bannerPos

Klimaet truer dansk juletræsproduktion

- Hvis ikke klimaet finder tilbage til mere normale tilstande, ser det sort ud for de danske juletræsproducenter, forudser skovfoged Klaus Jørgensen fra Lundby på Tåsinge. Foto: Ebbe Mortensen

Redaktionen

10-08-2019 08:00
Det varmere vejr har fået produktionen til at eksplodere i landene syd for grænsen. Samtidig ligger de i en anden kemikaliezone og har flere hjælpemidler til rådighed i dyrkningen end os. Og så er der billig arbejdskraft, påpeger fynsk skovfoged.

- Jeg frygter, at markedet tilter fuldstændig.

De danske juletræsproducenter har sat penge til de sidste tre år, og skovfoged Klaus Jørgensen, Lundby på Tåsinge, peger på klimaet som den helt store synder.

Det milde klima har sat turbo på juletræsproduktionen i landene syd for grænsen, og hvis ikke klimaet finder tilbage til mere normale tilstande, ser det sort ud for de danske juletræsproducenter. Tidligere kunne de tyske juletræsproducenter høste et udbytte på cirka 35 procent pr. hektar. I dag kan de på grund af det varmere klima høste det samme som de danske producenter, nemlig 70 til 80 procent pr. hektar. Det betyder, at udbuddet af juletræer på det europæiske marked er eksploderet i løbet af nogle få år, så der er for mange træer på markedet.

- Det er ikke sjovt at være juletræsproducent i sådan en situation, konstaterer Klaus Jørgensen.

Flere fordele sydpå

De tyske og polske juletræsproducenter har samtidig en række fordele, som de danske producenter ikke har. De ligger tættere på de store byer, hvor de store juletræsmarkeder er. De ligger i en anden kemikaliezone og har flere hjælpemidler til rådighed i dyrkningen. Og de har billig arbejdskraft.

- Kommer man rigtig langt ned sydøst på, så er timelønnen meget lavere end i Danmark. Jeg har en dansk kollega i Ungarn, som fortæller, at han kan producere et juletræ til cirka tre og en halv euro. Vi skal have cirka 10 euro, fortæller Klaus Jørgensen.

Hvis de milde vintre fortsætter, så taber de danske juletræsproducenter konkurrencen til producenterne sydpå.

- Hvis vi får vinterfrost og forårsfrost igen, så kan vi sagtens klare os i konkurrencen. Men fortsætter de milde vintre, så overtager andre lande stille og roligt produktionen, siger Klaus Jørgensen.

Gode tider blev for gode

Det varmere klima har også påvirket den hjemlige juletræsproduktion. Tidligere – for bare 30 år siden – blev der ikke dyrket juletræer i det centrale Jylland, fordi træerne simpelthen ville fryse ihjel. Men i dag er der plantet store arealer til med juletræer i både Midt- og Vestjylland.

Ifølge Danmarks Statistik er det samlede areal med juletræer i Danmark på cirka 21.000-22.000 hektar. Arealet er dog en del større, idet rene skovejendomme og rene juletræsejendomme ikke er med i statistikken.

Traditionelt set har juletræsproduktion gået op og ned med cirka 15 års intervaller, og da udsigterne så gode ud for dansk juletræsproduktion, blev der ifølge Klaus Jørgensen plantet ukritisk mange træer.

- Da andre hylede op om finanskrise, tjente dem, der have juletræer i produktion rigtig gode penge. Det var så godt, at det var for godt. For når noget er godt, får det nogle til at plante ti gange så mange træer i håbet om, at tjene ti gange så meget, påpeger Klaus Jørgensen.

Store millionunderskud

De store danske juletræsproducenter kører ifølge Klaus Jørgensen med både to- og trecifrede millionunderskud, og der er allerede sket flere konkurser. De mindre producenter lukker ned, og godserne, som er de traditionelle producenter af juletræer, forsøger at forpagte deres arealer ud eller sælge deres juletræer på roden.

