bannerPos

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Peter Høj, der har 155 jerseykøer i stalden på Haugstedgaard i Ny Stenderup, har i de seneste fire år været næstformand i Fynsk Kvæg. Han afløser nu Lars Iversen, der siden år 2000 har været formand for det fælles fynske organ for mælkeproducenter og oksekødsproducenter.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
14-09-2019 08:00
Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

I hele dette århundrede har Lars Iversen fra Stensby, siddet som formand for Fynsk Kvæg. Efter de 19 år har han nu valgt at overlade posten til næstformanden Peter Høj, for at koncentrere sig om andre opgaver i de fynske kvægbrugeres fælles organ, samt bestyrelsesopgaverne i Centrovice og som landsformand for Rød Dansk Malkerace.

Peter Høj, der som tredje generation driver Haugstedgaard i Ny Stenderup med 155 jerseykøer og 135 hektar, har i mange år som formand for Fynsk Jerseys aktivitetsudvalg været med i Fynsk Kvæg.

Foruden repræsentanter fra de tre malkeracer er Fynsk Kvægkvæg, Fyns Familielandbrug, Patriotisk Selskab, Centrovice samt RYK Ydelseskontrollen også repræsenteret i det fælles fynske kvægudvalg.

God platform

Som ny formand har Peter Høj ingen ambitioner om at ændre på Fynsk Kvægs aktiviteter, der blandt andet tæller det velbesøgte årsmøde i midten af december og tre-fire årlige udvalgsmøder.

- Det er en rigtig god platform, som givetvis har været med til at sikre den høje veterinære status, der er i kvægbruget på Fyn. Således har vi en enighed om at have en højere standard på Det Fynske Dyrskue end andre udstillinger. Det kan have medvirket til, at vi ikke har salmonellaproblemer i vore besætninger. Men også den nære kontakt er en styrke, så vi i tide kan træde til for at undgå dyreværnssager.

Alle kender jo alle, og Fynsk Kvæg har et tæt samarbejde med de lokale myndigheder, fremhæver Peter Høj.

- Vi er en slags lokale ambassadører for de fynske kvægbrugere, også i forhold til Dansk Kvæg. Derfor er kvægbrugerne altid velkomne til at ringe, hvis de mangler et sted at lufte frustrationerne eller har en god idé, som kan bringes videre i systemet.

Unikt årsmøde

Også årsmødet betegner den nye formand som en stor styrke, og som forhåbentlig kan udvikles yderligere til et endnu vigtigere forum, hvor Dansk Kvæg, Viking og Arla gerne bliver en del af dagsordenen.

- Det er helt unikt, at vi på årsmødet – og i Fynsk Kvæg i det hele taget – har mælkebruget, oksekødproduktionen, avlen, ydelseskontrollen og foderrådgivningen samlet i ét fælles forum. Det er enestående.

Derfor glæder Peter Høj sig til årsmødet i december, hvor han skal aflægge sin første formandsberetning.

- Lige nu har kvægbruget gode tider med fornuftige afregningspriser. Men fremtiden bringer mange udfordringer for både os kvægbrugere, vore virksomheder og organisationer. Derfor skal vi også løbende diskutere, om Fynsk Kvæg er gavnlig og fortjener at fortsætte, understreger den nye formand.

Peter Høj, Haugstedgaard, Ny Stenderup

● 49 år, gift med Tina. Fire børn

● 3. generation på Haugstedgaard, Ny Stenderup. To ansatte

● Mælkeproduktion med 155 jerseykøer, ydelse 11.300 kg EKM

● Markbrug på 135 hektar

● Formand for Fynsk Jerseys aktivitetsudvalg, og siden 2015 udvalgets repræsentant i Fynsk Kvæg

● Medlem af Dansk Jerseys avlsforum

● Formand for Dansk Jersey Export

● Bestyrelsesmedlem i Centrovice. Indvalgt i 2018

0

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Bukkejagten er belønningen for en god forvaltning af områdets råvildt

Jagtfaglig chef peger på en voldsom underhøstning af hundyr og unge dyr, når de fynske jægere skyder to bukke ud af rådyr.

Det Fynske Dyrskue sælger støtteaktier

Arrangørerne håber på økonomisk hjælp til et endnu større skue næste år.

Nordfyn tror på storken

Alt tyder på, at storken er på vej tilbage til Danmark. Kendt storkeekspert »møblerede« forleden to storkereder på taget af Oregaard.

Intet skue på Brahetrolleborg i år

På grund af den verdensomspændende coronakrise er årets Brahetrolleborg Heste- og Ponyskue aflyst.

Danskerne køber fleste øko-varer

Sidste år steg salget med ni procent og Landbrug & Fødevarer forudser, at danskernes lyst til økologiske fødevarer vil fortsætte i 2020.

Agernæs Øko udvider det økologiske areal

De nuværende 200 hektar udvides med 120 hektar over de næste fem år.
Side 1 af 52 (1022 artikler)Prev1234567505152Next