bannerPos

Sæsonen for juletræer bør forlænges

Op mod 3.000 gæster deltog på Langesømessen sammen med 135 udstillere, som viste grej til juletræsproduktion og skovbruget. Foto: Per Jørgensen

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
23-08-2019 08:52
For at sikre friske træer til jul arbejder Danske Juletræer på at forlænge eksportsæsonen til tættere op mod jul. På Langesømessen var der trods et presset marked optimisme at spore for juletræsproduktionen.

Med en årlig produktion på omkring 11 millioner juletræer herhjemme skal de 90 procent afsættes udenlands. Og det er ikke blevet nemmere med en øget dyrkning i de store eksportmarkeder i Tyskland, Frankrig og i Østeuropa.

- Heldigvis er der fortsat efterspørgsel efter de gode danske træer, lød det på årets Langesømesse fra juletræsproducent Martin Petersen fra Varde, som på niende år er formand for Danske Juletræer.

Han vurderer, at udbuddet ligesom sidste år kommer til at matche efterspørgslen i den forestående sæson. Men samtidig erkender han, at markedet og dermed priserne de seneste år er blevet presset af den øgede produktion i det centrale Europa, hvor det tidligere ikke var muligt at dyrke nordmannsgraner.

- Da jeg blev uddannet for en snes år siden, kunne der nærmest kun drives juletræsproduktion på Sydfyn og andre kystnære område. Det har klimaændringer øjensynligt ændret en hel del på, påpeger formanden for juletræsbranchen.

Længere sæson

Organisationen Danske Juletræer arbejder derfor intenst for at sikre den fortsatte eksport af de danske kvalitetstræer. 

- Her på messen og ved dialog med grossister og indkøberne for de større kæder vil vi opfordre til, at man bestiller træer til senere levering end nu, hvor sæsonen nærmest er slut 1. december, og hvor træerne derfor ofte er fældet fra først i november. Det giver i sagens natur ikke et frisk træ til jul. Det vil gavne både købsoplevelsen og vi producenter og entreprenørerne, som dermed kan forlænge sæsonen, påpeger Martin Petersen.

Desuden skal en kampagne være med til at fastholde traditionen om et ægte juletræ i de udenlandske stuer, helst af dansk oprindelse.
- Generelt er der et lettere pres på denne juletradition. Dels af bekvemmelighed ved både at anskaffe og bortskaffe det igen, måske fra en etagelejlighed, dels fordi flere og flere vælger at rejse væk fra julen. Endvidere bor mange især i Tyskland alene, og for mange er et plastiktræ fortsat en bekvem løsning i stuen, påpeger den danske juletræsformand.

Spørgsmålet er bare, hvor lang tid der vil gå, inden det forretningsmæssige klima for juletræssalg forbedrer sig. Og det kan være svært at spå om, mener Henning Post, der er direktør for Green Products, de danske skovdyrkeres handelsselskab for juletræer og pyntegrønt.

Tro med bedring

Ved messen, der havde 135 udstillere på det idylliske messeareal ved Langesø Slot og det sædvanlige besøg af op mod 3.000 branchefolk, var der trods alt optimisme at spore på gangene.

- Vi har et højt udbud af juletræer i øjeblikket, og priserne er pressede i øjeblikket. Men ser man på tilplantningerne og fremtiden for juletræsproduktionen, så tror jeg da på, at der kommer bedringer, lød det fra Henning Post, som ny direktør for skovdyrkerforeningernes salgsselskab, Green Products.

- Det er svært at sige, hvor lang tid der vil gå, men vi skal nok nogle år frem, før det bliver lige så godt igen. Men det bedrer sig, det er der ingen tvivl om, mener Henning Post.
Niels Høj, der er direktør hos Danica Trees deler på sigt Henning Posts tro på fremtiden. Men der vil ifølge Niels Høj gå en rum tid, før markedet vender.

- Vi er i nogle seje år, fordi der har været en vulgær overplantning, men vi har stor tro på fremtiden. Jeg forventer ikke, at det vender i løbet af et par år. Det tyder på, at vi skal en fire-fem år frem, inden der for alvor kommer gang i branchen igen, siger juletræsgrossisten fra Them ved Silkeborg.
 

Ib Jensen stopper

Fyns Familielandbrug skal vælge ny formand på den kommende generalforsamling.

Vådt år for planteavlen

Efter tørken i 2018 blev 2019 et af de vådeste år nogensinde, fastslog Fyns Familielandbrugs formand på LRS’s planteavlsaften i Svendborg.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.

Energinet kom i dobbeltild i Davinde

Der blev skudt på Energinet både fra lodsejere og miljøforkæmpere under et møde om Baltic Pipe-gasledningen i Davinde Forsamlingshus.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Oplagt for de unge

DM&E Fyns nye formand opfordrede ved generalforsamlingen medlemmerne til at tage flere elever ind i virksomheden.

Formandsskifte i Fyns LandboUngdom

Da Fyns LandboUngdom for nylig afholdt Årssamling, inkluderede det en overlevering af formandsposten. Den afgående formand Frederik Petersen går efter post i LandboUngdoms landsledelse.
Side 1 af 45 (890 artikler)Prev1234567434445Next