

Sådan lød dommerens ord, dengang familien Iversens røde præmieko nummer 2212, der er efter tyren Ferdi, vandt modelko-konkurrencen i gruppen for de ældre køer på Det fynske Dyrskue i 2012. 

- Det var vores dengang 13-årige søn Kristian, der trak med hende i ringen, fortæller Lars Iversen, som med stolthed i stemmen kan berette om den ko, der blandt besætningens øvrige 249 røde køer på Stengård betyder allermest for familien i Stensby.

En sund højproduktiv ko

Nummer 2212 har nemlig præsteret i top på flere parametre, lige siden hun kom til verden den 4. august 2005.

Den 20. september 2007 fik hun sin første kalv og i sidste måned, den 17. august, fik hun sin 13. kalv. En historik, der alene vidner om en ko, der har været let at få drægtig - år efter år, og som ifølge Lars Iversen kun har haft behov for meget få behandlinger.

- Allerede i september 2017 blevet hun hædret for at runde de 100.000 kg EKM, og her i august passerede hun de 10.000 kg værdistof, fortæller Lars Iversen, der tilføjer, at hun her på sit 12. mælkeproducerende år er oppe på 133.000 kg EKM, hvilket er over 10.000 kg EKM pr. år.

Sund og scenevant

Koen lader det dog ikke være ved prangende produktionsresultater. Hun vidner samtidig om, at høj effektivt godt kan kombineres med rampelyset.

- Det, vi synes er sjovt, er, at hun udover at være en god produktionsko herhjemme, så har hun også rejst landet rundt med os og været udstillet i hvert fald 12-14 gange. Vi har næsten hvert år haft hende med på både Det fynske Dyrskue, Landsskuet og i forbindelse med Agromek, fortæller Lars Iversen.

Udover modelko-konkurrencen i Odense kan han dermed blandt andet berette om nummer 2212’s medvirken til topplacering i besætningskonkurrencen i Odense i både 2011 og i 2012, ligesom hun tilbage i 2010 blev nummer to i Alm. Brands sundhedskonkurrence på Agromek.

- Det er ubetinget den ko, der har givet os mest i besætningen, både produktionsmæssigt og i forhold til sjove oplevelser, understreger mælkeproducenten.

Helt naturligt er 2212 også en ko, der er velkendt blandt alle i stalden.

- Hun er ikke en ko, vi mærker meget til i hverdagen, for hun passer sig selv. Men hun kender jo også stalden meget bedre end medarbejderne, griner Lars Iversen, der dog ikke vil udelukke, at hun måske får en lille smule særbehandling.
 

Ko nummer 2212 

Livslinie:

● 04.08. 2005    Født på Stengården. Far: Ferdi Morfar: FYN AKS
● 20.09. 2007    Fik sin første kalv
● 13.09. 2020    Fik sin 13. kalv

Hædringer:

● September 2017    100.000 kg EKM
● August        10.000 kg værdistof

Kåringer:

● 2010        2. præmie i Alm. Brand Sundhedskonkurrence på Agromek
● 2012        Vinder af Modelko-konkurrencen for ældre køer i Odense
● 2011 og 2012    Medvirkende til sejre i besætningskonkurrencen i Odense

0

Magnum ved motorvejen på Vestfyn

Flemløse Maskinforretning præsterede den nye opdaterede Case IH Magnum og en række redskaber ved et tilløbsstykke på et markareal langs motorvejen på Vestfyn.

Store nyheder i marken

I de seneste uger er flere traktornyheder vist frem ved lokale markdemonstrationer.

John Deere med fire bælter

Også John Deere har på det seneste været i marken med nyheder. Det foregik ved et arrangement ved Fredericia.

Claas på bælter

Bælter fra mejetærskere gør stortraktor smal og mere komfortabel. Ringe Maskinforretning viste for første gang Agritechnica-nyheden frem ved demonstration på Hudevad Vestergård.

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Frøforsøg for mere vildt og biodiversitet

Velas ser gode resultater af forsøg med frøblandinger skræddersyet til at trække insekter og markvildt til bedriften.

Det er stadig spændende at være landmand

Ifølge L&F’s seneste undersøgelse bliver landbrugets omdømme i det danske samfund stadig bedre. Det fastslog Ib W. Jensen i sin sidste beretning som formand for Fyns Familielandbrug, hvor vandløb, miljø og klima var centrale emner.

Udenlandske juletræskøbere måtte blive hjemme

Besøgstallet var på grund af coronaen halveret ved årets messe i Langesøskoven.

Grundlæggende uenighed om grundbetalingen til landmændene

Landbrug & Fødevarer vil have begrænset indhug i grundbetalingen mest muligt. Økologisk Landsforening ønsker den helt afskaffet til fordel for grønne belønningsordninger.
Side 1 af 59 (1170 artikler)Prev1234567575859Next