bannerPos

Brahetrolleborgskue med nyheder

Disse to Tinker vallakker skal repræsentere Stutteri Tinka på Brahetrolleborgskuet på lørdag. Til højre 24 point-vinderen fra Landsskuet, 7-årige Holm’s Pride of Stanley, her præsenteret af stutteriejer Lisbeth Holm, og til venstre 16-årige Dandy, der holdes af Anemone Juhl Hansen, som skal ride ham i skuets Tinker-showteam.

Tekst og foto: Anders Kurt Simonsen

Freelancejournalist
16-07-2019 08:00
Det 120. hesteskue på Brahetrolleborg lørdag den 20. juli byder på både traditioner og nyheder.

Når dette års Brahetrolleborg Heste- og Ponyskue afholdes lørdag den 20. juli, er det 120. gang, den smukke plads mellem Brahetrolleborg Slot og godsets fredede og velholdte avlsbygninger danner ramme om det traditionsrige skue.

Men trods den ærværdige alder er det ikke traditioner alt sammen. Selv om det nu er ottende år i træk - og dermed allerede en tradition, – at samtlige racer i Danmark, ponyer såvel som heste med godkendt stamtavle, er indbudt til at udstille, så lancerer skuets arrangør, Brahetrolleborgforeningen, i år en utraditionel nyhed.

Skuet i Skuet

Nyheden »Skuet i Skuet«, der her afprøves for første gang, er et tilbud til hesteejere, som har en pony eller en stor hest, som de kunne tænke sig at komme på dyrskue med. Fordi det er hyggeligt at være på dyrskue og spændende at få en bedømmelse af hesten. Problemet er bare, at den ikke har en stamtavle og ikke er racegodkendt. Og dermed normalt ikke kan blive udstillet og bedømt.

De heste og ponyer, som udstilles på Skuet i Skuet, deltager ikke i dagens officielle aktiviteter. Men de bedømmes, og deltagerne modtager en sløjfe for fremvisningen. Derudover kan udstillerne på Skuet i Skuet tilmelde sig en mønstringskonkurrence.

Flere nyheder

Brahetrolleborgforeningen glæder sig i øvrigt over, at flere end 70 ponyer og heste – lidt flere end sidste år – fordelt på 14 racer, er tilmeldt Brahetrolleborgskuet. Derudover er cirka 10 tilmeldt det nye Skuet i Skuet. Et tiltag, som forventes at kunne være med til at øge interessen for hesteavlen.  

Af andre nyheder kan nævnes »Hesteloppen«, der består af salgsboder i Brahetrolleborgs nyrenoverede tidligere kostald. I bygningen, der allerede rummer Café Krybben, toiletter m.v., vil der være stande med brugt rideudstyr og andet udstyr til heste, kunsthåndværk, malerier, bronzefigurer eller andet spændende. Og der er stadig mulighed for at komme med.

Stort program

Arrangører og udstillere har som sædvanlig sammensat et stort program, som kan ses på hjemmesiden: www.brahetrolleborgforeningen.dk.

Bedømmelse af de udstillede heste og ponyer foregår fra klokken 09.00 -12.00 – dels i den store ring og dels på græsbanerne foran slottet.
Dagens program byder i øvrigt på to gange slæbning af banen med Fjordheste, mønstringskonkurrencer, Tinker-show, valg og præmiering af skuets bedste følhoppe, overrækkelse af Brahetrolleborgs særlige udmærkelse Følfadet, Ungarsk Post, køreopvisning med Shetlandspony, Frederiksborg og Friesere, præsentation af alle udstillede heste og ponyer, »Bedste Horsemanship«, udpegning af Publikums Favorit 2019, uddeling af ærespræmier og valg af »Best In Show«. Desuden agility træning, gratis kaperkørsel og gratis pony-træk for børn. Beslagsmed Klaus Hansen viser skoning af heste. Og dagen igennem er der muligheder for at stille sult og tørst.

Tinker-travlhed

Det sædvanlige pressemøde forud for Brahetrolleborgskuet blev i år afholdt hos Lisbeth og Jan Holm, der driver Stutteri Tinka, Vestergade 32, Vester Hæsinge, Broby.

Stutteriet, der startede i 2001, har i dag ni Tinker heste, hvoraf de fem var udstillet på Landsskuet i Herning. En af disse, den 7-årige vallak, Holm’s Pride of Stanley, opnåede topkarakteren 24 point, mens de øvrige fire fik henholdsvis 23, 22, 22 og 21 point.

Stutteri Tinka udstiller desuden to vallakker på lørdagens heste- og ponyskue på Brahetrolleborg. Det er 24 point-vinderen fra Landsskuet, Holm’s Pride of Stanley, og den 16-årige Dandy, der i Herning opnåede 21 point. Begge deltager også på Brahetrolleborgskuet i Dansk Tinkerforenings »Showteam«.

Ikke så sært, at både Stutteri Tinkas ejere og deres dygtige hjælpere og ryttere i denne tid har travlt med træning og klargøring af de smukke heste til de mange opgaver, hvor det sydvestfynske stutteri »viser flaget«.

 

Novana-rapport bekymrer miljøminister

Nye tal fra årets NOVANA-rapport viser, at kvælstofudledning er på samme niveau som tidligere. Derudover er der flere fund af sprøjtemidler i drikkevand og grundvand.

Landboforeningen fortsætter uændret

Centrovice består som landboforening fuldt selvstændigt med øgede muligheder og kræfter, blev det fastslået ved fusions-generalforsamlingen.

Stort ja til storfusionen

147 stemte for, 13 imod, da det blev vedtaget at sammenlægge rådgivningen i Centrovice og LMO med tilbagevirkende kraft fra 1. november til landets største rådgivningsselskab indenfor landbruget.

Endnu bedre service fra Samson Agrolize

Den danske salgs- og serviceorganisation bag Samson gyllevogne og møgspredere, Samson Agrolize, justerer nu sin serviceorganisation i Danmark og opnår derved en endnu bedre dækning med specialiserede servicemedarbejdere og reservedelsadgang for sine kunder.

Centrovice sætter fokus på finansiering

Deltagerne ved mødet den 20. november vil blive rustet til finansforhandlinger og få et aktuelt økonomisk indblik.

Øerne klar til fremtiden

På generalforsamlingen i Skovdyrkerforeningen Øerne glædede formanden, Rudolf Iuel, sig over succes med to nye kampagner til hvervning af nye medlemmer.

Manitou til Fyn

KSM Maskinservice på Fyn er blevet forhandler af Manitous store læsser- og teleskopprogram.

Stort fynsk ja til fusion

Rådgivningen i Centrovice og LMO sammenlægges med tilbagevirkende kraft fra 1. november til nyt stort rådgivningsselskab.

Vagtskifte efter 40 år

Svanninge Auto & Traktorservice A/S fortsætter uændret under det nye partnerskab mellem René Helding og Brian M. Andersen.

- Støtte skal målrettes hele sektoren

Økolandmand Nicolaj Pedersen mener, at EU-støttemidler i mindre grad bør kunne søges af den enkelte landmand.
Side 1 af 39 (771 artikler)Prev1234567373839Next