bannerPos

Fodringsdag med fokus på protein

Mere end 200 gæster blev klogere på fodring, da Seges sammen med Aarhus Universitet og Københavns Universitet holdt fodringsdag.

Christian Carus

Fagjournalist
20-09-2019 06:55
Over 200 konsulenter, forskere, enkelte landmænd og andre interessenter var forleden samlet i Herning Kongrescenter, hvor årets hovedtema for Fodringsdagen var protein.

Mens det ikke gør den store forskel på det samlede klimaaftryk at reducere i tildelingen af råprotein til sit malkekvæg, vil det til gengæld give en mærkbar ændring i besætningen ammoniakfordampning. Og det kan rykke noget i forhold til miljøgodkendelser, forklarede Seges-landskonsulenten Ole Aaes, som var første indlægsholder, da Seges i samarbejde med Aarhus Universitet og Københavns Universitet holdt Fodringsdag ’19 i Herning Kongrescenter.

- Det kan have stor betydning for, hvornår man skal have en miljøgodkendelse i stedet for en miljøtilladelse, konstaterede landskonsulenten, og forklarede, at man ved at gå fra 170 gram råprotein pr. kilo tørstof i foderrationen til 160 gram pr. kilo tørstof ville sænke ammoniakemissionen så meget, at man i stedet for cirka 265 køer plus opdræt vil kunne have omkring 305 køer, før man rammer grænsen.

 

For lidt protein hæmmer holdbarheden

Også amerikanske Chris Reynolds fra Reading University i England, havde fokus på proteintildelingen:

- Lavere proteintildeling gør koen mere kvælstofeffektiv, men der er mange parametre at tage med i overvejelserne. Man bliver nødt til at se på effekterne længere frem i tiden, og ikke mindst se tingene på et system-niveau og ikke kun på en enkelt faktor, fortalte han.

Han fremviste langtidsafprøvninger, hvor der var fodret med henholdsvis 14, 16 og 18 procent råprotein. Og mens kvælstofeffektiviteten var bedst ved 14 procent, viste forsøget – måske ikke så overraskende – at sagen var en anden, når det kom til mælkeydelse.

- Ydelsen var bedre hos køerne med medium og høj proteintildeling. Imellem de to var der imidlertid ikke den store forskel. Til gengæld var tørstofindtaget større for køerne, som fik mest protein. Det gør køerne med medium tildeling til de mest fodereffektive, konstaterede han.

I forhold til holdbarhed viste afprøvningen sig heller ikke til den lave proteintildelings fordel.

Således klarede kun 35 procent af køerne med lav tildeling sig videre til fjerde laktation. For både medium og høj tildeling var det 47 procent.

Chris Reynolds understregede, at forsøgets design favoriserede medium tildeling af protein, mens den lave tildeling på 14 procent var en bevist »underfodring«. Alligevel kunne han konkludere, at høj tildeling – som han vurderer bliver brugt af mange landmænd, for at være sikre på, at ingen får for lidt – koster på bundlinjen på grund af højere foderomkrostninger, mens for lav tildeling af protein kommer til at koste i forhold til dyrlæge, behandlinger, udskiftning og ikke mindst mælkeydelse.

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

Svinepest øger afregningen

Den afrikanske svinepest i specielt Kina giver en højere svinenotering. Patriotisk Selskab anbefaler, at merindtjeningen – for de fleste svineproducenters vedkommende – bruges til at afdrage på gælden.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

Skoleelever lærer om økologi

82 elever fra 6. årgang på Havrehedskolen var forleden på besøg hos den økologiske landmand Finn Thorslund i Fangel.

Fine langelandske furer

Flagalleen var rejst, solen skinnede og den hyggelige og traditionsrige pløjedag trak igen i år deltagere helt fra Sjælland til Simmerbølle.

Minister tror på grønnere EU-politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplevede positive takter fra store EU-spillere, da han fremlagde det danske bud på en grønnere fælles landbrugspolitik i Helsinki.

Workshop: Vejen til støttetilsagn er hullet

Udfordringerne er stadig mange på vejen fra tilskudsordning til udbetaling af støttetilsagn. Det stod klart efter, at Landbrugsstyrelsen var vært for en workshop, der skulle sætte fokus på »Den gode udbetalingsanmodning« for nyligt.

Familielandbruget i fornuftsægteskab med de grønne

Familielandbruget ønsker en tættere dialog med de grønne organisationer, der arbejder for natur og biodiversitet

Holstein rykker fremad

Der var meget at glæde sig over for Dansk Holstein, da 420 racefolk deltog ved årsmødet på Fyn. Ifølge formand Kristian Nielsen står rekorderne nærmest i kø, blandt andet er en sortbroget ko fra Mors første danske ko, der passerede en livsydelse på 200.000 kilo mælk.

De dygtigste ledere giver medarbejderne ansvar

Patriotisk Selskab tilbyder nu ledelsesrådgivning til ejerledere baseret på en sammenligning med ejerlederne i en række økonomisk stærke virksomheder blandt selskabets medlemmer
Side 1 af 37 (732 artikler)Prev1234567353637Next