bannerPos

Stougaard vil holde regeringen op på klimaløfter

Hans Stougaard, formand for Danske Halmleverandører, vil nu gå til regeringen og præsentere halm som et CO2-neutralt og klimavenligt brændsel til landets kraftvarmeværker. 43 procent af Danmarks biomasseforbrug er i dag importeret. Typisk i form af træflis.

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
16-08-2019 08:00
Halmbranchen glæder sig over en klimaambitiøs regering. Men nu skal der handling bag ordene, mener Danske Halmleverandører.

I disse uger mejetærskes der på livet løs over hele landet. Og hvor planteavlerne skal beslutte sig for, om halmen skal snittes eller presses.

- Umiddelbart er det et år, hvor der er halm nok. Og set i lyset af et vådt 2017 og et tørt 2018 er vi i år i en helt anden situation. Derfor er det også aktuelt at spørge, om man skal snitte eller presse, siger formanden for Danske Halmleverandører, Hans Stougaard fra Flemløse og tilføjer:

- Mit svar er, at vi fra branchen kommer til at servicere både husdyrproducenter og halmfyrede varmeværker. Men vi har også brug for, at politikerne kommer på banen. Vi hilser det således velkomment, at vi har en regering, der er så optaget af klimaet, som tilfældet er. Vi har noteret os alle klimaløfterne i valgkampen. Og de løfter vil vi naturligvis holde regeringen op på.

Godt halmår

Hans Stougaard understreger således, at der er rig mulighed for at sende endnu mere halm ind i den danske energiproduktion, end tilfældet er i dag.

- Vi har den CO2-neutrale vare. Og det vil vi naturligvis gå i brechen for at få forklaret den nye regering. I dag er det jo således, at en del værker fyrer med træflis, og her har vi et bedre alternativ, der er klimavenligt, pointerer Hans Stougaard.

Halmformanden vurderer, at der er tilstrækkeligt med halm på markerne til, at der kan opbygges en halmbuffer, så man har lidt at tære på i dårligere halmår end i år.

43 procent importeres

Danmark er unik ved, at 43 procent af vores biomasseforbrug er importeret. Typisk i form af træflis.

- Det glade budskab er, at vi kan tilbyde god, stabil forsyning af CO2-neutral halm, der vokser lige her på vores danske marker. Og vi er parat til at indgå langsigtede kontrakter.

- Men det er nu, man aktivt skal tage stilling. Hos landmanden til, hvorvidt man slår halmsnitteren til på mejetærskeren eller ej. Og hos den klimafokuserede regering om, hvorvidt man vil fyre CO2-neutralt eller ej, siger halmformand Hans Stougaard.

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next