bannerPos

Lysten er stor - pengene små

- Der er et efterslæb, og det er bare med at komme i gang, siger chefkonsulent i Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E), Claus Danefeldt Clemmensen.

Tekst og foto: Flemming Erhard

Journalist
02-11-2019 11:30
Den stigende regnmængde har øget interessen for markdræning. Men ikke alle har råd, melder maskinstationerne.

Maskinstationerne melder om øget lyst blandt landmændene til at få drænet marker som en efterdønning af det våde vejr i både 2017 og i år.

Men der er stor forskel på, hvor meget gang, der alligevel er i den rundt omkring på bedrifterne.

- Det svinger meget alt efter, hvad landmændene har råd til. Det er gået op for landmændene, at der er et behov for at dræne mere, og at de har behov for at samle op på det efterslæb, der er. Så det hele kommer an på, om de kan få det finansieret. Der er et efterslæb, og det er bare med at komme i gang.

Drænede i afgrøderne

Sådan siger chefkonsulent i Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E), Claus Danefeldt Clemmensen, på baggrund af, hvad han i disse dage hører på vandrørene i branchen.

- I 2017 var der bare regn, regn, regn. Og så lige pludselig i 2018 blev der tørke. Og da var der mange, som kom i gang. Man kørte og drænede i afgrøderne, fordi man også kunne se, at der ikke var et stort udbytte, fortæller chefkonsulenten.

Det begyndte helt fra maj. Og han forklarer indsatsen i afgrøderne med, at med de metoder, man dræner med i dag, er det muligt at gøre uden at ødelægge ret meget afgrøde.

- Det var vigtigere for nogle landmænd end tabet af noget udbytte at få kørt med dræning på det rigtige tidspunkt, hvor det var tørt, så man gik de optimale ud af dræningen, siger Claus Danefeldt Clemmensen.

Lettest at spare på

- Og det har været en god satsning, for dem med problemmarker, som fik det gjort, når man ser på de våde vejr i år. Der har været tale om rettidig omhu, fordi de nok har fået en bedre høst, end de ellers ville have fået, fortæller chefkonsulenten og tilføjer:

- Så det er ikke erkendelsen af behovet for at dræne, som er problemet i landbruget. Det er pengepungen. Landmanden har x-antal kroner. Og der, hvor der er nemt at spare, det er på dræning. Man skal jo have mad til sine dyr.

Claus Danefeldt Clemmensen håber, at de gode priser på grise kan være med til at øge dræningsindsatsen, og oplyser, at den nemmeste metode til at optimere sin jord er at få den gjort dyrkningsegnet.

Veldrænet jord er også en forudsætning for at få udbytte af præcisionslandbrug med GPS og satellitfotos til at optimere driften.

- Hvis jorden ikke er til det, kommer du ikke ret langt. Så får du ikke den ekstra gevinst ud af det, pointerer Claus Danefeldt Clemmensen.

0

14.300 kroner for DSV-frø

Sidste år satte frøfirmaets avlere ny rekord i alm. rajgræs med 1.892 kg pr. hektar.

Dyhr står på flere ben

Gudbjerg-virksomheden startede for 50 år siden med reparation af alt fra knallerter til traktorer, biler, lastvogne og entreprenørmaskiner. J. Dyhr A/S er i dag en moderne maskinforretning, hvor værkstedsarbejdet er en stor aktivitet, blandt andet med klargøring og service af lastvogne med kraner.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Problemplanter op med rod

Selektiv fjernelse af stive bundplanter som pindsvineknop vil gavne både miljø, dyreliv og vandgennemstrømning, lyder det fra erfarne vandløbsfolk, der udfører grødeskæringsforsøget i Assens Kommune.

Vestfynske vandløb med i enestående forsøg

I Assens Kommune kører nu et firårigt projekt, som skal medvirke til en forbedret grødeskæring til gavn for både vandløb, fisk, dyreliv og de omkringliggende arealer.

Dalum tredobler antallet af ansøgere til 10. klasse

Alle stole er optaget, når Dalum Landbrugsskole efter sommerferien byder velkommen til et nyt hold elever i 10. klasse.

Kuhn-maskiner i øko-græs

I det flotte sommervejr var græskaravanen fra Maskinhandler Indkøbsringen forleden nået til Fyn.

Hvem kan løse problemet med krybestrøm?

- Det er ikke holdbart at enkelte besætninger spredt over landet skal stå med sådanne problemer uden der løbende sker en udvikling i opklaringsarbejdet. Vi må appellere til at de berørte myndigheder tager dette mere seriøst op. To LVK-dyrlæger opfordrer til handling og søger hjælp til afdækning af problemer med krybestrøm i en jysk besætning.
Side 1 af 55 (1092 artikler)Prev1234567535455Next