bannerPos

Fynske Fåreavlere fejrer fyrre år

For 40 års siden blev Fynske Fåreavlere stiftet ved en generalforsamling på Hjemstavnsgården. Forleden var medlemmer igen samlet på museet for at markere jubilæet. Fotos: Connie Dreyer, Fynske Fåreavlere

Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
25-08-2019 09:11
Jubilæet blev markeret på Hjemstavnsgården i Gummerup, hvor foreningen blev stiftet for 40 år siden.

I år er det 40 år siden, foreningen Fynske Fåreavlere blev stiftet. Det skete på Hjemstavnsgården i Gummerup, hvor omkring 50 fåreavlere var mødt frem for at danne i en lokalafdeling indenfor Dansk Fåreavl.

Derfor var det naturligt igen at samles på Hjemstavnsgården for at markere 40-års jubilæet. Det skete forrige lørdag med boder af fåreavlernes håndværk og billeder fra gammel tid. Og med snak over kaffen om gamle dage. aftenen blev afsluttet med taler og spisning at lam.

Efter at have været en lokalforening under Dansk Fåreavl er Fynske Fåreavlere i dag en selvstændig forening, hvor mange medlemmer har delt sine erfaringer og lagt et stort arbejde i foreningen. Specielt blev Elisabeth Ebbesen ved jubilæet nævnt for sin ihærdighed indenfor dansk fåreavl.

Også Svend Ove Jørgensen som igennem mange år var formand og skrev artikler og endog trykte Fårebladet til gavn for de Fynske Fåreavlere, blev nævnt. Det samme gjorde Dorthe Mortensen som håndværkeren, der har lært en masse fra sig til kursister omkring farvning af garn, pølsefremstilling og været backup på Fårebladet og altid er villig til at give en hjælpende hånd. 

Fåredag

I mange år frem til 2013 afholdtes der hvert år »Fåredag« på Hjemstavnsgården i Gummerup. Her blev fremvist de forskellige fåreracer, de blev bedømt og mange havde stader med deres håndværk, hjemmestrik og skind. Der blev stegt lam over bål, og det var en rigtig fornøjelig dag med megen udveksling af får og geder. 

Dette arrangement ophørte, da bureaukratiet for Hjemstavnsgården overtog, og det blev for dyrt at afholde Fårets dag. 

- Mange medlemmer og Hjemstavnsgården ønsker i dag, at det kunne være anderledes, lyder det fra Connie Dreyer, Brændekilde, som i dag er formand for Fynske Fåreavlere.

Hun fortæller, at foreningen i dag fremmer kendskabet til fåreavlen igennem teoretiske og praktiske kurser samt besætningsbesøg. Foreningen samarbejder med et par jyske foreninger omkring kurser og har ligeledes sammen været på studieture blandt andet til Skotland og Sverige og ture rundt i Danmark.
 

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next