bannerPos

Det handler om genanvendelse

- Affald fylder, påpeger Lasse Kabell, da han viser rundt på pladsen, hvor alt nøje er sorteret.

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
27-07-2020 08:09
Stort set alt kan genanvendes. Det er virksomheden Genknus & Kabell et godt eksempel på, når der dagligt bearbejdes adskillige tons affald til genbrugsmaterialer med stor efterspørgsel.

Mellem 60 og 70 biler kører dagligt over brovægten hos Genknus & Kabell på Teglværksvej i Odense SØ. Her forvandles affald fra bygge- og anlæg, produktion og industri til nye værdifulde materialer.

- Genanvendelse. Det er det det hele går ud på. Det handler om at få affaldet knust, klippet og sorteret, så det kan blive brugt som erstatning for råstoffer, lyder det fra Lasse Kabell, der er direktør og grundlægger af det familieforetagende, som også hustruen Jette Kabell, der varetager økonomidelen i firmaet, er en del af.  

Det startede med maskinerne

Oprindeligt er Lasse Kabell udlært smed på Fredericia Skibsværft, men han fandt hurtigt ud af, at det var maskinerne, der trak.

- Jeg startede op med nedrivning først i 80’erne, da det endnu var en niche. Dengang holdt jeg til i Nyborg. I 2001 flytter vi så firmaet her til Teglværksvej, hvor der tidligere lå en gammel asfaltfabrik fra Superfos.

Siden er virksomheden accelereret indenfor bearbejdning og genanvendelse i en sådan grad, at der hurtigt modtages mere affald fra andre entreprenører end fra egne nedrivningsopgaver. 

Sortering

Gennem årene er pladsen på de 2,5 hektar tilpasset, og der er ofret en del på betonbelægning på den i alt 20.000 kvadratmeter store plads til affald, for at inddæmme spildevandet så forurening undgås.

- Affald fylder, påpeger Lasse Kabell, da han viser rundt på pladsen, hvor alt nøje er sorteret i forskellige typer af træ, hvor en del går til brændsel, andet til spånplader, mens træ, som for eksempel jernbanesveller, kategoriseres som farligt affald og fra denne plads eksporteres til Tyskland.

Desuden ligger glas for sig og bearbejdes til produktion af glasuld. Beton, tegl og murbrokker knuses og genbruges til efterspurgt bundsikring og vejfyld, hvilket også sparer på naturressourcerne i de danske grusgrave.  

En dansk butik

Genknus & Kabell har dog fortsat fuld gang i nedrivningsdelen, og det gælder i det meste af Danmark.

- Vi har alle typer af opgaver inden for nedrivning, både større og mindre projekter - også i samarbejde med flere byggefirmaer. Desuden har vi gennem mange år arbejdet meget for Banedanmark og DSB med blandt andet transport og bortskaffelse af sveller fra renovering af jernbaner, fortæller Lasse Kabell, der også har et tæt samarbejde med flere vognmænd og andre entreprenører.

Direktøren understreger, at det overordnet set naturligvis handler om godt købmandskab.

- Vi er ikke ejet af en kapitalfond. Vi er en dansk butik, der betaler skat i Danmark, og har danske medarbejdere. Og så skaber vi bæredygtighed i det danske samfund.

Netop når det kommer til medarbejderne hos Genknus & Kabell, så er de 17 ansatte alle stabile folk, der har været i firmaet igennem mange år. Flere har kunnet fejre 10-års jubilæum, og inden længe venter også et 20-års jubilæum.  

En livsstil

- Vi er fast tre mand på pladsen, men vi flytter også jævnligt lidt rundt på mandskabet. Alt afhængig af de ansattes ønsker, skal den enkelte ikke altid sidde i den samme maskine, så det når at blive for trivielt, påpeger Lasse Kabell, der selv er i gang fra tidlig morgen til sen aften.

- Det er jo en livsstil, smiler direktøren, der i denne ferieperiode træder til lidt over det hele, hvor lastbiler, håndværkere og private fortsat løbende kommer ind med affald eller afhenter de færdigbearbejdede materialer.

Herudover skal telefonen passes, og hurtigt tages stilling til mange akutte opgaver – både i forhold til transport, afhentning og tømning i forbindelse med de containerløsninger, som tilbydes, eller akut renovering på jernbanen.

- Vi er en mindre forretning, men fordelen er måske, at vi er meget fleksible og kan tage en hurtig beslutning, påpeger Lasse Kabell.

 

0

Mærkning af heste og mærkningspladser på Fyn

Der tilbydes besigtigelse og mærkning med mikrochip af heste og ponyer i forbindelse med de to følskuer der afholdes på Fyn i august. Dansk Varmblod gør dog opmærksom på at årets følskuer er lukket for publikum grundet COVID-19.

Vinterraps skal etableres rettidigt

De nye krav om øget areal med efterafgrøder, der gælder fra kommende efterår, lægger yderligere pres på landmændene, der går en meget travl august måned i møde. Reglerne sætter blandt andet rapssåningen under pres og gør, at mange landmænd i højere grad har brug for sorter, der er hurtigstartende.

Stor styrbar sprøjte

Den nye Amazone UX6201 vist frem ved arrangement hos O. Søndergaard & Sønner.

Landbrugsrådgivning Syd opruster på ejendomsfronten

1. august tiltræder Niels Jepsen som revisor og ejendomsrådgiver.

Fynsk bondegårdsferie melder alt optaget

Kulinariske Kildegaarden i Frørup må sige nej til flere, som gerne vil på bondegårdsferie.

Middel høst i sigte

Høsten af vinterbyggen er overstået, og nu går høsten af raps og de store afgrøder som hvede, rug og vårbyg for alvor i gang.

En aften med natur på Aalegaarden

Velas indbyder torsdag aften til markvandring med fokus på læhegn, skov, eng og biodiversitet.

Landbrugsjord omlægges til skov

Fynsk projekt er blandt de første med multifunktionel jordfordeling, hvor 630 hektar øst for Svendborg forventes at blive omlagt til skov. I alt regner Landbrugsstyrelsen med, at der kan blive omfordelt mere end 2.000 hektar landbrugsjord gennem frivillige aftaler.

50-års fødselsdag i Glamsbjerg

Hos GMC indbydes på fredag til reception i anledning af medindehaver Kristian Jørgensens runde fødselsdag.
Side 1 af 56 (1114 artikler)Prev1234567545556Next