bannerPos

Vin fra Vestfyn og Verden

Vestergaards tidligere hestestald danner en smuk ramme om den vestfynske vin-virksomheds vinsmagninger, orienteringsmøder og udstillinger. Peter Christensen præsenterer her en hvidvin af egen produktion, men også importerede vine fra 15 vinproducenter verden over kan ses og opleves »i stalden«.

Tekst og foto: Anders Kurt Simonsen

Freelancejournalist
02-12-2019 08:00
Vestergaard Vin ApS i Lundager ved Assens sælger importerede vine fra omkring 15 vinproducenter verden over samt fynsk vin af egen produktion. Måske som en lokal julegaveidé?

- Lige fra jeg var 13 år, har jeg interesseret mig for vin og dens tilblivelse. Det fortæller ejeren af Vestergaard i Lundager ved Assens, Peter Christensen, der er uddannet forstkandidat, og som efter nogle år som rådgiver i jyske og sjællandske landboforeninger nu arbejder i Nordeas landbrugsafdeling.

Peter Christensen er vokset op på forældrenes landbrug i Harndrup, og han fortæller, at en vinbog i hans fars bogreol – og især bogen »Vinavl i Danmark«, der udkom, mens han læste til forstkandidat på Landbohøjskolen, satte skub i tanken om at blive vinbonde.

I 1999, da han var 21 år, plantede han sine første vinstokke. På forældrenes ejendom blev der etableret en lille vinmark med 350 vinstokke, hvor han kunne teste forskellige sorter og metoder. Det blev startskuddet til at finde den helt rigtige ejendom til vinproduktion.

Vestfynsk vinmark

Efter grundig søgning lykkedes det i 2011 at finde Vestergaard i Lundager, hvor arealet er højt beliggende med en jordbund og et forholdsvis mildt klima, der er velegnet til vindyrkning.

- I 2012 begyndte vi at plante vinstokke, fortæller Peter Christensen, der i dag har cirka 1.000 vinstokke fordelt på ni forskellige druesorter.

Sammen med de 350 i Harndrup udgør hans vinareal i alt cirka en halv hektar. De største sorter er Solaris, Riesel og Rondo, men der er også andre kendte sorter som Pinot Noir, Chardonnay og Riesling.

2014 blev det første høstår, hvor den vestfynske vin kom til salg. Men inden da var familien på Vestergaard allerede så småt begyndt at importere vin fra forskellige producenter rundt omkring i Europa.

Det skal være sjovt

- Vi har altid kørt på ferie til nogle af Europas vindistrikter. Som regel tog vi noget vin med hjem, og helt naturligt opstod tanken om at lave en forretning ud af det, siger Peter Christensen. To kammerater, Søren Folke og Finn Schousboe, der også interesserer sig for vin, ville gerne være med. I 2012 lavede vi sammen Vestergaard Vin ApS, der har adresse på Vestergaard, og vi begyndte at importere vin.

- Vi importerer selv vores vine fra mindre og mellemstore vinbønder primært i Europa, og sortimentet består af udvalgte vine fra mange af de bedste vindistrikter. Det er vigtigt for os at komme ud og personligt møde de mennesker, der står bag produktionen. Først og sidst handler det om troværdighed.

- I øvrigt, understreger den vestfynske vinproducent, er det - at importere og sælge vin - for os alle en fritidsbeskæftigelse. Og aktiviteterne er baseret på to vigtige målsætninger: 1) Det skal være sjovt. 2) Det må ikke koste os penge.

Vin i hestestalden

Det solide og håndværksmæssigt smukke inventar i Vestergaards tidligere hestestald danner i dag en indbydende ramme om virksomhedens udstillings-, salgs-, møde- og selskabslokale, som blandt andet benyttes, når der med jævne mellemrum afholdes vinsmagning.

Arrangementet starter gerne i vinmarken med en orientering om de forskellige sorter og om arbejdet med dyrkning og produktion af vinen. Og da der i tilknytning til vinmarken i Lundager er tilplantet et mindre areal med juletræer, lægger det ved de forestående arrangementer inden jul op til, – som Peter Christensen udtrykker det - at »folk kan få både julevin og juletræ«.

 

Fra Vestfyn og Verden

- Selve vinsmagningen foregår »i stalden«, og det har vist sig, at den danske og den importerede vin giver en god kombination. Vi startede med rødvin, men i dag har vi også hvidvin, rosé, dessertvin, mens champagne-typer er på vej. Og det passer fint ind i konceptet med lokale fødevarer, fastslår Peter Christensen.

- Vi vil gerne vækste, men det skal være i det tempo, hvor vi kan være med, og hvor folk kan komme igen. Vores sortiment omfatter cirka 90 forskellige vine fra distrikter verden over, og vi har vine lige fra 75 til 695 kroner pr. flaske. Vi er især stærke i området fra 70 til 150 kroner.

- Og vi har et stort marked, idet vi både sælger fra butikken og vores webshop, lyder fra den vestfynske vinavler.

0

14.300 kroner for DSV-frø

Sidste år satte frøfirmaets avlere ny rekord i alm. rajgræs med 1.892 kg pr. hektar.

Dyhr står på flere ben

Gudbjerg-virksomheden startede for 50 år siden med reparation af alt fra knallerter til traktorer, biler, lastvogne og entreprenørmaskiner. J. Dyhr A/S er i dag en moderne maskinforretning, hvor værkstedsarbejdet er en stor aktivitet, blandt andet med klargøring og service af lastvogne med kraner.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Problemplanter op med rod

Selektiv fjernelse af stive bundplanter som pindsvineknop vil gavne både miljø, dyreliv og vandgennemstrømning, lyder det fra erfarne vandløbsfolk, der udfører grødeskæringsforsøget i Assens Kommune.

Vestfynske vandløb med i enestående forsøg

I Assens Kommune kører nu et firårigt projekt, som skal medvirke til en forbedret grødeskæring til gavn for både vandløb, fisk, dyreliv og de omkringliggende arealer.

Dalum tredobler antallet af ansøgere til 10. klasse

Alle stole er optaget, når Dalum Landbrugsskole efter sommerferien byder velkommen til et nyt hold elever i 10. klasse.

Kuhn-maskiner i øko-græs

I det flotte sommervejr var græskaravanen fra Maskinhandler Indkøbsringen forleden nået til Fyn.
Side 1 af 55 (1093 artikler)Prev1234567535455Next