bannerPos

Butik og samlingssted i »vintønden«

Skaarupøre Vingaard producerer 3.000 flasker vin om året og besøges af både danske og udenlandske gæster.

Ebbe Mortensen

Freelance journalist
27-06-2020 08:01
To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

2.300 vinstokke i vinmarken er ikke nok til at skabe en fornuftig økonomi i vindyrkningen. Derfor har Bente og Carsten valgt at supplere deres passion for vin med kulinarisk turisme.

I den forbindelse har de indrettet to kæmpemæssige »vintønder«, som i virkeligheden er gamle eddiketønder, til en hyggelig gårdbutik og et samlingssted med intime rammer.

Det sydfynske vinbondepar har i to omgange fået LAG-midler fra EU. Midlerne er blandt andet blevet brugt til byggeriet og indretningen af gårdbutikken og vineriet samt til vingårdens køkken- og toiletfaciliteter.

- Vi byggede og indrettede den første »vintønde« i 2012, fordi der på det tidspunkt kom så mange gæster, som gerne ville have en rundvisning på vingården og smage vores vine, fortæller Bente.

Mange får »skuldrene ned«

Vingården og de to vintønder, som i dag danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, besøges af 50-100 gæster om ugen henover sæsonen. Gæsterne kan udover rundvisning og smagsprøver også slå sig ned i de hyggelige og naturskønne omgivelser, som er typiske for den sydfynske idyl.

- Mange gæster oplever, at de får »skuldrene ned«, som de siger. De finder freden og roen og nyder det store fugleliv, som er på ejendommen. Det er det, vi også selv har nydt godt af igennem mange år, fortæller Bente.

Gæsterne kommer fra både ind- og udland.

- Vi har fået nogle gode kontakter til Tyskland, så der kommer busser med tyskere herop for at besøge os på vingården. Vi har også kontakter i Sverige, Norge og Holland. Så der kommer mange udenlandske gæster, både enkeltvis og som selskaber, fortæller Carsten.

Vil gerne udvide med musik

Selv om der er nok at se til, sker det hele ifølge Bente og Carsten i et slow tempo. Og de arbejder stadig med nye ideer. For eksempel vil de gerne lave flere arrangementer, som kombinerer god vin, god mad og musik.

- Vi har aftaler med lokale kokke, som bruger lokale produkter, så gæsterne får en god oplevelse af, hvad det sydfynske område, som har mange små producenter, kan byde på. Det har vi et par gange suppleret med folkeviser og amerikansk rock, og det kunne vi godt tænke os at udvide, fortæller Bente.

Hun er med i bestyrelsen for Kulinarisk Sydfyn, som hvert år i juni afholder Nordens største fødevaremarked og samler områdets mange små producenter.

- Det handler om at bruge hinanden i lokalområdet. Jo mere, vi bruger hinanden, jo mere løfter vi os selv og området. Det giver også gæster og turister en fornemmelse af, at vi brænder for det, vi laver, og at Sydfyn er et område, hvor der sker en masse spændende ting, siger Bente, som tilføjer, at de små fødevareproducenter på Sydfyn ligger så tæt på hinanden, at man kan cykle fra det ene sted til det andet.

- Og vi kender hinanden, så vi kan fortælle vores gæster om de andre producenter.

Og fremtiden?

- Carsten og jeg har givet hinanden håndslag på, at vi bliver ved, så længe det er sjovt, siger Bente.

Skaarupøre Vingaard

·  Skaarupøre Vingaard ligger på adressen Skårupørevej 28, 5881 Skårup.

·  Vingården ejes af Bente Rasmussen og Carsten Andersen.

·  Bente og Carsten startede med vindyrkning i 2002. I 2012 blev produktionen langt om til økologisk drift, og i 2017 blev den lagt om til biodynamisk drift.

·  Der produceres 3.000 flasker vin om året, hvoraf de 700 flasker er frugtvin baseret på fynske æbler.

·  Vinene fra den sydfynske vingård sælges primært til private kunder, som aftager 80 procent af produktionen. De resterende 20 procent sælges i mindre butikker i Odense, Årslev og København samt i den lokale Brugs i Skårup.

 du blevet klogere på EU's fælles landbrugspolitik?

Optræk til stor forhøjelse af EU-landbrugsstøtten til biavl

Mens EU's samlede landbrugsstøtte skæres ned, vil kommissionen vil øge budgettet for biavl betragteligt

EU-støtte løser ikke biavlernes største problem

Afsætning er de danske biavleres altoverskyggende problem. Og det afhjælper støttemulighederne ikke rigtigt. For vilde bier er støtten direkte skadelig, siger biolog.

Mere magt til medlemslandene giver dilemmaer

Selvbestemmelse over EU-støtte giver mening, men kan skabe kontroverser, mener forsker.

Hvad vil Christiansborgs politikere bruge mere EU-magt til?

Medlemslandene kan få mere medbestemmelse over EU's landbrugsstøtte. Men det er ikke alle i Folketinget, der gerne vil bruge den.

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Grundlæggende uenighed om grundbetalingen til landmændene

Landbrug & Fødevarer vil have begrænset indhug i grundbetalingen mest muligt. Økologisk Landsforening ønsker den helt afskaffet til fordel for grønne belønningsordninger.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Affaldspaller bliver til møbler

Iværksættervirksomheden, Træls, har god afsætning på møbler og interiør af genbrugstræ.

- De skal ville mere end sig selv

Spirende virksomhedsejere skal forpligte sig til at samarbejde for at få en fod inden for i det kommunale iværksætterhus »Compas« i Hedensted. Det gør dem levedygtige.

Hård kamp om LAG-midler

52 ansøgere kæmper om små fire millioner kroner i puljen hos LAG Midt-Nordvestsjælland.

Enmandshær i pølsemageriets tjeneste

Henrik Rasmussen er ejer og ene mand i produktionen på Lejre Mikropølsemageri i Kirke Såby på Midtsjælland.

LAG-tilskud fastholder beskæftigelse i landdistrikterne

Det gør det både effektivt og langtidsholdbart, at det er lokale bestyrelser, som fordeler støttemidler fra EU’s landbrugsfond til udvikling i landdistrikterne, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

Oase for lokale fødevarer midt i byen

Byens Gårdbutik i Svendborg sælger varer fra 65 forskellige fødevareproducenter og skaber arbejdspladser til folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.