bannerPos

Ny kvindegruppe i støbeskeen

- Jeg møder mange yngre landmandsfamilier, hvor konen i huset kunne have glæde af at mødes med andre kvinder i samme situation, siger teamchef Lone Bendixen, Centrovice.

Ebbe Mortensen

Freelance journalist
24-08-2019 09:08
Centrovice klar til at oprette en ny erfagruppe for kvinder gift med en landmand.

- Landbruget er det vigtigste i min mands liv.

Sådan lyder meldingen fra flere kvinder, som har giftet sig med en landmand. Det er erfaringen fra de to kvindegrupper, som teamchef Lone Bendixen, Centrovice, foreløbig har været initiativtager til. 

For der er behov for flere grupper, vurderer teamchefen.

Stuehus på arbejdsplads

- Jeg møder mange yngre landmandsfamilier, hvor konen i huset kunne have glæde af at mødes med andre kvinder i samme situation, siger hun og tilføjer, at det ikke handler om at stille landbruget i et dårligt lys. 

Men det at være gift med en landmand er noget særligt, fordi kvinden flytter ind på en arbejdsplads, hvor stuehuset ligger midt i virksomheden.

- Den unge landmand, hun gifter sig med, har ofte overtaget gården efter sine forældre med alle de forventninger, der kan følge med det i form af usagte vaner og traditioner, som en hustru, der ikke kommer fra landet, måske lige skal vænne sig til, påpeger Lone Bendixen.

Ind på en andenplads

De unge landmænd gifter sig nemlig ofte med kvinder fra byen, fordi der simpelthen ikke er så mange unge kvinder på landet. Og de unge bykvinder kommer oftest fra en familie, hvor forældrene kommer hjem fra arbejde til normal tid og er fælles om fritid, børn, hus osv.

- Med den baggrund kan det være lidt af en kunst at vænne sig til livet på landet, hvor det har været mandens mors kald i livet at få familien til at fungere, passe køkkenhaven og klare det hele i stuehuset, siger Lone Bendixen og tilføjer, at landmandens optagethed af bedriften godt kan give en ung kvinde følelsen af at komme ind på en andenplads i mandens liv.

Det er her en erfagruppe kan bruges til at få snakket nogle af de problemer igennem, som kan opstå og måske bliver pakket væk i en travl hverdag, hvor kvinden også har sin egen karriere at tage hensyn til.

Dagsorden med fagligt indlæg

De foreløbig tre erfagrupper for kvinder, som Centrovice har oprettet, mødes fast tre gange om året, to gange om foråret og en gang i november. Desuden mødes grupperne på eget initiativ hos hinanden.

- De møder, vi holder her i huset, er altid med en dagsorden i form af et fagligt indlæg, fortæller Lone Bendixen.

Det kan for eksempel handle om emner som stress, kommunikation, landbrugets image, juridiske problemstillinger og hvordan, man får samlivet til at fungere.

- Der skal naturligvis være plads til hygge, men grupperne skal ikke bare være kaffeklubber, understreger Lone Bendixen, som onsdag den 11. september inviterer til gå-hjem-møde om dannelsen af en ny erfagruppe for kvinder gift med en landmand.

Kvinde-erfagrupper
● Centrovice har oprettet to erfa-grupper, hvor deltagerne er kvinder, gift med landmænd.
● Onsdag den 11. september kl. 19-20.30 afholdes et informationsmøde om opstart af en ny gruppe.
● Formålet med gruppen er, at kvinderne kan dele de problemstillinger og dilemmaer, der kan opstå, når landbruget fylder meget og tager al landmandens tid. Hvordan balancerer man som ægtepar på landet i et forrygende travlt arbejdsliv, hvor der samtidig helst også skal være plads til et lykkeligt familieliv – med tid til hinanden?
● Tilmelding senest den 6. september til teamchef i virksomhedsledelse hos Centrovice, Lone Bendixen, på mail lb@centrovice.dk eller telefon 63 40 71 53.
 

 

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next