bannerPos

Oase for lokale fødevarer midt i byen

- De fleste forbinder en gårdbutik med at tage ud på landet og besøge den. Det er også smadderhyggeligt. Men mange får ikke gjort det i hverdagen, når der skal handles hurtigt ind. Byens Gårdbutik giver kunderne mulighed for at bruge de lokale råvarer hver dag, påpeger Anne Hjortenberg, der er daglig leder af Byens Gårdbutik i Svendborg.

Ebbe Mortensen

Freelance journalist
30-05-2020 08:11
Byens Gårdbutik i Svendborg sælger varer fra 65 forskellige fødevareproducenter og skaber arbejdspladser til folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Det er fuldstændig crazy det der!

Det skortede ikke på bekymrede miner, da AOF Center Fyn i slutningen af 2017 slog dørene op for Byens Gårdbutik i Svendborg. Mange troede ikke på det ambitiøse projekt med en gårdbutik, der udelukkende ville sælge lokalt producerede fødevarer og samtidig være en socialøkonomisk virksomhed for mennesker på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Men bekymringerne blev gjort til skamme.

- I dag er vi meget tæt på målet om at være en økonomisk bæredygtig virksomhed, fortæller Anne Hjortenberg, der er daglig leder af Byens Gårdbutik under AOF Center Fyn. Med en professionsbachelor i ernæring og sundhed i bagagen og en årrække som lærer på efterskoler for sårbare unge står hun solidt på begge ben i forhold til såvel fødevaredelen som målgruppen for den socialøkonomiske virksomhed.

Gårdbutikken, der har fået små 300.000 kroner i støtte af EU i form af LAG midler, er i dag en fast bestanddel af det pulserende forretningsliv i den sydfynske havneby, hvor små, lokale fødevareproducenter hver sommer præsenterer deres produkter for et sultent og nysgerrigt publikum på Kulinarisk Sydfyns Fødevaremarked, der er det største i Danmark af sin slags.

 

Fødevarer som løftestang

I virkeligheden var det lidt af en tilfældighed, at Byens Gårdbutik blev en forretning med lokalt producerede fødevarer. I princippet kunne det lige så godt være blevet en malerforretning eller en murerforretning.

- Det handler først og fremmest om at løfte nogle mennesker ind på arbejdsmarkedet, men under ideudviklingen blev der peget på fødevarer som en oplagt mulighed, fordi Sydfyn er kendt for sine mange små fødevareproducenter. Derfor blev det fødevarer, som blev projektets løftestang, fortæller Anne Hjortenberg, der ikke selv deltog i idefasen, men har haft afgørende indflydelse på butikkens placering i de nuværende lokaler, som ejes og drives af AOF.

- Vi har to bygninger, som ligger lige ved siden af hinanden. Efter planen skulle butikken have ligget i den nyere bygning, hvor AOFs administration sidder, men jeg syntes, butikken skulle ligge i den gamle herskabelige bygning, som er meget bedre egnet til butik. Den gamle bygning gav samtidig mulighed for at indrette et produktionskøkken og udvide gårdbutikken med en cafe, fortæller Anne Hjortenberg.

 

Cafeen åbner arbejdsfunktioner

Cafeen, der blandt andet byder på kaffe og kage og en let anretning, har behov for både køkkenpersonale og folk til servering og er på den måde med til at skabe flere arbejdspladser. Byens Gårdbutik har i dag fire fastansatte fleksjobbere. Desuden fungerer butikken som springbræt for borgere i afklaringsforløb og som praktiksted for borgere i ressourceforløb.

- Jeg har mange i praktik, som enten har brug for et afklaringsforløb eller brug for at øve sig i at gå på arbejde. Jeg kan ikke ansætte alle i butikken, men et praktikophold her kan hjælpe praktikanterne med at få tilkendt et fleksjob, fortæller Anne Hjortenberg, som vurderer, at Byens Gårdbutik indtil videre har haft cirka 30 borgere igennem forskellige forløb.

De fire fastansatte fleksjobbere er ansat i henholdsvis 1, 8, 12 og 16 timer om ugen. De er alle ansat på helt ordinære vilkår med overenskomst og uden kommunal støtte, da virksomhederne ikke får penge for at ansætte folk i fleksjob. Det store spænd i de ansattes timetal har sin egen forklaring.

- Det er nemmere at få et fleksjob på 20 timer, men vi vil hellere fordele arbejdet på flere hænder. Derfor foretrækker vi i princippet at ansætte 10 mennesker i to timer i stedet for en person i 20 timer, siger Anne Hjortenberg.

