bannerPos

Høstklare veteraner

På lørdag vil man på Peterspladsen i Øster Hæsinge for første gang kunne se Langhalm-maskinen Fakse i aktion, efter veterantraktorklubben har overtaget og gennemrepareret den særegne maskine. Den blev dog prøvekørt allerede på årets fynske dyrskue.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
29-07-2019 08:00
På lørdag startes den nyerhvervede langhalmsmaskine op i Øster Hæsinge.

Selv om det i den kommende tid er store 30-40 fods mejetærskere, som dominerer det fynske høstlandskab, så er der også plads til nostalgi.

Det sørger medlemmerne i Motor og Veterantraktor Klubben Fyn for, når der tages hul på høstarbejdet med selvbinder, og efterfølgende tærskning af kornet med tærskeværk. Og fra i år nu også med langhalmsmaskine til fremstilling af tækkemateriale til stråtag eller halmstrå til julebukke.

I lørdags var der indkaldt til første høstdag fra klokken 10-15 i Øster Hæsinge, hvor der både blev høstet rug, og negene blev sat i skok eller hobe.

 

Langhalm

På lørdag den 3. august er det så tid til at få rugen tærsket. Det sker ligeledes i Øster Hæsinge, på »Peterspladsen«, Toftekrogen 8, i tidsrummet fra klokken 10-15.

Det sker dels med et tærskeværk, trukket af en dieselmotor, og dels som langhalm med foreningens »nye« langhalmsmaskine.

Der er tale om et eksemplar af Langhalms-maskinen Fakse, som den ældre generation husker fra de fynske landeveje og marker for årtier tilbage. Og fra årets fynske dyrskue, hvor den blev præsenteret og prøvekørt på pladsen, efter medlemmer af veterantraktorklubben har brugt mange timer på at reparere og renovere donationen af hele to maskiner fra Bøje Olsen i Fakse.

Ib Jensen stopper

Fyns Familielandbrug skal vælge ny formand på den kommende generalforsamling.

Vådt år for planteavlen

Efter tørken i 2018 blev 2019 et af de vådeste år nogensinde, fastslog Fyns Familielandbrugs formand på LRS’s planteavlsaften i Svendborg.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.

Energinet kom i dobbeltild i Davinde

Der blev skudt på Energinet både fra lodsejere og miljøforkæmpere under et møde om Baltic Pipe-gasledningen i Davinde Forsamlingshus.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Oplagt for de unge

DM&E Fyns nye formand opfordrede ved generalforsamlingen medlemmerne til at tage flere elever ind i virksomheden.

Formandsskifte i Fyns LandboUngdom

Da Fyns LandboUngdom for nylig afholdt Årssamling, inkluderede det en overlevering af formandsposten. Den afgående formand Frederik Petersen går efter post i LandboUngdoms landsledelse.
Side 1 af 45 (890 artikler)Prev1234567434445Next