- Med den arbejdskraft, de danske juletræsproducenter har til rådighed, kan de ikke få produktionen til at hænge sammen økonomisk, og så vil de hellere forsøge at finde alternativer, siger skovfogeden.

- Men, tilføjer han, der er stadigvæk store danske producenter, som kører ufortrødent på. Der er også producenter, som siger, at når andre ikke planter, så skal vi gøre det, for det har altid været god latin i branchen,

Det står samtidig fast, at de danske juletræsproducenter er super dygtige og laver en virkelig god kvalitet.

- De danske juletræer står flottere end nogensinde. Vi kan bare det dér. Og vi er gode til logistikken. Så på grund af den store professionalisme i branchen kan danske juletræsproducenter stadig få ordre hos nogle af de store supermarkedskæder i Tyskland og andre dele af Europa. Men det er på bekostning af meget lave priser, siger Klaus Jørgensen.

Priserne helt i bund

De store supermarkedskæder og byggemarkeder har nemlig dygtige indkøbschefer, som spiller de store grossister og aktører ud mod hinanden. Derved får de priserne til producenterne presset helt i bund.

- Priserne til forbrugerne er stort set ikke ændret, så fortjenesten bliver samlet op et andet sted end hos producenterne og grossisterne, påpeger Klaus Jørgensen, som slår fast, at de danske juletræsproducenters skæbne først og fremmest afhænger af klimaudviklingen.

- I år kan vi kun håbe på, at det ikke bliver ringere end sidste år. Hvis vi ikke har nået bunden, så er der virkelig mange juletræsproducenter, der ryger ud af markedet, konstaterer den fynske skovfoged forud for ugens messe i Langesø, hvor netop hele juletræsbranchen mødes.

Skovfoged Klaus Jørgensen

·  Skovfoged Klaus Jørgensen, Lundby på Tåsinge, har ingen egenproduktion, men fungerer som rådgiver og sælger for cirka 25 danske juletræsproducenter, fortrinsvis på Fyn.

·  De 25 producenter råder over et areal på 400 hektar, som hvert år kaster cirka 150.000 træer af sig til salg.

·  De 150.000 træer opnåede sidste år en gennemsnitspris på 65 kroner. Det er ifølge den fynske skovfoged nogenlunde det, det koster at producere et juletræ læsset på en lastbil.

Gylle kræver præcision

Det er tid for såning af raps. Det betyder blandt andet travlhed med nedfældning af gylle, inden rapsen skal sås. Derfor er Skovsgårde Maskinstations nye avancerede Vredo gyllenedfælder i fuldt sving i denne tid.

Friske rabarber og porrer til københavnerne

- Det er lokalproducerede råvarer og den gode historie, der tæller. Ikke nødvendigvis prisen, konstaterer Bjarne Nielsen, der i mange år har levet godt af tre hektar med hver af de to specialafgrøder på sin sandjord i Vester Kærby.

Altid nyeste model på Nordskov

Gennem generationer har seneste model af den danskudviklede mejetærsker høstet afgrøderne på den midtfynske bedrift. Til denne sæson er indkøbt det første eksemplar af MF Ideal 7-modellen, som er skabt på Agco’s udviklingscenter i Randers, men produceres i Italien.

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Dyrskuechefen til Lundsgaard

Alex Nielsen er blevet ansat som eventchef for Anexet på godset ved Kerteminde.

Stougaard vil holde regeringen op på klimaløfter

Halmbranchen glæder sig over en klimaambitiøs regering. Men nu skal der handling bag ordene, mener Danske Halmleverandører.

Køng-landmand styrer sin risiko med succes

Hans Raahauge har gode erfaringer med DLG’s risikostyringsværktøj Risk Management.

Plovekspert holder nyt pløjekursus

Landbrugsrådgivning Syd inviterer til pløjekursus ved Ørbæk den 3. september, hvor man kan deltage både med og uden plov.
Side 1 af 34 (667 artikler)Prev1234567323334Next