 

Får butikken til at ligne en million

En af de fastansatte fleksjobbere er Stine, som er uddannet dekoratør. Hun arbejder kun en time om ugen, fordi hun slås med meget stærke rygsmerter. Den ene time om ugen giver imidlertid god mening for både hende og Byens Gårdbutik.

- Stine kommer hver onsdag og får butikken til at ligne en million. Hun løfter en opgave, som tilfører stedet både værdi og kvalitet. Det giver totalt mening for mig som daglig leder, og Stine får en arbejdsidentitet og føler sig værdsat for sin indsats. For mig er hun en kæmpe ressource, fordi hun får butikken til at se så godt ud, siger Anne Hjortenberg, der selv varetager to hovedfunktioner i virksomheden.

- I den ene funktion bestiller jeg varer og er købmand bag disken i butikken. I den anden halvdel har jeg en pædagogisk støttende funktion i forhold til de medarbejdere, som er ansat i butikken, eller som er her i et kortere eller længere forløb.

 

En dag i Byens Gårdbutik

For Anne Hjortenberg starter dagen et par timer før, gårdbutikken åbner klokken 10.

- Det er ofte her, jeg har de mest sårbare borgere i praktikforløb. Her, før butikken åbner, er der ingen ubekendte faktorer. Der kommer ikke lige pludselig en kunde ind i butikken og spørger om et eller andet, som praktikanten ikke kan svare på. I stedet kan de mest sårbare få nogle administrative opgaver, som ikke kræver kundekontakt i starten.

Når butikken åbner, bliver grønsagerne, som har stået på køl natten over, sat frem. Og så er butikken klar til at holde åbent fra klokken 10 om formiddagen til klokken 17 om eftermiddagen.

Cafeen, der ifølge Anne Hjortenberg laver væsentlig bedre kaffe end medarbejderkaffen, som er tilgængelig i resten af huset, serverer udover god kaffe og kage også et tapasbræt bestående af varer fra butikken.

- Når kunderne spiser tapas her, smager de udelukkende ting, som de bagefter kan købe i butikken. Det syltetøj vi sælger i butikken, er også det syltetøj, kunderne får på tapasbrættet, der kan bestå af smør, laks, brød, pølse og ost fra vores små, lokale fødevareproducenter, fortæller Anne Hjortenberg.

 

Kvalitetsbevidste borgere

Kunderne i Byens Gårdbutik er en lidt anden gruppe end den, Anne Hjortenberg havde kalkuleret med fra starten.

- Jeg troede, det først og fremmest ville være børnefamilier, som kom og handlede i butikken. Men det er det ikke nødvendigvis. Mange børnefamilier er presset på tid, så når mor eller far skal handle ind, før de henter børnene i skolen eller daginstitutionen, har de kun tid til at stoppe ét sted – og det bliver supermarkedet, hvor de kan få det hele.

- Vores største kundegruppe er ældre, kvalitetsbevidste borgere, som samtidig gerne vil støtte de små, lokale producenter. De ved, at Lise ude på Høkildegård, der er et deltidslandbrug med frilandsgrise, får, og geder, laver en særlig god medisterpølse. Den plejer de at hente ude hos Lise, men nu har de fundet ud af, at de også kan købe den her i Byens Gårdbutik. De kører stadig ud til Lise en gang imellem, fordi det er en god oplevelse at komme ud til hende og klappe fårene og handle stort ind, siger Anne Hjortenberg.

 

Dyrket eller forarbejdet lokalt

Ifølge Anne Hjortenberg trækker Byens Gårdbutik på en måde bare gårdene ind til byen.

- De fleste forbinder en gårdbutik med at tage ud på landet og besøge den. Det er også smadderhyggeligt. Men mange får ikke gjort det i hverdagen, når der skal handles hurtigt ind. Byens Gårdbutik giver kunderne mulighed for at bruge de lokale råvarer hver eneste dag, mens gårdbutikken ude på landet bliver et udflugtsmål og en spændende attraktion, som familien tager ud til i weekenden, eller når der er tid.

Byens Gårdbutik forhandler produkter fra cirka 65 lokale producenter.

- For at få varer ind i vores butik, skal de være produceret på Fyn eller omliggende øer. Alternativt skal der være foretaget en eller anden form for forarbejdning af varen på Fyn. Vi har for eksempel kaffe i butikken, som er ristet på Fyn, men som selvfølgelig ikke er dyrket på Fyn. De forarbejdede varer er også med til at skaffe arbejdspladser, påpeger Anne Hjortenberg, som tilføjer, at Byens Gårdbutik sælger både økologiske og konventionelle produkter.

