bannerPos

Ny kvindegruppe i støbeskeen

- Jeg møder mange yngre landmandsfamilier, hvor konen i huset kunne have glæde af at mødes med andre kvinder i samme situation, siger teamchef Lone Bendixen, Centrovice.

Tekst og foto: Ebbe Mortensen

Freelance journalist
24-08-2019 09:08
Centrovice klar til at oprette en ny erfagruppe for kvinder gift med en landmand.

- Landbruget er det vigtigste i min mands liv.

Sådan lyder meldingen fra flere kvinder, som har giftet sig med en landmand. Det er erfaringen fra de to kvindegrupper, som teamchef Lone Bendixen, Centrovice, foreløbig har været initiativtager til. 

For der er behov for flere grupper, vurderer teamchefen.

Stuehus på arbejdsplads

- Jeg møder mange yngre landmandsfamilier, hvor konen i huset kunne have glæde af at mødes med andre kvinder i samme situation, siger hun og tilføjer, at det ikke handler om at stille landbruget i et dårligt lys. 

Men det at være gift med en landmand er noget særligt, fordi kvinden flytter ind på en arbejdsplads, hvor stuehuset ligger midt i virksomheden.

- Den unge landmand, hun gifter sig med, har ofte overtaget gården efter sine forældre med alle de forventninger, der kan følge med det i form af usagte vaner og traditioner, som en hustru, der ikke kommer fra landet, måske lige skal vænne sig til, påpeger Lone Bendixen.

Ind på en andenplads

De unge landmænd gifter sig nemlig ofte med kvinder fra byen, fordi der simpelthen ikke er så mange unge kvinder på landet. Og de unge bykvinder kommer oftest fra en familie, hvor forældrene kommer hjem fra arbejde til normal tid og er fælles om fritid, børn, hus osv.

- Med den baggrund kan det være lidt af en kunst at vænne sig til livet på landet, hvor det har været mandens mors kald i livet at få familien til at fungere, passe køkkenhaven og klare det hele i stuehuset, siger Lone Bendixen og tilføjer, at landmandens optagethed af bedriften godt kan give en ung kvinde følelsen af at komme ind på en andenplads i mandens liv.

Det er her en erfagruppe kan bruges til at få snakket nogle af de problemer igennem, som kan opstå og måske bliver pakket væk i en travl hverdag, hvor kvinden også har sin egen karriere at tage hensyn til.

Dagsorden med fagligt indlæg

De foreløbig tre erfagrupper for kvinder, som Centrovice har oprettet, mødes fast tre gange om året, to gange om foråret og en gang i november. Desuden mødes grupperne på eget initiativ hos hinanden.

- De møder, vi holder her i huset, er altid med en dagsorden i form af et fagligt indlæg, fortæller Lone Bendixen.

Det kan for eksempel handle om emner som stress, kommunikation, landbrugets image, juridiske problemstillinger og hvordan, man får samlivet til at fungere.

- Der skal naturligvis være plads til hygge, men grupperne skal ikke bare være kaffeklubber, understreger Lone Bendixen, som onsdag den 11. september inviterer til gå-hjem-møde om dannelsen af en ny erfagruppe for kvinder gift med en landmand.

Kvinde-erfagrupper
● Centrovice har oprettet to erfa-grupper, hvor deltagerne er kvinder, gift med landmænd.
● Onsdag den 11. september kl. 19-20.30 afholdes et informationsmøde om opstart af en ny gruppe.
● Formålet med gruppen er, at kvinderne kan dele de problemstillinger og dilemmaer, der kan opstå, når landbruget fylder meget og tager al landmandens tid. Hvordan balancerer man som ægtepar på landet i et forrygende travlt arbejdsliv, hvor der samtidig helst også skal være plads til et lykkeligt familieliv – med tid til hinanden?
● Tilmelding senest den 6. september til teamchef i virksomhedsledelse hos Centrovice, Lone Bendixen, på mail lb@centrovice.dk eller telefon 63 40 71 53.
 

 

Ib Jensen stopper

Fyns Familielandbrug skal vælge ny formand på den kommende generalforsamling.

Vådt år for planteavlen

Efter tørken i 2018 blev 2019 et af de vådeste år nogensinde, fastslog Fyns Familielandbrugs formand på LRS’s planteavlsaften i Svendborg.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.

Energinet kom i dobbeltild i Davinde

Der blev skudt på Energinet både fra lodsejere og miljøforkæmpere under et møde om Baltic Pipe-gasledningen i Davinde Forsamlingshus.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Oplagt for de unge

DM&E Fyns nye formand opfordrede ved generalforsamlingen medlemmerne til at tage flere elever ind i virksomheden.

Formandsskifte i Fyns LandboUngdom

Da Fyns LandboUngdom for nylig afholdt Årssamling, inkluderede det en overlevering af formandsposten. Den afgående formand Frederik Petersen går efter post i LandboUngdoms landsledelse.
Side 1 af 45 (890 artikler)Prev1234567434445Next