bannerPos

Hoff brygger øl på ostevalle

Jørgen Hoff har udviklet to typer gær, en som kan lave aroma, og en som kan lave alkohol. Det betyder, at han kan udnytte vallen fra mejeriets osteproduktion til produktionen af øl fra sig bryggeri, som han fandt i Schweiz

Ebbe Mortensen

Freelance journalist
16-05-2020 08:37
Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Øl stod øverst på dagsordenen, da Jørgen Hoff i 2007 købte Gundestrup Mejeri. Ideen var at bruge vallen fra osteproduktionen til noget fornuftigt.

- Mejerifolk har aldrig kunnet finde ud af, hvad de skulle bruge vallen til. Jeg havde i nogle år syslet med at lave gær, der kunne forgære laktosen og fik udviklet to typer gær: En der kunne lave aroma, og en der kunne lave alkohol. Det betød, at jeg kunne begynde at brygge øl på vallen, fortæller Jørgen Hoff, der er den eneste i Danmark, der benytter sig af dette helt specielle bryggekoncept.

- Men den første øl, jeg lavede på valle, blev ikke noget at skrive hjem om, erkender brygmesteren, der imidlertid har fået styr på tingene, så han nu brygger flere forskellige øl på valle. Han brygger også andre former for øl, så bryggeriet i dag producerer et fast sortiment bestående af otte forskellige specialøl plus sæsonøl til påsken og julen.

- Når vi laver julebryg, kommer der et hav af mennesker for at smage, om den nu også smager som sidste år. Det er blevet en fast tradition, fortæller Jørgen Hoff, der understreger, at han ikke ændrer på sine recepter.

Ost til øl og øl til ost

Kombinationen af ost og øl har Jørgen Hoff udviklet til sit helt eget koncept: Osten til øllen og øllen til oste. Det betyder, at mange af ostene, som produceres på mejeriet, passer som fod i hose til øllen, som kommer fra tankene i bryggeriet.

- Jeg foretrækker at drikke øl frem for vin til osten, og sådan er der heldigvis flere og flere danskere, der har det. Derfor er det en oplagt ide at producere begge ting det samme sted, siger den fynske mejerimand og brygmester.

Jørgen Hoff købte faktisk sit bryggeri, før han købte Gundestrup Mejeri, og han fandt først det helt rigtige bryggeri efter en køretur på 4,5 tusinde kilometer rundt på landevejene i Østrig, Schweiz og Tyskland, hvor han så på en masse forskellige bryggerier.

- Og det tog tre måneder at installerede bryggeriet, som jeg endte med at købe i Schweitz, fortæller brygmesteren.

 du blevet klogere på EU's fælles landbrugspolitik?

Optræk til stor forhøjelse af EU-landbrugsstøtten til biavl

Mens EU's samlede landbrugsstøtte skæres ned, vil kommissionen vil øge budgettet for biavl betragteligt

EU-støtte løser ikke biavlernes største problem

Afsætning er de danske biavleres altoverskyggende problem. Og det afhjælper støttemulighederne ikke rigtigt. For vilde bier er støtten direkte skadelig, siger biolog.

Mere magt til medlemslandene giver dilemmaer

Selvbestemmelse over EU-støtte giver mening, men kan skabe kontroverser, mener forsker.

Hvad vil Christiansborgs politikere bruge mere EU-magt til?

Medlemslandene kan få mere medbestemmelse over EU's landbrugsstøtte. Men det er ikke alle i Folketinget, der gerne vil bruge den.

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Grundlæggende uenighed om grundbetalingen til landmændene

Landbrug & Fødevarer vil have begrænset indhug i grundbetalingen mest muligt. Økologisk Landsforening ønsker den helt afskaffet til fordel for grønne belønningsordninger.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Affaldspaller bliver til møbler

Iværksættervirksomheden, Træls, har god afsætning på møbler og interiør af genbrugstræ.

- De skal ville mere end sig selv

Spirende virksomhedsejere skal forpligte sig til at samarbejde for at få en fod inden for i det kommunale iværksætterhus »Compas« i Hedensted. Det gør dem levedygtige.

Hård kamp om LAG-midler

52 ansøgere kæmper om små fire millioner kroner i puljen hos LAG Midt-Nordvestsjælland.

Enmandshær i pølsemageriets tjeneste

Henrik Rasmussen er ejer og ene mand i produktionen på Lejre Mikropølsemageri i Kirke Såby på Midtsjælland.

LAG-tilskud fastholder beskæftigelse i landdistrikterne

Det gør det både effektivt og langtidsholdbart, at det er lokale bestyrelser, som fordeler støttemidler fra EU’s landbrugsfond til udvikling i landdistrikterne, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

Oase for lokale fødevarer midt i byen

Byens Gårdbutik i Svendborg sælger varer fra 65 forskellige fødevareproducenter og skaber arbejdspladser til folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.