- Vores overordnede paraply er, at varerne i butikken skal være produceret lokalt. Så der er plads til både økologiske og ikke-økologiske varer. Rent visionært vil vi dog gerne være med til at støtte økologisk og bæredygtig produktion.

 

Orangeri i støbeskeen

Byens Gårdbutik har vist sig selv at være en bæredygtig ide. Og der er flere fremtidsplaner i støbeskeen.

- Når vi begynder at få overskud, vil jeg rigtig gerne udvide projektet med et stort orangeri ude i gårdhaven. Med det kunne vi ansætte en gartner eller to til at passe orangeriet, der også skulle producere varer til butikken og cafeen. Jeg vil også gerne udvide cafeen, for det er der basis for. Vi kunne godt udvide spisekortet med en aftenmenu, siger Anne Hjortenberg, som endnu en gang understreger den grundlæggende ide bag Byens Gårdbutik.

- Vi vil gerne skabe flere arbejdspladser. Det er det, det hele handler om.

Byens Gårdbutik i korte træk

  • Byens Gårdbutik, der ejes af AOF Center Fyn, åbnede 1. december 2017 på adressen Vestergade 23-25 i Svendborg. Butikken sælger fødevarer fra lokale producenter fra Fyn og Øhavet. Alt fra nyhøstede grønsager og friskslagtet kød til chokolade og øl. Alle varer hentes ude hos producenterne af butikkens eldrevne varevogn.
  • Byens Gårdbutik drives som socialøkonomisk virksomhed. Formålet er at skabe arbejdspladser for folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked. Aktuelt er der fem faste arbejdspladser. Foruden butikkens leder, Anne Hjortenberg, har fire fleksjobbere deres faste arbejde i virksomheden. Desuden fungerer butikken som springbræt for borgere i afklaringsforløb, og som praktiksted for borgere i ressourceforløb.
  • Byens Gårdbutik har også en cafe, der byder på lette anretninger, kaffe og kage. Alt på menukortet er produceret af de lokale råvarer, som også sælges i butikken. Cafeens kaffe er ristet på et lokalt risteri og vinen, der serveres, er fra en af butikkens to sydfynske vinproducenter. De øvrige drikkevarer produceres af små bryggerier.
 du blevet klogere på EU's fælles landbrugspolitik?

Optræk til stor forhøjelse af EU-landbrugsstøtten til biavl

Mens EU's samlede landbrugsstøtte skæres ned, vil kommissionen vil øge budgettet for biavl betragteligt

EU-støtte løser ikke biavlernes største problem

Afsætning er de danske biavleres altoverskyggende problem. Og det afhjælper støttemulighederne ikke rigtigt. For vilde bier er støtten direkte skadelig, siger biolog.

Mere magt til medlemslandene giver dilemmaer

Selvbestemmelse over EU-støtte giver mening, men kan skabe kontroverser, mener forsker.

Hvad vil Christiansborgs politikere bruge mere EU-magt til?

Medlemslandene kan få mere medbestemmelse over EU's landbrugsstøtte. Men det er ikke alle i Folketinget, der gerne vil bruge den.

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Grundlæggende uenighed om grundbetalingen til landmændene

Landbrug & Fødevarer vil have begrænset indhug i grundbetalingen mest muligt. Økologisk Landsforening ønsker den helt afskaffet til fordel for grønne belønningsordninger.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Affaldspaller bliver til møbler

Iværksættervirksomheden, Træls, har god afsætning på møbler og interiør af genbrugstræ.

- De skal ville mere end sig selv

Spirende virksomhedsejere skal forpligte sig til at samarbejde for at få en fod inden for i det kommunale iværksætterhus »Compas« i Hedensted. Det gør dem levedygtige.

Hård kamp om LAG-midler

52 ansøgere kæmper om små fire millioner kroner i puljen hos LAG Midt-Nordvestsjælland.

Enmandshær i pølsemageriets tjeneste

Henrik Rasmussen er ejer og ene mand i produktionen på Lejre Mikropølsemageri i Kirke Såby på Midtsjælland.

LAG-tilskud fastholder beskæftigelse i landdistrikterne

Det gør det både effektivt og langtidsholdbart, at det er lokale bestyrelser, som fordeler støttemidler fra EU’s landbrugsfond til udvikling i landdistrikterne, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

Oase for lokale fødevarer midt i byen

Byens Gårdbutik i Svendborg sælger varer fra 65 forskellige fødevareproducenter og skaber arbejdspladser til folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.