bannerPos

Køng-landmand styrer sin risiko med succes

- Det var en rigtig god idé at forsøge mig med Risk Management, så jeg kunne undgå noget af risikoen, der er ved at sælge hvede, fortæller Hans Raahauge, der driver et planteavlsbrug ved Glamsbjerg. Foto: Niels Hougaard

Tekst og foto: Morten Ipsen

Redaktionschef
15-08-2019 08:00
Hans Raahauge har gode erfaringer med DLG’s risikostyringsværktøj Risk Management.

Hans Raahauge, der driver et planteavlsbrug med 155 hektar i Køng ved Glamsbjerg, er en af de mange landmænd, der bruger DLG’s Risk Management-værktøj til at opnå kombinationen af frihed og sikkerhed i afgrødehandlen.

Han fik ikke den store gevinst i 2017 på sit salg af foderhvede, men i 2018 gav Risk Management ham både indtjening og ro i maven.

- Det var en rigtig god idé at forsøge mig med Risk Management, så jeg kunne undgå noget af risikoen, der er ved at sælge hvede. Det er jo en form for forsikring. Jeg er bestemt tilfreds med resultatet af min investering i Risk Management, siger Hans Raahauge om sin oplevelse med risikostyringsværktøjet.

Sikkerhed

Hans Raahauge vil »helt sikkert« anbefale det til andre landmænd.

- Der er mange, der kunne nyde godt af den sikkerhed, det giver, men samtidig også vil kunne få noget ud af selv at have friheden til at deltage i markedet. De skal selvfølgelig være klar over risikoen. Der er en mulighed for, at man ikke tjener hele sin investering ind igen, men kombinationen af frihed og sikkerhed på samme tid skaber virkelig værdi for mig, fortæller den sydvestfynske landmand.

Hans Raahauge indgik en kontrakt med en tredjedel af sin foderhvede. Med en sikret minimumspris havde han en aftale, der løb indtil maj, men hvor han samtidig selv kunne vælge at sælge før. Det gav ham mulighed for at satse, men samtidig en enorm sikkerhed, da han fra starten kendte minimumsprisen.

Betalte sig

Hans Raahauges tillid til DLG var en af grundene til, at han valgte at investere i Risk Management. 

- Samarbejdet med DLG er gået rigtig godt. Jeg havde da selvfølgelig håbet at få et overskud med hjem dengang i 2017, men jeg vidste også godt, at det kunne gå begge veje. Det er jo svært at ramme det rigtige tidspunkt at sælge på. Der havde jeg lidt mere held i 2018, hvor jeg valgte at sælge lidt før aftalens udløb. Det var mere sikkert at gøre det med Risk Management, fordi jeg havde min minimumspris – og det kunne i høj grad betale sig, siger Hans Raahauge.

Ud af Hans Raahauges 155 hektar er 135 hektar omdriftsarealer.

Ib Jensen stopper

Fyns Familielandbrug skal vælge ny formand på den kommende generalforsamling.

Vådt år for planteavlen

Efter tørken i 2018 blev 2019 et af de vådeste år nogensinde, fastslog Fyns Familielandbrugs formand på LRS’s planteavlsaften i Svendborg.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.

Energinet kom i dobbeltild i Davinde

Der blev skudt på Energinet både fra lodsejere og miljøforkæmpere under et møde om Baltic Pipe-gasledningen i Davinde Forsamlingshus.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Oplagt for de unge

DM&E Fyns nye formand opfordrede ved generalforsamlingen medlemmerne til at tage flere elever ind i virksomheden.

Formandsskifte i Fyns LandboUngdom

Da Fyns LandboUngdom for nylig afholdt Årssamling, inkluderede det en overlevering af formandsposten. Den afgående formand Frederik Petersen går efter post i LandboUngdoms landsledelse.
Side 1 af 45 (890 artikler)Prev1234567434445Next