bannerPos

DM-kartofler kåres 29. april

Årets danske mesterskab i dyrkning af frilandskartofler afgøres den 29. april. Billedet er opgravningen for et par år siden hos Regner Madsen på Helnæs, med Torben Jørgensen (tv) fra Danmarks Kartoffel Råd som kontrollant. Foto: Anders Kurt Simonsen.

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
21-04-2019 08:00
Det er tid for tilmeldingen til mesterskabet, hvor vinderkartoflerne serveres for dronningen.

Datoen for årets danske mesterskab i dyrkning af kartofler på friland er mandag den 29. april.

På Hotel Hesselet i Nyborg vejes tidligkartoflerne fra de tilmeldte dyrkere ved konkurrencen, og vinderkartoflerne sendes direkte til Amalienborg, eller hvor hendes majestæt ellers spiser aftensmad den dag.

Tilmelding til DM-konkurrencen er senest den 24. april til Torben Jørgensen fra Danmarks Kartoffel Råd.

 

Mindst 20 planter

For at deltage kræves mindst 1.000 gram kartofler fra 10 planter. Kartoflerne skal være dyrket på friland, og have været i jorden i mindst 40 dage ved opgravningen. Kun solen må bruges som opvarmning for frilandskartoflerne.

Opgravningen finder sted fra morgenstunden den 29. april af repræsentanter fra kartoffelrådet, der skal have mindst 20 planter at vælge imellem. Og kun kartofler med en størrelse på 60 mm eller mindre medregnes ved vejningen senere på dagen i Nyborg.

Avleren med den største mængde fra 10 planter kåres som dansk mester og får ligesom nr. 2 og 3 i konkurrencen en pengepræmie.

 

Frost har drillet

På grund af kulden i marts blev konkurrencen sidste år først gennemført den 11. maj. Tidligkartoflerne har i år haft bedre betingelser, om end flere nætter med frostgrader før påske ikke bekom de velvoksne planter særlig godt.

- Vi har hørt om dyrkere, som de kritiske dage har måtte i gang med ekstra tildækning af kartoffelrækkerne. Alligevel håber vi på mange tilmeldinger igen i år, også blandt dyrkere med større arealer, lyder det fra sekretær i Danmarks Kartoffel Råd, konsulent Jens Kr. Ege Olsen, Centrovice.

Grimme grøntsager går som varmt brød

Siden 2017 har gartneriet Alfred Pedersen og Søn afsat hele gartneriets produktion af 2. sorteringsvarer som et led i bekæmpelsen af madspild.

Korinth klarer kloak og dræn i stor stil

Korinth Entreprenørfirma har hos Gøma fået skræddersyet 12 tons slamsuger/spuler til de mange opgaver for landbruget, virksomheder og private husstande.

Heden kører videre med Krampe-vogne

Som MI-forhandler har Heden Maskinforretning siden 2010 solgt de tyske kvalitetsvogne. Nu er maskinforretningen blevet Krampe-forhandler for hele det fynske område.

Fremragende fynsk fodboldgræs

Den fynske virksomhed AML Entreprise ApS, der også omfatter firmaerne NKI-Nordisk Kunstgræs Import, Mixto Hybridgræs DK og LB Watertech, er en af Danmarks førende virksomheder inden for anlæg og vedligehold af kunstgræsbaner – samt filtre til rensning af drænvand fra kunstgræsbaner og befæstede arealer.

Styrelse svarer på tvivlsspørgsmål om nye firmabil-regler

Nye registreringskrav for varebiler har høstet mange spørgsmål. Færdselsstyrelsen svarer her på de mest gængse.

- Jeg bliver aldrig den samme

Bent Juul Sørensen er netop blevet frikendt i et seks år langt sagsforløb om grøfter, dige og en privatvej i Rise Mose. Men med sagerne blev det nærmest legitimt at anklage ham for alt, oplevede den ærøske mælkeproducent og lokalpolitiker.

Krone-klar til sæsonen

JA Maskinstation i Brenderup har investeret i nyt grej til den forestående sæson med ensilering og halmbjærgning.

Det betaler sig at opdatere drænanlægget

Et nyt drænanlæg kan afskrives over fem år, så det bør ikke være svært at få økonomi i at få sine marker opdateret med hensyn til dræning, vurderer dræningsspecialist.

Medlemmer på gårdbesøg med Merrild

Centrovice inviterer for første gang alle medlemmer på bedriftsbesøg. Det foregår på Lykkeslund ved Uggerslev, hvor der også vil være mulighed for at møde og høre et indlæg af Landbrug & Fødevarers formand.

Møde om strategier for råvarehandel

Centrovice inviterer til møde om økonomi og strategi i forbindelse med handel med råvarer.
Side 1 af 28 (555 artikler)Prev1234567262728Next