bannerPos

Spildevandsbombe også på Fyn?

- Det er grotesk at opleve regeringen jagte landmændene helt ned i detaljerne og samtidig opleve, at regeringen ikke sikrer, at der kommer styr fra vandmiljøets andre presfaktorer, for eksempel overløb fra rensningsanlæggene, påpeger fynske Erling Bonnesen (V). Arkivfoto

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
28-05-2020 08:00
Erling Bonnesen (V) vil have miljøministeren til at redegøre for, hvad der udledes af urenset spildevand fra de fynske renseanlæg til vandmiljøet.

Det fynske folketingsmedlem for Venstre, Erling Bonnesen, finder det helt grotesk, at der lægges op til at udlede store mængder spildevand direkte ud i Øresund.

- Det viser sig tilsyneladende, at det ikke er noget særsyn, men at der jævnligt udledes større mængder spildevand til vandmiljøet overalt i landet, fordi rensningsanlæggene og overløbsbassinerne ikke kan følge med.

- Vi ønsker alle at passe godt på miljøet og naturen. Miljøpolitikken køres sædvanligvis meget stramt i Danmark. Derfor skal der også være styr på det der ledes ud i vandmiljøet fra rensningsanlæggene, påpeger Erling Bonnesen, som nu vil have miljøministeren til at forholde sig til de fynske forhold. 

Spørgsmål til miljøministeren

Efter sagen fra Øresund, hvor det i sidste uge kom frem, at der skal udledes 300.000 kubikmeter urenset spildevand i Øresund, har han stillet disse spørgsmål til miljøminister Lea Wermelin (S):

1. Ministeren bedes opliste hvor mange og hvilke rensningsanlæg, der er på Fyn og øerne omkring Fyn, og hvor mange skønnede, beregnede og registrerede overløb, der er på hvert af disse rensningsanlæg, med angivelse i mængder og næringsstoffer.

2. Samt redegøre for den negative påvirkning udledningerne har på vandmiljøet, herunder vandløb på Fyn, Odense Å, Det sydfynske Øhav, Storebælt, Kattegat og Lillebælt,

3. Hvilke initiativer ministeren påtænker i den anledning?  

For lidt kapacitet

- Det er, påpeger Erling Bonnesen, grotesk at opleve regeringen jagte landmændene helt ned i detaljerne og samtidig opleve, at regeringen ikke sikrer, at der kommer styr på den del, der kommer fra andre presfaktorer, for eksempel overløb fra rensningsanlæggene.

- Det skal ministeren forholde sig til og svare på, understreger den fynske venstrepolitiker og påpeger, at kapaciteten på rensningsanlæggene tydeligvis slet ikke kan følge med.

- Nogle steder er der lavet overløbsbassiner, som midlertidigt kan opbevare noget af spildevandet, men tydeligvis slet ikke nok. Så er der såkaldte overløb, hvor regn- og spildevand løber mere eller mindre direkte ud i vandmiljøet. Registreringen heraf er begrænset, men vurderingen heraf er at det er store mængder.

- Spildevandsbomben er detoneret og sprunget i Danmark og det påvirker vandmiljøet. Det skal der gøres noget ved, fastslår Erling Bonnesen.

0

14.300 kroner for DSV-frø

Sidste år satte frøfirmaets avlere ny rekord i alm. rajgræs med 1.892 kg pr. hektar.

Dyhr står på flere ben

Gudbjerg-virksomheden startede for 50 år siden med reparation af alt fra knallerter til traktorer, biler, lastvogne og entreprenørmaskiner. J. Dyhr A/S er i dag en moderne maskinforretning, hvor værkstedsarbejdet er en stor aktivitet, blandt andet med klargøring og service af lastvogne med kraner.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Problemplanter op med rod

Selektiv fjernelse af stive bundplanter som pindsvineknop vil gavne både miljø, dyreliv og vandgennemstrømning, lyder det fra erfarne vandløbsfolk, der udfører grødeskæringsforsøget i Assens Kommune.

Vestfynske vandløb med i enestående forsøg

I Assens Kommune kører nu et firårigt projekt, som skal medvirke til en forbedret grødeskæring til gavn for både vandløb, fisk, dyreliv og de omkringliggende arealer.

Dalum tredobler antallet af ansøgere til 10. klasse

Alle stole er optaget, når Dalum Landbrugsskole efter sommerferien byder velkommen til et nyt hold elever i 10. klasse.

Kuhn-maskiner i øko-græs

I det flotte sommervejr var græskaravanen fra Maskinhandler Indkøbsringen forleden nået til Fyn.

Hvem kan løse problemet med krybestrøm?

- Det er ikke holdbart at enkelte besætninger spredt over landet skal stå med sådanne problemer uden der løbende sker en udvikling i opklaringsarbejdet. Vi må appellere til at de berørte myndigheder tager dette mere seriøst op. To LVK-dyrlæger opfordrer til handling og søger hjælp til afdækning af problemer med krybestrøm i en jysk besætning.
Side 1 af 55 (1092 artikler)Prev1234567535455Next