bannerPos

Høsten kom godt i gang på Lolland

Høsten kom godt i gang hos Kim Monk Rasmussen på Lolland. Foto: Privat.

Henrik Sieben

Journalist
16-07-2019 08:00
Overraskende højt udbytte, lød det fra Kim Monk Rasmussen, Hvidkilde og Bøllesminde, der var blandt de første til at høste vinterbyg.

- Det er nok det tidligste vi nogen sinde har været i gang med at høste, og når det samtidig er med et overraskende godt udbytte, så er det bare dejligt. Sådan lød det fra Kim Monk Rasmussen, da han søndag den 1. juli, som en af de første gik i gang med årets høst af vinterbyg.

Kim Monk Rasmussen driver ejendommene Hvidkilde og Bøllesminde ved Vestenborg og Stokkemarke på Lolland.

Plante- og svineavleren fra Lolland havde, da LandbrugØst talt med ham fået høstet 26 af i alt 38 hektar med den 6-raddet vinterbygsort Kosak, der blev sået i september sidste år. Og med et tilfredsstillende resultat til følge:

- Udbyttet i snit på de tre marker, der indtil nu er høstet har ligget på 9,1 tons per hektar målt på brovægt, og med en vandprocent mellem 13 og 15. På en enkelt mark viste mejetærskeren stort udbytte: 11.504 kilo pr hektar.

- Og det er klart tilfredsstillende lyder det fra Kim Monk Rasmussen, der samlet driver 478 hektar.

Det er første gang at Kim Monk Rasmussen har Kosak i sit sædskifte, ligesom det er flere år siden han har haft vinterbyg i sin markplan.

- Det var godt vejr i efteråret 2018 til at så vinterbyg, så jeg syntes, at nu var tiden kommet til at det skulle prøves igen.

Tre generationer medvirkede

I øvrigt var det Kim Monk Rasmussens far, Leif Monk Rasmussen, der satte årets høst i gang:

- Han var ude og cykle og kom så tilbage og sagde, nu er det tid at komme i gang med høsten. Jeg kørte ud og kiggede på det, og så gik vi i gang. Ja det er godt med en ”seniorkonsulent”, som min far.

Med til at hjælpe i høst har Kim Monk Rasmussen også sønnen Jeppe.

Foruden planteavlen har Kim Monk Rasmussen opformeringsbesætningen der består af 670 søer:

 

Gylle kræver præcision

Det er tid for såning af raps. Det betyder blandt andet travlhed med nedfældning af gylle, inden rapsen skal sås. Derfor er Skovsgårde Maskinstations nye avancerede Vredo gyllenedfælder i fuldt sving i denne tid.

Friske rabarber og porrer til københavnerne

- Det er lokalproducerede råvarer og den gode historie, der tæller. Ikke nødvendigvis prisen, konstaterer Bjarne Nielsen, der i mange år har levet godt af tre hektar med hver af de to specialafgrøder på sin sandjord i Vester Kærby.

Altid nyeste model på Nordskov

Gennem generationer har seneste model af den danskudviklede mejetærsker høstet afgrøderne på den midtfynske bedrift. Til denne sæson er indkøbt det første eksemplar af MF Ideal 7-modellen, som er skabt på Agco’s udviklingscenter i Randers, men produceres i Italien.

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Dyrskuechefen til Lundsgaard

Alex Nielsen er blevet ansat som eventchef for Anexet på godset ved Kerteminde.

Stougaard vil holde regeringen op på klimaløfter

Halmbranchen glæder sig over en klimaambitiøs regering. Men nu skal der handling bag ordene, mener Danske Halmleverandører.

Køng-landmand styrer sin risiko med succes

Hans Raahauge har gode erfaringer med DLG’s risikostyringsværktøj Risk Management.

Plovekspert holder nyt pløjekursus

Landbrugsrådgivning Syd inviterer til pløjekursus ved Ørbæk den 3. september, hvor man kan deltage både med og uden plov.
Side 1 af 34 (667 artikler)Prev1234567323334Next