bannerPos

Fynske Fåreavlere fejrer fyrre år

For 40 års siden blev Fynske Fåreavlere stiftet ved en generalforsamling på Hjemstavnsgården. Forleden var medlemmer igen samlet på museet for at markere jubilæet. Fotos: Connie Dreyer, Fynske Fåreavlere

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
25-08-2019 09:11
Jubilæet blev markeret på Hjemstavnsgården i Gummerup, hvor foreningen blev stiftet for 40 år siden.

I år er det 40 år siden, foreningen Fynske Fåreavlere blev stiftet. Det skete på Hjemstavnsgården i Gummerup, hvor omkring 50 fåreavlere var mødt frem for at danne i en lokalafdeling indenfor Dansk Fåreavl.

Derfor var det naturligt igen at samles på Hjemstavnsgården for at markere 40-års jubilæet. Det skete forrige lørdag med boder af fåreavlernes håndværk og billeder fra gammel tid. Og med snak over kaffen om gamle dage. aftenen blev afsluttet med taler og spisning at lam.

Efter at have været en lokalforening under Dansk Fåreavl er Fynske Fåreavlere i dag en selvstændig forening, hvor mange medlemmer har delt sine erfaringer og lagt et stort arbejde i foreningen. Specielt blev Elisabeth Ebbesen ved jubilæet nævnt for sin ihærdighed indenfor dansk fåreavl.

Også Svend Ove Jørgensen som igennem mange år var formand og skrev artikler og endog trykte Fårebladet til gavn for de Fynske Fåreavlere, blev nævnt. Det samme gjorde Dorthe Mortensen som håndværkeren, der har lært en masse fra sig til kursister omkring farvning af garn, pølsefremstilling og været backup på Fårebladet og altid er villig til at give en hjælpende hånd. 

Fåredag

I mange år frem til 2013 afholdtes der hvert år »Fåredag« på Hjemstavnsgården i Gummerup. Her blev fremvist de forskellige fåreracer, de blev bedømt og mange havde stader med deres håndværk, hjemmestrik og skind. Der blev stegt lam over bål, og det var en rigtig fornøjelig dag med megen udveksling af får og geder. 

Dette arrangement ophørte, da bureaukratiet for Hjemstavnsgården overtog, og det blev for dyrt at afholde Fårets dag. 

- Mange medlemmer og Hjemstavnsgården ønsker i dag, at det kunne være anderledes, lyder det fra Connie Dreyer, Brændekilde, som i dag er formand for Fynske Fåreavlere.

Hun fortæller, at foreningen i dag fremmer kendskabet til fåreavlen igennem teoretiske og praktiske kurser samt besætningsbesøg. Foreningen samarbejder med et par jyske foreninger omkring kurser og har ligeledes sammen været på studieture blandt andet til Skotland og Sverige og ture rundt i Danmark.
 

Ib Jensen stopper

Fyns Familielandbrug skal vælge ny formand på den kommende generalforsamling.

Vådt år for planteavlen

Efter tørken i 2018 blev 2019 et af de vådeste år nogensinde, fastslog Fyns Familielandbrugs formand på LRS’s planteavlsaften i Svendborg.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.

Energinet kom i dobbeltild i Davinde

Der blev skudt på Energinet både fra lodsejere og miljøforkæmpere under et møde om Baltic Pipe-gasledningen i Davinde Forsamlingshus.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Oplagt for de unge

DM&E Fyns nye formand opfordrede ved generalforsamlingen medlemmerne til at tage flere elever ind i virksomheden.

Formandsskifte i Fyns LandboUngdom

Da Fyns LandboUngdom for nylig afholdt Årssamling, inkluderede det en overlevering af formandsposten. Den afgående formand Frederik Petersen går efter post i LandboUngdoms landsledelse.
Side 1 af 45 (890 artikler)Prev1234567434445Next