bannerPos

Affaldspaller bliver til møbler

- Vi gør rigtig meget ud af at finde noget industrielt affald, som vi så kan transformere til nye produkter, siger Anders Koed Jensen, ejer af Træls. Bordet er lavet af palletræ, som ellers ville være sendt til forbrænding.

Flemming Erhard

Journalist
20-06-2020 08:34
Iværksættervirksomheden, Træls, har god afsætning på møbler og interiør af genbrugstræ.

Der er godt gang i den her branche. Vi har lige landet en ordre på 45 hotelværelser, hvor vi skal lave indretning. Der er rigtig stor efterspørgsel på bæredygtige produkter.

Det fortæller medejer af virksomheden Træls, Anders Koed Jensen, der gør sig i genbrug af affaldstræ til møbler og inventar.

- Vi gør rigtig meget ud af at finde noget industrielt affald, som vi så kan transformere til nye produkter.

Træls laver for eksempel bordplader af gamle pallebrædder og udnytter store, afsavede barkskaller fra eg, som er blevet til overs fra et savværk, og ellers ville blive brugt som brændsel.

- Vi har blandt andet brugt skallerne til at pakke en messestand ind, så den blev lidt mere spændende at se på end det typiske look med aluminiumsrammer.

Rådgiver også om cirkulær økonomi

Træls laver også alt muligt andet ud af genbrugstræ såsom stole, blomsterkasser og podier. Træls har også været hyret til at bygge interiør på Roskilde Festival og har haft opgaver for offentlige myndigheder.

Træls har to ansatte i værkstedet på den kommunale iværksættervirksomhed, Compas, i udkanten af Hedensted, som firmaet var med til at starte. Træls blev stiftet for fem år siden og holdt tidligere til i Spinderihallerne i Vejle.

Anders Koed Jensen er uddannet ingeniør fra Aarhus Universitet med forretningsudvikling som speciale. Sammen med sin medejer og partner, Anne Poulsen, har han flere andre små firmaer, også med rådgivning inden for cirkulær økonomi og bæredygtighed.

LAG’er styres lokalt

De lokale aktionsgrupper (LAG) er organiseret som foreninger med borgere, virksomheder, foreninger og kommuner som medlemmer, som får mulighed for at skabe udviklingen og innovation i lokalområdet.

Danmark har 26 lokale aktionsgrupper i yderkommuner og på øer, som får stillet midler til rådighed fra Erhvervsstyrelsen og EU’s landbrugsstøttemidler. De lokale aktionsgrupper bestemmer, hvad pengene skal bruges til lokalt, og hvilke projekter der skal have tilskud. Det sker inden for rammer, som Erhvervsstyrelsen udstikker i Landdistriktsprogrammet.

De lokale aktionsgrupper kan for eksempel give tilskud til at starte eller udvikle en lille virksomhed, skabe aktiviteter for turister, udvikle kultur- og fritidstilbud eller lave små naturprojekter.

Kilde: Erhvervsstyrelsen

 du blevet klogere på EU's fælles landbrugspolitik?

Optræk til stor forhøjelse af EU-landbrugsstøtten til biavl

Mens EU's samlede landbrugsstøtte skæres ned, vil kommissionen vil øge budgettet for biavl betragteligt

EU-støtte løser ikke biavlernes største problem

Afsætning er de danske biavleres altoverskyggende problem. Og det afhjælper støttemulighederne ikke rigtigt. For vilde bier er støtten direkte skadelig, siger biolog.

Mere magt til medlemslandene giver dilemmaer

Selvbestemmelse over EU-støtte giver mening, men kan skabe kontroverser, mener forsker.

Hvad vil Christiansborgs politikere bruge mere EU-magt til?

Medlemslandene kan få mere medbestemmelse over EU's landbrugsstøtte. Men det er ikke alle i Folketinget, der gerne vil bruge den.

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Grundlæggende uenighed om grundbetalingen til landmændene

Landbrug & Fødevarer vil have begrænset indhug i grundbetalingen mest muligt. Økologisk Landsforening ønsker den helt afskaffet til fordel for grønne belønningsordninger.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Affaldspaller bliver til møbler

Iværksættervirksomheden, Træls, har god afsætning på møbler og interiør af genbrugstræ.

- De skal ville mere end sig selv

Spirende virksomhedsejere skal forpligte sig til at samarbejde for at få en fod inden for i det kommunale iværksætterhus »Compas« i Hedensted. Det gør dem levedygtige.

Hård kamp om LAG-midler

52 ansøgere kæmper om små fire millioner kroner i puljen hos LAG Midt-Nordvestsjælland.

Enmandshær i pølsemageriets tjeneste

Henrik Rasmussen er ejer og ene mand i produktionen på Lejre Mikropølsemageri i Kirke Såby på Midtsjælland.

LAG-tilskud fastholder beskæftigelse i landdistrikterne

Det gør det både effektivt og langtidsholdbart, at det er lokale bestyrelser, som fordeler støttemidler fra EU’s landbrugsfond til udvikling i landdistrikterne, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

Oase for lokale fødevarer midt i byen

Byens Gårdbutik i Svendborg sælger varer fra 65 forskellige fødevareproducenter og skaber arbejdspladser til folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.