bannerPos

Flere svineejendomme kommer i handlen

Arkivfoto: Colorbox

Anders Kurt Simonsen

Freelance
02-02-2019 07:00
Hvor der normalt har stået en halv snes svinegårde på salgslisterne, er der lige nu omkring 40 svinebedrifter til salg i Syddanmark. Ejendomsmæglerne Dan Gørtz og Palle Jespersen venter, at tallet bliver højere om et halvt års tid.

- Landbruget er stadig i en ekstremt presset situation. Det gælder ikke mindst ejendomme med svineproduktion.

Det understreger ejendomsmæglerne Dan Gørtz og Palle Jespersen, indehavere af mæglerfirmaet Gørtz & Jespersen i Aarup og Haderslev, der er medlem af den landsdækkende mæglerkæde Nybolig Landbrug.

De to ejendomsmæglere konstaterer, at antallet af svineproduktionsejendomme, der er udbudt til salg, er steget.

- Det er svært at være svineproducent for tiden – især for små producenter. Men, bemærker de, i forhold til det er der en pæn interesse for de ejendomme, vi har til salg for tiden.

- Det gælder især de nytilkomne ejendomme. Og det tilsiger, at man som ejer/panthaver skal slå til i starten af et forløb. Hvis en ejendom står til salg for længe, mister den interesse, hvilket ofte betyder lavere pris – og større omkostninger.

- Det er således vigtigt, når man sætter en ejendom til salg, at man rammer den rigtige pris med det samme. Det gælder med andre ord om at slå til ved en acceptabel pris.
 

Flere ejendomme til salg

I Syddanmark er der for tiden cirka 40 svineejendomme til salg mod tidligere omkring 10. Og der vil komme flere til salg om et halvt års tid, vurderer Dan Gørtz. Stigningen med faktor fire illustrerer, hvor slemt det står til. Mange af dem er store svinebrug med flere medarbejdere. Men efter ejerskifte vil mange af ejendommene ikke fortsætte produktionen.

- Det peger i retning af, at antallet af grise i Danmark vil være væsentligt reduceret om 5-10 år, påpeger ejendomsmægleren.

Når det gælder bedrifter med fremtid i, er der interesserede og kapitalstærke købere på markedet. Men det vil blive svært at opretholde produktionen.

- Der er i Danmark en modstand mod landbrug og svineproduktion. På lokalt plan er det ofte svært at få tilslutning til en udvidelse af svineproduktionen – ikke mindst i bynære områder. Så svineproducenter vil have svære vilkår, forudser Dan Gørtz.

Læs hele interviewet med de fynske ejendomshandlere i næste uges tema om bygninger på landet i LandbrugFyn. Avisen kan allerede nu læses her på siden.

 

Besøg i Odense tæt ved sidste års tal

43.459 besøgte Det Fynske Dyrskue, trods det elendige vejr lørdag.

Halm er fremtiden

Der er masser af nye muligheder for udnyttelse af halm som miljø- og klimavenlig råvare til blandt andet energi. Det er emnet for et arrangement, som Danske Halmleverandører indbyder alle interesserede til hos Heden Maskinforretning på torsdag.

18.000 gæster fredag og regnvejr lørdag i Odense

Efter en flot start i solskin er det fynske dyrskue druknet i regn i dag, hvor de bedste dyr blev kåret. Til gengæld er vejrudsigten lovende for skuets sidste dag søndag.

Spirende fynsk kartoffelprojekt

Et år efter offentliggørelsen af planerne om en kartoffelmelsfabrik ser bestyrelsesformand Lau Hvid Hansen optimistisk på realiseringen af muligheden for, at fynske landmænd kan føje denne specialafgrøde til markplanen.

Præmieliste for kødkvæg på Det Fynske Dyrskue

Se her, hvor alle kødkvæg blev bedømt af dommerne på førstedagen. Dyrskuet i Odense fortsætter i dag og i morgen.

Præmieliste for malkekvæg på Det Fynske Dyrskue

Se her, hvor alle malkekøer blev bedømt af dommerne på førstedagen. Dyrskuet i Odense fortsætter i dag og i morgen.

- Stoltheden springer i øjnene her på dyrskuepladsen

- Her midt i Odense er Det Fynske Dyrskue hvert år med til at minde os om, hvorfor vi med god grund kan være stolte af dansk landbrug og danske fødevarer, lød det fra Torben Povlsen ved åbningen af årets skue.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Praktisk Porcus-app letter dokumentationen

Siden 1. januar i år har et EU-krav betydet, at behovet for halekupering skal dokumenteres skriftligt. Porcus Svinefagdyrlæger er klar med en gratis app, der gør dokumentationen ualmindelig enkel.
Side 1 af 30 (600 artikler)Prev1234567282930Next