bannerPos

Manden med maskinerne

For 25 år siden startede Tony Hofstedt sin entreprenørvirksomhed fra hjemmet ved Uggerslev, og alle årene har det været uden ansatte men med en markant maskinpark.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
05-08-2019 08:00
I 25 år har Tony Hofstedt drevet sin entreprenørvirksomhed ved Uggerslev uden ansatte, men med en stor maskinpark til de mange opgaver.

Umiddelbart ligner det en maskinpark hos en entreprenørvirksomhed med flere medarbejdere. Bag den nedlagte landbrugsejendom i Ringemarken ved Uggerslev står således gravemaskiner i flere størrelser linet op, sammen med en stor Massey Ferguson traktor med blokvogn, jordvogne, en minilæsser og et væld af andet grej og entreprenørudstyr.

Alligevel har Tony Hofstedt aldrig haft ansatte i de nu 25 år, han har drevet sin virksomheden fra hjemmet mellem Uggerslev og Roerslev.

- Jeg går ikke ned på udstyr, erkender den nordfynske entreprenør, der til gengæld trækker på kollegaer, når en opgave kræver en større kapacitet eller manpower.

Ny gravemaskine på vej

Som autoriseret kloakmester udfører han både grave- og kloakarbejde, jordarbejder for eksempel ved anlæggelse af vandbassiner, søer eller gylletanke, udgravning til maskinhaller eller andre bygninger, flisearbejde, vandløbsvedligeholdelse og dræning.

Med de mangeartede opgaver sker det ofte, at maskinerne er placeret på flere arbejdspladser.

- Det giver mig mulighed for at være fleksibel og hurtigt kunne komme fra sted til sted alt efter forløbet i de pågældende projekter, forklarer Tony Hofstedt, der til formålet har egen blokvogn til transport af de mange gravemaskiner.

Således råder han over både en 2,5 tons, en 8 tons og en 15 tons gravemaskine, alle på bælter. Og inden længe erstattes den største af en ny 15 tons Wacker Neuson gravemaskine.

Den får både forlængerstykket, som giver op til 13 meters rækkevidde, og højdemåleren til drænopgaver overført fra den hidtidige maskine.

Drænmester

Netop drænarbejde fylder en del i Tony Hofstedts ordrebog. Som oprindelig uddannet landmand og med de mange år først som ansat maskinfører hos lokale entreprenører og siden 1. maj 1994 som selvstændig genkender Tony Hofstedt ofte problemstillingerne, når der opstår afvandingsproblemer i en mark.

- Tit starter problemerne i sprøjtesporene, hvor der måske kører en 60 tons gyllevogn i de tidlige forårsmåneder. Det kan de færreste gamle drænledninger klare, påpeger den nordfynske drænmester, der til at lokalisere dræn både bruger eksisterende kort eller skaffer gamle kort fra HedeDanmark, hvis de findes. Men også metoden med to kobbertråde viser sig ofte effektivt, når der skal findes dræn i jorden.

Tony Hofstedt prøver som oftest at benytte de eksisterende dræn i forbindelse med renoveringen af et drænsystem. Men mange gange viser det sig, at en ny hovedledning gennem arealet med tilkobling af de eksisterende sidestik vil være den bedste løsning.

- Men ellers drejer dræning sig først og fremmest om at have en logisk sans, både hvad angår lokaliseringen og benyttelse af ledningerne, som vore forfædre møjsommeligt har gravet, når problemer på et areal skal afhjælpes.

For travlt til jubilæum

Derfor hører han ofte fra kunderne ved drænprojekter eller andre opgaver en tilfredshed med, at det er »ham selv«, der kommer.

- Der findes rigtig mange dygtige folk, men jeg tror ikke, at jeg ville være god til at have ansatte medarbejdere. Så hellere hyre hjælp udefra, hvis behovet opstår, lyder det fra den nordfynske entreprenør, der som medlem af brancheorganisationen DM&E benytter sig flittigt af de mange nyheder og informationer, som udsendes fra rådgivningscentret i Vejle.

Hustruen Ann Hofstedt, som til daglig er lægesekretær, hjælper med regnskab og øvrigt kontorarbejde.

25-års jubilæet her 1. august bliver ikke markeret.- Det har vi for travlt til, lyder det fra Tony Hofstedt, inden en ny entreprenøropgave venter.     

Kokkenborg hædret for arbejdsmiljøet

Rosetavler, struktur og tydelig ledelse. Det er vigtige redskaber, som har gjort svineproduktionen Kokkenborg ved Kirkeby til vinder af Landbrugets Arbejdsmiljøpris 2019.

Maskinfokus i Tyskland

I den forgangne uge har tusindvis af danske landmænd i Hannover for at hente inspiration på maskinfronten.

- Hver enkelt landmand skal vågne op

- Det her er 25 gange værre end randzonerne, lød det på grundvandsmødet i Vissenbjerg, hvor indsatsplanerne omkring drikkevandsboringer blev forelagt og debatteret.

Flis eller halm?

På Hvidkilde er man ikke enige med halmformand Hans Stougaard, der hellere ser halm frem for træflis til energi.

Det startede med en rygeost

Løgismose Mejeri producerer en lang række mejeriprodukter, men den fynske specialitet lagde fundamentet under virksomheden.

Slidstærkt staldgulv med ny type belægning

Højere syreresistens og slidstyrke er blot nogle af fordelene ved den nye type gulvbelægning, der nu også er blandt de produkter, som Schmidt Coating anvender hos deres kunder.

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.

- Udfordringer skal til åben diskussion

Der var vilje til smidigere sagsbehandling og en løsning på kreditudfordringer for LAG-midlerne, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) gæstede landsbytopmøde

Nye muligheder med ny Lawsonia-vaccine

MSD Animal Health lancerer nu en intramuskulær Lawsonia-vaccine, der giver mulighed for et fleksibelt og arbejdsbesparende vaccinationsprogram.

Novana-rapport bekymrer miljøminister

Nye tal fra årets NOVANA-rapport viser, at kvælstofudledning er på samme niveau som tidligere. Derudover er der flere fund af sprøjtemidler i drikkevand og grundvand.
Side 1 af 39 (780 artikler)Prev1234567373839Next