bannerPos

Høstklare veteraner

På lørdag vil man på Peterspladsen i Øster Hæsinge for første gang kunne se Langhalm-maskinen Fakse i aktion, efter veterantraktorklubben har overtaget og gennemrepareret den særegne maskine. Den blev dog prøvekørt allerede på årets fynske dyrskue.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
29-07-2019 08:00
På lørdag startes den nyerhvervede langhalmsmaskine op i Øster Hæsinge.

Selv om det i den kommende tid er store 30-40 fods mejetærskere, som dominerer det fynske høstlandskab, så er der også plads til nostalgi.

Det sørger medlemmerne i Motor og Veterantraktor Klubben Fyn for, når der tages hul på høstarbejdet med selvbinder, og efterfølgende tærskning af kornet med tærskeværk. Og fra i år nu også med langhalmsmaskine til fremstilling af tækkemateriale til stråtag eller halmstrå til julebukke.

I lørdags var der indkaldt til første høstdag fra klokken 10-15 i Øster Hæsinge, hvor der både blev høstet rug, og negene blev sat i skok eller hobe.

 

Langhalm

På lørdag den 3. august er det så tid til at få rugen tærsket. Det sker ligeledes i Øster Hæsinge, på »Peterspladsen«, Toftekrogen 8, i tidsrummet fra klokken 10-15.

Det sker dels med et tærskeværk, trukket af en dieselmotor, og dels som langhalm med foreningens »nye« langhalmsmaskine.

Der er tale om et eksemplar af Langhalms-maskinen Fakse, som den ældre generation husker fra de fynske landeveje og marker for årtier tilbage. Og fra årets fynske dyrskue, hvor den blev præsenteret og prøvekørt på pladsen, efter medlemmer af veterantraktorklubben har brugt mange timer på at reparere og renovere donationen af hele to maskiner fra Bøje Olsen i Fakse.

0

Vinterraps skal etableres rettidigt

De nye krav om øget areal med efterafgrøder, der gælder fra kommende efterår, lægger yderligere pres på landmændene, der går en meget travl august måned i møde. Reglerne sætter blandt andet rapssåningen under pres og gør, at mange landmænd i højere grad har brug for sorter, der er hurtigstartende.

Stor styrbar sprøjte

Den nye Amazone UX6201 vist frem ved arrangement hos O. Søndergaard & Sønner.

Landbrugsrådgivning Syd opruster på ejendomsfronten

1. august tiltræder Niels Jepsen som revisor og ejendomsrådgiver.

Fynsk bondegårdsferie melder alt optaget

Kulinariske Kildegaarden i Frørup må sige nej til flere, som gerne vil på bondegårdsferie.

Middel høst i sigte

Høsten af vinterbyggen er overstået, og nu går høsten af raps og de store afgrøder som hvede, rug og vårbyg for alvor i gang.

En aften med natur på Aalegaarden

Velas indbyder torsdag aften til markvandring med fokus på læhegn, skov, eng og biodiversitet.

Landbrugsjord omlægges til skov

Fynsk projekt er blandt de første med multifunktionel jordfordeling, hvor 630 hektar øst for Svendborg forventes at blive omlagt til skov. I alt regner Landbrugsstyrelsen med, at der kan blive omfordelt mere end 2.000 hektar landbrugsjord gennem frivillige aftaler.

50-års fødselsdag i Glamsbjerg

Hos GMC indbydes på fredag til reception i anledning af medindehaver Kristian Jørgensens runde fødselsdag.

Coronakrisen slår hårdest til i landdistrikterne

Der er brug for en langsigtet plan, mener Landdistrikternes Fællesråd og Landbrug og Fødevarer, som er kommet med et udspil.
Side 1 af 56 (1113 artikler)Prev1234567545556Next