bannerPos

Mange veksler til varmepumper

Christian Maack, der for seks år siden etablerede Varmepumpefyn.dk, mærker en stor interesse for varmepumper. Alene sidste år solgt og installerede han 300 af slagsen.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
02-05-2019 08:00
Brænde, flis, pillefyr, naturgas og oliefyr afløses i stor stil af varmepumpeanlæg, oplever Christian Maack, Varmepumpefyn.dk i Langeskov.

Der er mange gode grunde til, at man uden for fjernvarmeområderne i disse år har fået øjnene op for varmepumper som energiforsyning i huse og de ofte større ejendomme, som findes på landet.

For det første er der mange penge at hente ved ikke mindst at skifte fra et måske gammelt oliefyr. Dernæst er der tilskud at opnå. Endelig passer selve varmepumpeanlægget nærmest sig selv, uanset om det er et luft-til-luft, luft-til-vand eller et jordvarmeanlæg.

- Ofte hører jeg, at folk hellere vil bruge tiden på noget andet, end at save og kløve brænde. Eller sørge for, at pillefyret bliver renset, og at der er piller eller flis nok i beholderen. Derfor oplever jeg en meget stor interesse for varmepumper, påpeger Christian Maack, der siden 2013 har drevet firmaet Varmepumpefyn.dk i Langeskov.

50 procent besparelse

Han nævner, at der op til 50 procent at spare på varmeregningen, hvis oliefyret erstattes med en varmepumpe. Dertil kommer den lavere el-pris, aktuelt fra normalprisen på omkring 2.20 kroner pr. kWh til 1,52-1,53 kroner ved et forbrug på over 4.000 kWh årligt.

Desuden kan der hentes både skrotpræmie fra staten på op til 10.000 kroner for oliefyret samt håndværkerfradrag ved energiforbedringer. I år er det 12.000 kroner pr. person for op til to voksne personer i husstanden.

300 varmepumper i fjor

Christian Maack har opgjort, at han alene sidste år satte 300 nye varmepumper op hos kunder over hele Fyn og øerne, og enkelte også i Jylland og på Sjælland.

Det er primært Panasonic varmepumper, hvor Varmepumpefyn.dk er såkaldt Pro Partner, som installeres og efterfølgende serviceres. Indenfor jordvarme er det Metro Therm, som forhandles.

Alt efter behovet på den pågældende bopæl eller virksomhed installeres op til 20 kW luft-til-vand varmepumper, og for større anlæg kan energiforsyningen sker med for eksempel 32 kW ved to styk 16 kW-pumper.

Anlægget fungerer ved, at den udendørs enhed komprimerer kølemidlet, så det varmes op til kogepunktet. Det sendes ind gennem muren gennem varmeveksleren i varmtvandsbeholderen, som indeholder 110-200 liter efter behov, og videre ud i centralvarmeanlægget eller som varmt vand til hanerne eller bruseren i huset.

Køling

Når det gælder luft-til-luft anlæg, er de placeres i muren. Et sådant anlæg kan både opvarme eller køle huset.

- Især til virksomheder, forretninger og restauranter har vi leveret disse køleanlæg, men også i private hjem er efterspørgslen efter aircondition stigende, især efter sidste års rekordvarme sommer og klimaændringerne i det hele taget, konstaterer Christian Maack.

Som eksempel nævner han de større huse på landet, hvor der ofte er førstesal.

- Her kunne der med fordel være en luft-til-luft pumpe foroven, og i stueplan måske gulvvarme fra et jordvarmeanlæg eller traditionelt fyringsanlæg.

Han tilføjer, at en sidegevinst med luft-til-luft systemet er, at luften i lokalerne også renses og fornyes, når pumpen kører.

Erfaring

Lige siden han var arbejdsdreng hos det lokale VVS-firma i Langeskov, har Christian Maack, der er 35 år i dag, beskæftiget sig med VVS og energianlæg. Han er således uddannet i selvsamme firma, og efter 12 år i branchen startede han for seks år siden Varmepumpefyn.dk i industriområdet tæt ved Langeskovs motorvejsafkørsel.

Her er der værksted, lager og et nyindrettet kontorafsnit, ligesom der er en udstilling af produkterne undervejs. Christian Maacks kone, Signe, passer kontoret på halv tid, og desuden er en kølemontør ansat.

Foruden installation af varmepumper foretages også service for et stort antal kunder. Her tilbydes det lovpligtige årlige eftersyn for 900 kroner for luft-til-luft pumper og 1.500 kroner for luft-til-vand og jordvarme. Det er inklusive moms, men uden materialer.

 

0

Spildevandsbombe også på Fyn?

Erling Bonnesen (V) vil have miljøministeren til at redegøre for, hvad der udledes af urenset spildevand fra de fynske renseanlæg til vandmiljøet.

Vent med at tegne lange mineralkontrakter

En lukning af den kinesiske mineralproduktion har medført prisstigninger på mineraler på op til 20 procent siden januar. Derfor skal der kun tegnes korte kontrakter nu, lyder rådet fra Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent hos Velas.

Store varmeforskelle kan give udfordringer i stalden

Maj måneds varme dage og kolde nætter er en udfordring for staldenes ventilationsanlæg. Det koster både på dyrenes produktionstal og sundheden, lyder det fra svinekonsulent, der opfordrer til at få tjekket staldenes luftstrømme netop nu.

Stærke køer på Dyregård

Endnu en jerseyko i besætningen hos Anders Nielsen i Gelsted er blevet hædret for en livsydelse på over 10.000 kg værdistof.

Stor græskaravane tager på Danmarksturné

De orange græsmaskiner fra Kuhn kommer i juni forbi flere danske byer spredt over hele landet.

- Vi skal også dyrke landbruget her

Tidligere i år fik Sparekassen Sjælland-Fyn ny landbrugschef. Peter Jørgensen har en fortid som markedschef hos VKST. Og det giver klare fordele for bankens landbrugskunder, mener han.

Høst solens stråler og få 15.000 kroner pr. hektar

Solceller er en ny »afgrøde«, som kan give landmanden et solidt dækningsbidrag.

Personlig relation prioriteres højt

I over 20 år har minkavler Thomas Beck haft alle sine forsikringer i Lokal Forsikring med landbrugsassurandør Christian Bang som tæt samarbejdspartner.
Side 1 af 52 (1031 artikler)Prev1234567505152Next