bannerPos

DM-kartofler kåres 29. april

Årets danske mesterskab i dyrkning af frilandskartofler afgøres den 29. april. Billedet er opgravningen for et par år siden hos Regner Madsen på Helnæs, med Torben Jørgensen (tv) fra Danmarks Kartoffel Råd som kontrollant. Foto: Anders Kurt Simonsen.

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
21-04-2019 08:00
Det er tid for tilmeldingen til mesterskabet, hvor vinderkartoflerne serveres for dronningen.

Datoen for årets danske mesterskab i dyrkning af kartofler på friland er mandag den 29. april.

På Hotel Hesselet i Nyborg vejes tidligkartoflerne fra de tilmeldte dyrkere ved konkurrencen, og vinderkartoflerne sendes direkte til Amalienborg, eller hvor hendes majestæt ellers spiser aftensmad den dag.

Tilmelding til DM-konkurrencen er senest den 24. april til Torben Jørgensen fra Danmarks Kartoffel Råd.

 

Mindst 20 planter

For at deltage kræves mindst 1.000 gram kartofler fra 10 planter. Kartoflerne skal være dyrket på friland, og have været i jorden i mindst 40 dage ved opgravningen. Kun solen må bruges som opvarmning for frilandskartoflerne.

Opgravningen finder sted fra morgenstunden den 29. april af repræsentanter fra kartoffelrådet, der skal have mindst 20 planter at vælge imellem. Og kun kartofler med en størrelse på 60 mm eller mindre medregnes ved vejningen senere på dagen i Nyborg.

Avleren med den største mængde fra 10 planter kåres som dansk mester og får ligesom nr. 2 og 3 i konkurrencen en pengepræmie.

 

Frost har drillet

På grund af kulden i marts blev konkurrencen sidste år først gennemført den 11. maj. Tidligkartoflerne har i år haft bedre betingelser, om end flere nætter med frostgrader før påske ikke bekom de velvoksne planter særlig godt.

- Vi har hørt om dyrkere, som de kritiske dage har måtte i gang med ekstra tildækning af kartoffelrækkerne. Alligevel håber vi på mange tilmeldinger igen i år, også blandt dyrkere med større arealer, lyder det fra sekretær i Danmarks Kartoffel Råd, konsulent Jens Kr. Ege Olsen, Centrovice.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Dyrskuechefen til Lundsgaard

Alex Nielsen er blevet ansat som eventchef for Anexet på godset ved Kerteminde.

Stougaard vil holde regeringen op på klimaløfter

Halmbranchen glæder sig over en klimaambitiøs regering. Men nu skal der handling bag ordene, mener Danske Halmleverandører.

Køng-landmand styrer sin risiko med succes

Hans Raahauge har gode erfaringer med DLG’s risikostyringsværktøj Risk Management.

Plovekspert holder nyt pløjekursus

Landbrugsrådgivning Syd inviterer til pløjekursus ved Ørbæk den 3. september, hvor man kan deltage både med og uden plov.

Dyrskuechef har søgt nye muligheder

Siden oktober 2018 har Alex Nielsen stået i spidsen for Danmarks ældste dyrskue. Han har nu efter flere overvejelser valgt at søge nye veje og fratræder derfor stillingen som dyrskuechef.

Direktør fik syn for skoven

Fra en karriere i byggebranchen har Lars Muldbak tilpasset organisationen og intensiveret fremtidssikringen af Skovdyrkerne Øerne.

Begrænsningens kunst ved skovrejsning

- Vi er midt i en ansøgningsperiode for tilskud til privat skovrejsning, og mange spændende projekter er på tegnebrættet, lyder det fra skovrider Thomas Ravn, der har gode råd til, hvordan skovrejsningsprojekter kommer vellykket fra start og bliver til bæredygtig skov og ikke krat.

Gør kulturerne klar til salg

Langesømessen er lig med startskuddet for fremvisning af kulturer.

Fremmer madforståelse og sociale færdigheder

1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.
Side 1 af 34 (662 artikler)Prev1234567323334Next