bannerPos

Nytårsudtalelse: Større handlefrihed og fleksibilitet for fremtidens landbrug

- Den nye generation af dygtige, unge mennesker har et andet syn på dét at drive landbrug og virksomhed, og vovemod og handlekraft til at kunne sikre dansk landbrug en fremtid, påpeger Peder Cederfeld i sin nytårsudtalelse.

Redaktionen

29-12-2018 08:00
- At lade de større bedrifter betale EU-gildet er konkurrenceforvridende og en glidebane mod juridisk omlægning, påpeger formanden for Patriotisk Selskab.

Af Peter Cederfeld de Simonsen, formand for Patriotisk Selskab

2018 lakker mod enden, og det er tid til at gøre status og se fremad.

For mange danskere og for landbruget i særdeleshed vil 2018 blive husket som året med den tørreste og varmeste sommer i mands minde.

En langvarig tørke ramte hele landet og fik store konsekvenser for den enkelte landmand og for Landbrugsdanmark som helhed.
Derfor står mange familier rundt om i landet i en vanskelig situation.

Håb om holdbare løsninger

Vejrmæssigt kan vi kun håbe, at 2019 byder på mildere vinde.

Politisk kan vi glæde os over, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen – som var nytiltrådt, da tørken ramte – har udvist stor åbenhed for at skabe større fleksibilitet og handlefrihed for landbruget og dermed større spillerum for os selv til at vise vejen, finde holdbare og realistiske løsninger og skabe balance mellem miljø, landbrug, bæredygtighed osv.

Netop det at vise vejen og sætte dagsordenen har Patriotisk Selskab i årets løb gjort en stor indsats for. Sammen med Tænketanken Frej deltager vi i et projekt, der skal munde ud i en række ambitiøse og holdbare løsninger til fremtidens fødevareproduktion.

Fælles europæisk landbrugspolitik

Kigger vi ud i verden, har vi udsigt til en ny fælles europæisk landbrugspolitik: CAP 2020.

Med langt over 40 millioner mennesker beskæftiget inden for europæisk landbrug udgør erhvervet den største arbejdsgiver i EU. Der er derfor store summer på spil, når en fælles europæisk landbrugspolitik skal tilrettelægges med henblik på at sikre forbrugerne en høj fødevarekvalitet og -forsyning, sikre landmænd fair vilkår og bane vejen for jobskabelse og indtjening i landdistrikterne.

Så meget desto vigtigere er det, at den ny fælles politik – som udvikles i en international brydningstid – ikke skaber konkurrenceforvridning mellem små og store landbrug. At lade de større bedrifter betale gildet i form af støttelofter, omfordeling og anden reduktion af støtten er ikke blot undergravende for konkurrencesituationen, det er også en glidebane for juridisk omlægning af de store bedrifter.  

Lad os arbejde for, at landbrugsstøtten som minimum fastholdes på det nuværende niveau og med det mål for øje, at støtten bruges til at optimere og sikre, at landbruget og hele landbrugserhvervet drives bedst muligt.

Generationsskifte

At drive og videreudvikle et landbrug - hvad enten det sker på dansk eller europæisk jord - kræver, at den unge generation er parat til at tage over, når den ældre generation takker af. Hver tredje virksomhedsejer i dansk landbrug er over 65 år, og mange ejendomme står over for et generationsskifte inden for de kommende år.

I den daglige rådgivning hos Patriotisk Selskab har generationsskifter stort fokus, og som rådgivere er vi parate til at tage imod en ny generation af dygtige, unge mennesker. En generation med et andet syn på dét at drive landbrug og virksomhed, og med vovemod og handlekraft til at tænke nyt og anderledes, spotte tidens tendenser og sikre dansk landbrug en fremtid.

På vegne af Patriotisk Selskab vil jeg ønske vores medlemmer, kunder, samarbejdspartnere og kolleger samt hele erhvervet en glædelig jul og et godt og udbytterigt nytår.

 

Hegne inde - og hegne ude

Uanset om man vil holde heste eller kreaturer inde, eller holde for eksempel kronvildt ude, er løsningen hos Poda Hegn, der også har udviklet specielle låger.

Semler satte fokus på graduering

Semler Agro Odense samlede ikke mindre end 70 mennesker, da der var inviteret til temaaften om mulighederne for graduering i gødskningen på marken.

Danish Agro tilpasser medlemsdemokratiet

Andelsgrovvareselskabet etablerer fra næste år en delegeretforsamling. De fynske medlemmer valgte ved mandagens regionsmøde Søren Dyssemark Knudsen som nyt bestyrelsesmedlem.

Overskud i Centrovice

Rådgivningsvirksomheden havde en omsætning på tæt ved 100 millioner kroner og et overskud efter skat på 500.000 kroner.

Kokkenborg samler salgsdyrene i nyt stort staldanlæg

Lettere logistik og bedre overblik er blandt andet baggrunden for Dorte og Jens Himmelstrups store udvidelse langs Svendborg-motorvejen ved Kirkeby.

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Stress fik mælkeproducent ned med nakken

Landmænd er ekstra modtagelige overfor stress, fordi de ofte er for længe om at erkende arbejdspresset. En af dem er fynske Klaus Jørgensen, som fortalte om tabu-sygdommen på årets kvægkongres.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

Lange lige løgrækker

Hos Skiftekær Økologi ApS på Tåsinge satses der i stigende grad på den mere specialiserede produktion. Løg og kartoffelproduktionen fylder dog fortsat mest i markplanen.
Side 1 af 24 (472 artikler)Prev1234567222324Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer