bannerPos

Baltic Pipe: Lodsejere får lille sejr over Energinet

Miljøklagenævnet har givet Stenderuphalvøen-initiativet medhold i en sag mod Energinet om aktindsigt i Baltic Pipe-sagen. Lodsejerne er repræsenteret af advokat Søren Nørgaard Sørensen, der ses her på billedet.

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
04-01-2020 08:43
Energinet skal give lodsejerne fra Stenderuphalvøen-initiativet aktindsigt i, hvilke lodsejere der bliver berørt af Baltic Pipe-byggeriet. Det havde Energinet ellers i flere omgange afvist.

Den 26. juli sidste år nægtede Energinet at give lodsejerne fra det såkaldte Stenderuphalvøen-initiativ aktindsigt over, hvilke lodsejere, som blev berørt af Baltic Pipe-byggeriet. Initiativet havde søgt om aktindsigt i sagen hos det statslige energiselskab, men altså uden held.

Indtil nu. For i en nylig afgørelse har Miljø- og Fødevareklagenævnet slået fast, at Energinet skal udlevere den såkaldte lodsejerliste til initiativet.

- Miljø- og Fødevareklagenævnet ændrer Energinets afgørelse af 26. juli 2019 om afslag på aktindsigt i en liste over berørte lodsejere i forbindelse med Baltic Pipe-projektet til delvis aktindsigt, hedder det i afgørelsen fra klagenævnet.

- Energinet skal herefter udlevere den omhandlede lodsejerliste, hvor navne, telefonnumre og e-mailadresser på personer med navne- og adressebeskyttelse er undtaget, lyder det videre.

Afgørelsen kommer, efter at lodsejerinitiativet havde klaget til Energinet over det oprindelige afslag på aktindsigt.

- Grænseoverskridende adfærd

Hos klagerne hilses afgørelsen velkomment.

- Vi er rigtig glade for at få indsigten som ønsket, men er generelt hårdt ramt af den manglende aktindsigt som præger Baltic Pipe, siger Anker Bruhn , der er en af initiativtagerne bag Stenderuphalvøen-initiativet.

Ifølge Bruhn er Energinets praksis et udtryk for, hvordan det offentlige forsøger at påvirke offentlighedens rettigheder i sager som den pågældende.

- Lige som grundlaget for ekspropriation til Baltic Pipe forekommer grænseoverskridende, så er begrænsningen i aktindsigt grænseoverskridende. Det passer desværre meget godt ind den aktuelle debat om det offentliges tiltagende grænsesøgende aktiviteter ind over de helt basale rettigheder i dette samfund, siger han.

Et spørgsmål om offentlighedslov

Undervejs i sagen havde Energinet begrundet deres afslag om aktindsigt med baggrund i offentlighedslovens paragraf 12, der handler om private, økonomiske forhold.

- Energinet har anført, at udlevering eksempelvis kan medføre et muligt fald i værdien af de berørte ejendomme, og lodsejernes forhandlingssituation samt kreditorers spekulationer på baggrund af eventuel udbetaling af erstatning m.v. kan blive påvirket, hed det i en udtalelse fra Energinet til klagenævnet.

Desuden indvendte Energinet, at det ville være meget ressourcekrævende at skulle producere en fuld liste, fordi man ville skulle tage hensyn til lodsejere, der skal anonymiseres.

Men den version af offentlighedsloven, som er fra 1985 og som Energinet har begrundet deres afslag ud fra, har ikke bestemmelser, der kan bruges til at afslå aktindsigt, slår klagenævnet fast.

Anker Bruhn mener, at der er andre årsager end de omtalte, til at Energinet havde nægtet at give aktindsigt i første omgang.

- Det er ret anstrengende opførsel af statsejet selskab, som ovenikøbet har fået en helt tilsvarende dom for kort tid siden, og som fortsætter med en praksis, der synes at have kun et formål, nemlig at lægge flest mulige forhindringer i vejen for dem, der vil se dem i kortene, siger han.

henning@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 20 96 66

Nødvendig nedskydning

Der skal afskydes flere dåer og kalve, lyder det fra landbrugets repræsentant i den fynske hjortevildtgruppe, efter landmænd oplever flere og flere markskader i takt med den øgede bestand af dåvildt.

Danmarks største rådgivningsselskab, Velas, vil vise vej

Efter fusionen mellem de to rådgivningsvirksomheder LMO og Centrovice, vil den nye virksomhed nu blive kendt som Velas.

Leif Hagelskjær bliver landskonsulent

Chefen for planteavlsafdelingen i Centrovice rykker til Seges.

Ny maskine til bedre tider

Hos Åskovgård Mink I/S mener Jørgen og Jens Jensen at kunne se lyset for enden af tunnelen efter seks år med underskud.

Flere udstillere end nogensinde før

Midt i januar går det løs med årets NutriFair, og messen har ikke mindre end 270 udstillere.

Lodsejere får lille sejr over Energinet

Energinet skal give lodsejerne fra Stenderuphalvøen-initiativet aktindsigt i, hvilke lodsejere der bliver berørt af Baltic Pipe-byggeriet. Det havde Energinet ellers i flere omgange afvist.

EU-støtte til regntag sikrede frugtplantages afsætning

Ægteparret Susanne Hansen og Anders Lindgård sprang for 12 år siden ud som frugtplantageejere med »Kysøko« ved Næstved, der blandt andet leverer æbler til restauranten Noma. Frugtrejsen har de fået EU-støttemidler til. Det har sikret firmaets bundlinje.

Gyldent svineår i sigte

Med en aktuel notering på over 13 kroner og udsigt til en fortsat stigning tegner 2020 til at blive et super godt år for svineproducenterne.

Har fortrudt EU-støttet investering

Anders Lindgård klapper langt fra i hænderne over al landbrugsstøtte fra EU.

Majsmøde med faglighed i fokus

Det var majsen, der var omdrejningspunktet, da DLG Fyn havde inviteret til kvægmøde.
Side 1 af 43 (844 artikler)Prev1234567414243Next