bannerPos

- Undskyld, kan jeg få noget tilskud her?

Sælger man en energibesparelse er det stadig forhold som LED, ventilation, varmepumper og udskiftning af kedler, som er de mest oplagte.
Det er oplagt at sælge energibesparelser, da landbruget har et stort energiforbrug. Ordningen udløber med udgangen af 2020, hvor projektet skal være færdigt. Også papirbehandlingen.

Af Hans Thostrup, teknisk rådgiver hos LMO

TILSKUD Overskriften er en kommentar, vi ofte får på telefonen, når landmændene ringer ind. Og klart nok er en investering langt mere rentabel med tilskud end uden. Dog er det vigtig at påpege, at årsagen til en investering skal være behov - ikke tilskud.

Men selvfølgelig skal man have den hjælp, man kan få i form af tilskud eller andre midler, og jeg vil også altid klart anbefale, at man får søgt de midler, man nu engang kan kvalificere sig til.

Kort sagt er der normalt to ordninger, hvor man kan få tilskud:

-Miljøteknologi til en investering fra landdistriktsmidler

-Energitilskud eller rettere salg af energibesparelser

 

Tilskud til faste satser

Under Miljøteknologi er der af og til et åbent vindue på typisk et par måneder, hvor man kan søge Landbrugsstyrelsen for midler til en investering, hvor der for det meste skal være en eller anden forbedring. Kun ved økologi har der været midler til at hjælpe økologi i gang uden forbedringer. Disse forbedringer kunne være at nedsætte ammoniakfordampningen eller at nedsætte energiforbruget.

De ordninger bliver fra gang til gang besluttet politisk, hvor man ønsker at hjælpe et område. For øjeblikket er der startet en ordning, hvor tilskuddet går til kvæg og gartneri. Tilskuddet til kvæg er til reduktion af ammoniakfordampning og energiforbruget. Ved gartneri er det yderligere også til at reducere pesticidforbruget.

Denne ordning er udelukkende på faste satser, og man krydser simpelthen bare af, hvilke tiltag man ønsker at søge tilskud til.  Meget af tilskudsbehandlingen kan ske automatisk, så pengene hurtigt kan komme ud at arbejde. Ulempen ved de faste priser er, at det er »take it or leave it«, men har man behov, skal man selvfølgelig søge.

Man kan søge på otte forskellige ordninger ved ammoniak, mindste investering er 300.000 kroner sammenlagt, og syv ordninger ved energi, hvor det er præget af LED-lys og forskellige former for mælkenedkøling og genbrug af energien, dog mindst sammenlagt 100.000 kroner.

 

Sælg dine energibesparelser

Ser vi på den anden ordning, hvor man kan sælge en energibesparelse, er det oplagt, da landbruget har et stort energiforbrug.

Her er det stadig aktuelt, og forhold som LED, ventilation, varmepumper og udskiftning af kedler er de mest oplagte. Ved maskiner skal der være mange timer førend energibesparelsen er stor nok til at kunne sælge den.

Denne ordning med energibesparelser udløber med udgangen af 2020, og projektet skal være færdig der også papirbehandlingen.

Har man en kvægbedrift eller gartneri og mangler tiltag på områderne, skal man selvfølgelig søge. Ved energitiltagene bør man også komme omkring begge områder.

Da ansøgninger kan være uoverskuelige for nogle, anbefaler vi, at man tager fat i sin lokale konsulent.

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.

- Udfordringer skal til åben diskussion

Der var vilje til smidigere sagsbehandling og en løsning på kreditudfordringer for LAG-midlerne, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) gæstede landsbytopmøde

Nye muligheder med ny Lawsonia-vaccine

MSD Animal Health lancerer nu en intramuskulær Lawsonia-vaccine, der giver mulighed for et fleksibelt og arbejdsbesparende vaccinationsprogram.

Novana-rapport bekymrer miljøminister

Nye tal fra årets NOVANA-rapport viser, at kvælstofudledning er på samme niveau som tidligere. Derudover er der flere fund af sprøjtemidler i drikkevand og grundvand.

Landboforeningen fortsætter uændret

Centrovice består som landboforening fuldt selvstændigt med øgede muligheder og kræfter, blev det fastslået ved fusions-generalforsamlingen.

Stort ja til storfusionen

147 stemte for, 13 imod, da det blev vedtaget at sammenlægge rådgivningen i Centrovice og LMO med tilbagevirkende kraft fra 1. november til landets største rådgivningsselskab indenfor landbruget.

Endnu bedre service fra Samson Agrolize

Den danske salgs- og serviceorganisation bag Samson gyllevogne og møgspredere, Samson Agrolize, justerer nu sin serviceorganisation i Danmark og opnår derved en endnu bedre dækning med specialiserede servicemedarbejdere og reservedelsadgang for sine kunder.

Centrovice sætter fokus på finansiering

Deltagerne ved mødet den 20. november vil blive rustet til finansforhandlinger og få et aktuelt økonomisk indblik.

Øerne klar til fremtiden

På generalforsamlingen i Skovdyrkerforeningen Øerne glædede formanden, Rudolf Iuel, sig over succes med to nye kampagner til hvervning af nye medlemmer.

Manitou til Fyn

KSM Maskinservice på Fyn er blevet forhandler af Manitous store læsser- og teleskopprogram.
Side 1 af 39 (774 artikler)Prev1234567373839Next