bannerPos

Sæsonen for juletræer bør forlænges

Op mod 3.000 gæster deltog på Langesømessen sammen med 135 udstillere, som viste grej til juletræsproduktion og skovbruget. Foto: Per Jørgensen

Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
23-08-2019 08:52
For at sikre friske træer til jul arbejder Danske Juletræer på at forlænge eksportsæsonen til tættere op mod jul. På Langesømessen var der trods et presset marked optimisme at spore for juletræsproduktionen.

Med en årlig produktion på omkring 11 millioner juletræer herhjemme skal de 90 procent afsættes udenlands. Og det er ikke blevet nemmere med en øget dyrkning i de store eksportmarkeder i Tyskland, Frankrig og i Østeuropa.

- Heldigvis er der fortsat efterspørgsel efter de gode danske træer, lød det på årets Langesømesse fra juletræsproducent Martin Petersen fra Varde, som på niende år er formand for Danske Juletræer.

Han vurderer, at udbuddet ligesom sidste år kommer til at matche efterspørgslen i den forestående sæson. Men samtidig erkender han, at markedet og dermed priserne de seneste år er blevet presset af den øgede produktion i det centrale Europa, hvor det tidligere ikke var muligt at dyrke nordmannsgraner.

- Da jeg blev uddannet for en snes år siden, kunne der nærmest kun drives juletræsproduktion på Sydfyn og andre kystnære område. Det har klimaændringer øjensynligt ændret en hel del på, påpeger formanden for juletræsbranchen.

Længere sæson

Organisationen Danske Juletræer arbejder derfor intenst for at sikre den fortsatte eksport af de danske kvalitetstræer. 

- Her på messen og ved dialog med grossister og indkøberne for de større kæder vil vi opfordre til, at man bestiller træer til senere levering end nu, hvor sæsonen nærmest er slut 1. december, og hvor træerne derfor ofte er fældet fra først i november. Det giver i sagens natur ikke et frisk træ til jul. Det vil gavne både købsoplevelsen og vi producenter og entreprenørerne, som dermed kan forlænge sæsonen, påpeger Martin Petersen.

Desuden skal en kampagne være med til at fastholde traditionen om et ægte juletræ i de udenlandske stuer, helst af dansk oprindelse.
- Generelt er der et lettere pres på denne juletradition. Dels af bekvemmelighed ved både at anskaffe og bortskaffe det igen, måske fra en etagelejlighed, dels fordi flere og flere vælger at rejse væk fra julen. Endvidere bor mange især i Tyskland alene, og for mange er et plastiktræ fortsat en bekvem løsning i stuen, påpeger den danske juletræsformand.

Spørgsmålet er bare, hvor lang tid der vil gå, inden det forretningsmæssige klima for juletræssalg forbedrer sig. Og det kan være svært at spå om, mener Henning Post, der er direktør for Green Products, de danske skovdyrkeres handelsselskab for juletræer og pyntegrønt.

Tro med bedring

Ved messen, der havde 135 udstillere på det idylliske messeareal ved Langesø Slot og det sædvanlige besøg af op mod 3.000 branchefolk, var der trods alt optimisme at spore på gangene.

- Vi har et højt udbud af juletræer i øjeblikket, og priserne er pressede i øjeblikket. Men ser man på tilplantningerne og fremtiden for juletræsproduktionen, så tror jeg da på, at der kommer bedringer, lød det fra Henning Post, som ny direktør for skovdyrkerforeningernes salgsselskab, Green Products.

- Det er svært at sige, hvor lang tid der vil gå, men vi skal nok nogle år frem, før det bliver lige så godt igen. Men det bedrer sig, det er der ingen tvivl om, mener Henning Post.
Niels Høj, der er direktør hos Danica Trees deler på sigt Henning Posts tro på fremtiden. Men der vil ifølge Niels Høj gå en rum tid, før markedet vender.

- Vi er i nogle seje år, fordi der har været en vulgær overplantning, men vi har stor tro på fremtiden. Jeg forventer ikke, at det vender i løbet af et par år. Det tyder på, at vi skal en fire-fem år frem, inden der for alvor kommer gang i branchen igen, siger juletræsgrossisten fra Them ved Silkeborg.
 

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next