bannerPos

Høstklare veteraner

På lørdag vil man på Peterspladsen i Øster Hæsinge for første gang kunne se Langhalm-maskinen Fakse i aktion, efter veterantraktorklubben har overtaget og gennemrepareret den særegne maskine. Den blev dog prøvekørt allerede på årets fynske dyrskue.

Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
29-07-2019 08:00
På lørdag startes den nyerhvervede langhalmsmaskine op i Øster Hæsinge.

Selv om det i den kommende tid er store 30-40 fods mejetærskere, som dominerer det fynske høstlandskab, så er der også plads til nostalgi.

Det sørger medlemmerne i Motor og Veterantraktor Klubben Fyn for, når der tages hul på høstarbejdet med selvbinder, og efterfølgende tærskning af kornet med tærskeværk. Og fra i år nu også med langhalmsmaskine til fremstilling af tækkemateriale til stråtag eller halmstrå til julebukke.

I lørdags var der indkaldt til første høstdag fra klokken 10-15 i Øster Hæsinge, hvor der både blev høstet rug, og negene blev sat i skok eller hobe.

 

Langhalm

På lørdag den 3. august er det så tid til at få rugen tærsket. Det sker ligeledes i Øster Hæsinge, på »Peterspladsen«, Toftekrogen 8, i tidsrummet fra klokken 10-15.

Det sker dels med et tærskeværk, trukket af en dieselmotor, og dels som langhalm med foreningens »nye« langhalmsmaskine.

Der er tale om et eksemplar af Langhalms-maskinen Fakse, som den ældre generation husker fra de fynske landeveje og marker for årtier tilbage. Og fra årets fynske dyrskue, hvor den blev præsenteret og prøvekørt på pladsen, efter medlemmer af veterantraktorklubben har brugt mange timer på at reparere og renovere donationen af hele to maskiner fra Bøje Olsen i Fakse.

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next