bannerPos

Manden med maskinerne

For 25 år siden startede Tony Hofstedt sin entreprenørvirksomhed fra hjemmet ved Uggerslev, og alle årene har det været uden ansatte men med en markant maskinpark.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
05-08-2019 08:00
I 25 år har Tony Hofstedt drevet sin entreprenørvirksomhed ved Uggerslev uden ansatte, men med en stor maskinpark til de mange opgaver.

Umiddelbart ligner det en maskinpark hos en entreprenørvirksomhed med flere medarbejdere. Bag den nedlagte landbrugsejendom i Ringemarken ved Uggerslev står således gravemaskiner i flere størrelser linet op, sammen med en stor Massey Ferguson traktor med blokvogn, jordvogne, en minilæsser og et væld af andet grej og entreprenørudstyr.

Alligevel har Tony Hofstedt aldrig haft ansatte i de nu 25 år, han har drevet sin virksomheden fra hjemmet mellem Uggerslev og Roerslev.

- Jeg går ikke ned på udstyr, erkender den nordfynske entreprenør, der til gengæld trækker på kollegaer, når en opgave kræver en større kapacitet eller manpower.

Ny gravemaskine på vej

Som autoriseret kloakmester udfører han både grave- og kloakarbejde, jordarbejder for eksempel ved anlæggelse af vandbassiner, søer eller gylletanke, udgravning til maskinhaller eller andre bygninger, flisearbejde, vandløbsvedligeholdelse og dræning.

Med de mangeartede opgaver sker det ofte, at maskinerne er placeret på flere arbejdspladser.

- Det giver mig mulighed for at være fleksibel og hurtigt kunne komme fra sted til sted alt efter forløbet i de pågældende projekter, forklarer Tony Hofstedt, der til formålet har egen blokvogn til transport af de mange gravemaskiner.

Således råder han over både en 2,5 tons, en 8 tons og en 15 tons gravemaskine, alle på bælter. Og inden længe erstattes den største af en ny 15 tons Wacker Neuson gravemaskine.

Den får både forlængerstykket, som giver op til 13 meters rækkevidde, og højdemåleren til drænopgaver overført fra den hidtidige maskine.

Drænmester

Netop drænarbejde fylder en del i Tony Hofstedts ordrebog. Som oprindelig uddannet landmand og med de mange år først som ansat maskinfører hos lokale entreprenører og siden 1. maj 1994 som selvstændig genkender Tony Hofstedt ofte problemstillingerne, når der opstår afvandingsproblemer i en mark.

- Tit starter problemerne i sprøjtesporene, hvor der måske kører en 60 tons gyllevogn i de tidlige forårsmåneder. Det kan de færreste gamle drænledninger klare, påpeger den nordfynske drænmester, der til at lokalisere dræn både bruger eksisterende kort eller skaffer gamle kort fra HedeDanmark, hvis de findes. Men også metoden med to kobbertråde viser sig ofte effektivt, når der skal findes dræn i jorden.

Tony Hofstedt prøver som oftest at benytte de eksisterende dræn i forbindelse med renoveringen af et drænsystem. Men mange gange viser det sig, at en ny hovedledning gennem arealet med tilkobling af de eksisterende sidestik vil være den bedste løsning.

- Men ellers drejer dræning sig først og fremmest om at have en logisk sans, både hvad angår lokaliseringen og benyttelse af ledningerne, som vore forfædre møjsommeligt har gravet, når problemer på et areal skal afhjælpes.

For travlt til jubilæum

Derfor hører han ofte fra kunderne ved drænprojekter eller andre opgaver en tilfredshed med, at det er »ham selv«, der kommer.

- Der findes rigtig mange dygtige folk, men jeg tror ikke, at jeg ville være god til at have ansatte medarbejdere. Så hellere hyre hjælp udefra, hvis behovet opstår, lyder det fra den nordfynske entreprenør, der som medlem af brancheorganisationen DM&E benytter sig flittigt af de mange nyheder og informationer, som udsendes fra rådgivningscentret i Vejle.

Hustruen Ann Hofstedt, som til daglig er lægesekretær, hjælper med regnskab og øvrigt kontorarbejde.

25-års jubilæet her 1. august bliver ikke markeret.

- Det har vi for travlt til, lyder det fra Tony Hofstedt, inden en ny entreprenøropgave venter.     
0

Høst som i gamle dage

På lørdag afvikles den traditionsrige høstdag i Den Fynske Landsby.

Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere af landbrugsejendomme valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

Mærkning af heste og mærkningspladser på Fyn

Der tilbydes besigtigelse og mærkning med mikrochip af heste og ponyer i forbindelse med de to følskuer der afholdes på Fyn i august. Dansk Varmblod gør dog opmærksom på at årets følskuer er lukket for publikum grundet COVID-19.

Vinterraps skal etableres rettidigt

De nye krav om øget areal med efterafgrøder, der gælder fra kommende efterår, lægger yderligere pres på landmændene, der går en meget travl august måned i møde. Reglerne sætter blandt andet rapssåningen under pres og gør, at mange landmænd i højere grad har brug for sorter, der er hurtigstartende.

Stor styrbar sprøjte

Den nye Amazone UX6201 vist frem ved arrangement hos O. Søndergaard & Sønner.

Landbrugsrådgivning Syd opruster på ejendomsfronten

1. august tiltræder Niels Jepsen som revisor og ejendomsrådgiver.

Fynsk bondegårdsferie melder alt optaget

Kulinariske Kildegaarden i Frørup må sige nej til flere, som gerne vil på bondegårdsferie.

Middel høst i sigte

Høsten af vinterbyggen er overstået, og nu går høsten af raps og de store afgrøder som hvede, rug og vårbyg for alvor i gang.

En aften med natur på Aalegaarden

Velas indbyder torsdag aften til markvandring med fokus på læhegn, skov, eng og biodiversitet.

Landbrugsjord omlægges til skov

Fynsk projekt er blandt de første med multifunktionel jordfordeling, hvor 630 hektar øst for Svendborg forventes at blive omlagt til skov. I alt regner Landbrugsstyrelsen med, at der kan blive omfordelt mere end 2.000 hektar landbrugsjord gennem frivillige aftaler.
Side 1 af 56 (1116 artikler)Prev1234567545556Next