bannerPos

Økologisk frugtavler: Frosten spiste æblerne

- Det er et stort problem, at vi ikke har samme vilkår som frugtavlerne i resten af Europa, hvor man i mange lande må bruge midler, som vi ikke må bruge i Danmark, siger Henning Bæk Hansen, der i år samtidig må konstatere, at træerne i hans 32 hektar økologiske frugtplantage langt fra bugner af frugt.

Ebbe Mortensen

Freelance journalist
02-09-2019 08:00
Minusgrader i maj skærer 80 procent af æblehøsten hos plantageejer i Allesø i forhold til sidste år.

- Det bliver et rigtigt mostår.

Det konstaterer Henning Bæk Hansen tørt efter en rundtur i sin 32 hektar store æbleplantage i Allesø, hvor træerne langt fra bugner af frugt. Den økologiske frugtavler plukkede sidste år 800 tons æbler ned fra træerne. I år runder udbyttet næppe mere end 100 tons, vurderer han.

- Det var frosten i begyndelsen af maj, som er den store skurk. Vi troede ikke, der var noget problem, fordi alt var i knop, intet var sprunget ud endnu. Men da knopperne åbnede sig, faldt blomsterne ud på de mest følsomme sorter, fortæller Henning Bæk Hansen.
Og efterfølgende er der selvfølgelig flere skadedyr om fem æbler end om 100, tilføjer han.

Prøvede med IP-produktion

Den fynske frugtavler startede i 1988 og var fra starten tiltrukket af den økologiske produktionsform. På det tidspunkt var der imidlertid ingen erhvervsfrugtavlere, som producerede økologisk, så der var ingen til at vise, hvordan man griber en økologisk produktion af æbler an.

- Vi startede derfor med IP-produktion, som var en fornuftig produktionsform, hvor man udnytter det bedste fra både den konventionelle produktionsform og den økologiske, fortæller Henning Bæk Hansen.

- Jeg lagde vægt på at bevare en masse nyttedyr og lade være med at bruge gift. Men IP havde ingen reklameværdi og slog slet ikke an. Der var ingen, der kunne se forskellen på den konventionelle produktionsform og IP-produktionen, og der var ingen, der ville give en merpris for varerne.

Omlægning til økologi

Derfor startede Henning Bæk Hansen i 2004 omlægningen af sin produktion til økologi. Det var en stor økonomisk satsning, fordi der på daværende tidspunkt ikke på rådgivningssiden eksisterede en køreplan for økologisk frugtproduktion.

- Her på Fyn var vi kun to avlere, der kastede os ud i det. Der var ikke andre, som ville være med. Der har altid været en masse økologiske hobbyavlere med nogle få hektar. Men de har deres faste job og pension ved siden af, så for dem har det ikke de samme konsekvenser, hvis det går galt, som det har for os med store arealer, påpeger Henning Bæk Hansen, der har 32 hektar med æbletræer.

- Og det har gået galt mange gange. Men vi har trods alt klaret skærene, beretter den fynske økolog, der gennemførte omlægningen til økologi i to etaper. Første del i 2005 og anden del i 2008.

Ulige konkurrenceforhold

Men det er langt fra uden problemer at være økologisk frugtavler i Danmark. De danske frugtavlere har udfordringer i form af svampe og insekter, som ikke kan bekæmpes på samme måde, som frugtavlere andre steder i Europa kan.

- I Tyskland har rådgivere, embedsfolk og avlere sat sig ned sammen og fundet løsninger. Man har løst problemerne i en samlet pakke. Herhjemme har vi et system, hvor vi må søge systemet om at få godkendt det enkelte middel, og det koster en formue hver gang, fortæller Henning Bæk Hansen.

- Det er et stort problem, at vi ikke har samme vilkår som resten af Europa, hvor man i mange lande må bruge midler, som vi ikke må bruge i Danmark. I princippet har vi det samme regelsæt, men i andre lande godkender man midlerne langt hurtigere end i Danmark. For eksempel tog det 10-12 år at få godkendt bagepulver til bekæmpelse af skurv herhjemme.

- Vi mangler simpelthen nogle værktøjer i vores værktøjskasse, understreger indehaveren af Allesø Frugt.

Lys fremtid for økologi

Selv om den økologiske dyrkningsform har nogle udfordringer, har Henning Bæk Hansen ingen planer om at forlade økologien.

- Jeg synes simpelthen, økologien er en bedre måde at dyrke æbler på. Vi lever og trækker jo vejret her på stedet, og jeg er sikker på, at fremtiden er lys for økologien. Tidligere var det kun frontløberne, der ville have økologi, men i dag er det også menigmand. Jeg tror, det hænger sammen med, at folk er blevet mere miljøbevidste, siger den fynsk frugtavler.

Allesø Frugt

  •         Allesø Frugt, Søhusvej 194, Odense N, er grundlagt af Henning Bæk Hansen i 1988
  •        Produktionen blev omlagt til økologi i to etaper. Første etape i efteråret 2005, anden etape i 2008
  •        Der dyrkes cirka 20 forskellige æblesorter fordelt på cirka 32 hektar
  •        Desuden dyrkes der forskellige blommesorter på 7 hektar
  •         I æblerne er hovedsorterne Santana, Pirouette, Elise og Pinova
  •         Af lidt ældre sorter dyrkes Elstar, Topaz og Holsteiner Cox
  •        De økologiske frugter sælges hovedsalig til Aarstiderne og Coop

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next